Nytt rekordår för Wasaline

Allt fler reser mellan Vasa och Umeå med m/s Wasa Express och Wasaline som är marknadsföringsnamnet. Rederibolaget NLC Ferry Ab redovisar i dag ett fjolårsresultat som är det bästa under de fyra år man varit verksamma, det blev rekord både vad gäller trafikvolymer och resultat trots färre avgångar till följd av dockning – 790 avgångar jämfört med 816 år 2015.

Rörelseresultatet steg med imponerande 138 procent till 892.000 euro och omsättningen ökade med 5,9 procent till 17,1 miljoner euro jämfört med år 2015. Sammanlagt transporterade Wasaline 184.144 passagerare vilket är 9,2 procent mer än året innan. Även antalet personbilar ökade med 10 procent till 40.824 stycken medan man på fraktsidan tappade 7 procent till 227.789 meter.

Vd Peter Ståhlberg som tillsammans med sin personal arbetat hårt med att dels göra resan gemytligare och dels lyfta besöksmålen både i Vasa och Umeå med omnejd är såklart nöjd:

”Vi  vill rikta ett stort tack till alla våra anställda för det framgångsrika året och vi ser med tillförsikt mot 2017 där vi redan i dag ser en gynnsam utveckling av passagerare och frakt med nya rekordsiffror i januari och februari på alla segment. Vi fortsätter att utveckla vårt fungerande produktkoncept med att fartyget skall vara ett betydande resmål med god underhållning och fantastiska matupplevelser. Vi önskar stärka den positiva trafikutvecklingen med fortsatta kostnadsmedvetna satsningar, och i mars lanseras en helt ny konferensavdelning ombord.”

Ålands Sjöfart skrev i nummer två år 2016 om Wasalines framgångar. Då lyfte Peter Ståhlberg bland annat fram fartyget som han beskrev som i ”ypperligt skick”.

”Vi har rustat upp fartyget och jobbat hårt med trivseln ombord för både passagerare och personal. I dag har vi en otroligt god stämning, som på Slitebåtarna under Myrstenstiden. Vi har nästan blivit ett familjerederi”, sade Peter Ståhlberg.

– Rederiets strategi har innefattat tillförlitlighet i trafiken samt en satsning på marknadsföring, försäljning och en ständig förbättring av kundservicen genom motiverad och kunnig personal. De kostnadseffektiva satsningarna som påbörjades 2014 har gett resultat. Med en engagerad styrelse och personal har Wasaline kunnat visa att även högt uppställda förväntningar om lönsam förbindelse över Kvarken är realistiska. Det är ytterligare ett bevis på den vikt trafiklänken har som tillväxtkorridor och påvisar hur viktigt det är att projektet Midway Alignment går vidare i EU, säger vd Peter Ståhlberg.

Här kan man läsa mer om projektet som har sikte på att bygga en ny, specialanpassad, färja för trafiken mellan Vasa och Umeå.

Traditionellt har fler finländare åkt till Sverige än tvärtom, påpekade Peter Ståhlberg i fjol. Umeås shopping och kulturutbud har lockat liksom det nyöppnade Ikeavaruhuset. Men trenden är på väg att svänga. Allt fler svenskar väljer att åka till Vasa.

– Vi har bland annat blivit bättre på att marknadsföra oss, säger Vasabon Peter Ståhlberg och lyfter fram en rad fördelar:

– Vi har en av Finlands största nöjesparker i Powerpark, vi har köpcentret i Tuuri, Ähtäri Zoo, Tropcilandia och mycket mer. Och såklart en fantastisk skärgård!

Genom att lyfta fram resmålen och samtidigt se till att färjeresan är gemytlig blir helhetsintrycket attraktivt. Underhållningen ombord är en viktig faktor, en tur tar ändå fyra och en halv timme.

– Våra danskryssningar varje lördag är till exempel väldigt populära, säger Ståhlberg.

Wasaline

  • Wasaline är marknadsföringsnamnet på rederiet NLC Ferry som ägs av Vasa och Umeå.
  • Rederiets fartyg M/S Wasa Express trafikerar dagligen sedan 1 januari 2013 sträckan Vasa-Umeå.
  • Rederiet har drygt 100 anställda (timanställda och sommarvikarier inräknade).
  • Företagets omsättning var drygt 17 miljoner euro 2016.

Wasa Express

  • Sjösattes den 30 januari 1981 som M/S Travemünde och är en kombinerad bil- och passagerarfärja.
  • Den 17 oktober 2012 köpte Umeå och Vasas gemensamma rederibolag NLC Ferry fartyget M/S Betancuria. Fartyget ersatte den tidigare färjan M/S RG 1.
  • Fartyget fick finsk flagg och döptes till Wasa Express, samma namn fartyget hade då det trafikerade sträckan år 1997. Fartyget är avsett att trafikera linjen under cirka 5-7 år fram till att ett helt nytt fartyg har införskaffats – se Nordic Alignment.
  • Innan fartyget sattes i trafik renoverades det för omkring en miljon euro. Wasa Express registrerades inledningsvis för 600 passagerare, trots att det rymmer cirka 1.500 passagerare. Under sommaren 2013 registrerades fartyget om för att kunna ta 800 passagerare.
Så här ser båten ut i dag. Foto: Julia Sjöström.

Nu får Jögge tillbaka sin öka

En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
...

Läs mer »
Ville Haapasaari, Port of Helsinki.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag.

Läs mer »
Från vänster Kiku Stenbäck, Britt-Inger Wahe, Kenneth Holmström, Ulla Vuolteenaho-Janzon, Lasse Hagström, Paul Rasmussen, Björn-Olof Erikson och Jan Grönstrand.

Danskt virke till ny Ålandsskuta

Arbetet med skutbygget Emelia går vidare med blicken stadigt på framtiden.

Läs mer »
Informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström är ny i ledningsgruppen.

Viking stärker ledningsgrupp

I dag redovisar Viking Line Abp sina siffror för årets första kvartal på vilket förväntningarna är höga.

Läs mer »
Nextjet i konkurs.

Nextjet i konkurs, kris för Åland

Flygbolaget Nextjet har försatts i konkurs per i dag onsdag.

Läs mer »
Frivilliga kirurger gör skillnad. Foto: Mercy Ships.

Gyllene läge att hjälpa de svagaste

Det är mindre än två veckor kvar tills...

Läs mer »