• Foto: Marko Stampehl/ Silja Line.
  Foto: Marko Stampehl/ Silja Line.
 • Flott utsikt från ny förlig bar.
  Flott utsikt från ny förlig bar.
 • Nya Starlight.
  Nya Starlight.
 • Grill House i ny tappning.
  Grill House i ny tappning.
 • Bon Vivant i toppskick.
  Bon Vivant i toppskick.
 • Foto: Marko Stampehl/ Silja Line.
 • Flott utsikt från ny förlig bar.
 • Nya Starlight.
 • Grill House i ny tappning.
 • Bon Vivant i toppskick.

Storsatsning på Silja Symphony

Silja Symphony som trafikerar rutten Stockholm-Mariehamn-Helsingfors har under en dockningsperiod på två veckor genomgått den största uppgraderingen sedan år 2014. 6.500 kvadratmeter har renoverats och moderniserats. Fartyget byggdes i Åbo och togs i trafik den 31 maj 1991. När Silja Symphony togs i bruk på sträckan Helsingfors-Stockholm var systerfartyget M/S Silja Serenade i trafik sedan året innan på samma sträcka. Dessa två fartyg är mest kända för sina 140 meter långa gågator som löper igenom fartygen. Silja Symphony var för övrigt det tredje fartyget att ankomma till Estonias förlisningsplats natten till den 28 september 1994. 

Dockningen av Silja Symphony genomfördes på Åbo-varvet i Finland. Under två veckor har den 1.500 kvadratmeter äldre showbaren, Atlantis Palace, genomgått en totalrenovering samt fått ett nytt grafiskt utseende och namn – Starlight. Sea View Lounge i fartygets för har dessutom integrerats med Starlight för att skapa en smidigare mötesplats ombord. Fine-dining restaurangen Bon Vivant har totalrenoverats och den tidigare restaurangen El Capitán har gett plats för det välkända restaurangkonceptet Grill House. 4.500 kvadratmeter mattor har bytts ut i hytter och allmänna utrymmen. Badrummen i de exklusiva Commodore-hytterna har renoverats och världens första flytande Tommy Hilfiger-butik har öppnat på fartygets promenadgata. Gamla prylar från Silja Symphony ska auktioneras bort i februari i Magasinterminalen i Helsingfors.

– Mellan 2014-2018 har Tallink Grupp, bortsett från Silja Symphony, investerat mer än 75 miljoner euro i fartygsrenoveringar och uppgraderingar över hela vår flotta. Moderniseringen av Silja Symphony är den mest omfattande vi genomfört sedan 2014 och vi ser fram emot att välkomna resenärer ombord ett moderniserat Silja Symphony, för en omfattande Silja Resort-upplevelse. Silja Galaxy som trafikerar rutten Stockholm – Åbo ligger för närvarande på dockning i Gdansk och genomgår stora renoveringsarbeten. Resenärer kommer därmed att få uppleva två av Östersjöns modernaste fartyg som trafikerar under svensk flagg, säger Marcus Risberg, VD på Tallink Silja AB.

Silja Symphony har även försetts med land-elanslutning, vilket kommer tillåta fartyget att stänga av samtliga maskiner under hamntid. Land-elanslutningen är en del av de betydande investeringar som gjorts och kommer bland annat bidra till en mer gynnsam miljö- och bullerpåverkan.

– Från början av mars kommer Silja Symphony att kunna koppla landström mellan fartyg och kaj under hamntid i Värtahamnen och senare i Helsingfors. Det betyder att fartyget inte behöver ha någon maskin igång till kaj för att alstra ström. Landanslutning ger flertalet vinster, både miljömässigt, genom att vi kan stänga av en maskin ombord och minska våra utsläpp, men även arbetsmiljömässigt i våra maskinrum, då det blir helt tyst där nere under dagtid. Det är som att som att koppla in en svensk småstad via en kabel. Det görs via en högvoltslösning som nu blir standard i Europa , säger Hans Friberg, Operativ Chef på Tallink Silja AB.

– Nyrenoverade Silja Symphony är åter i trafik på rutten Stockholm – Helsingfors och vi fortsätter kontinuerligt att ta till oss resenärers feedback genom att optimera och utveckla vårt produktutbud för att bibehålla platsen som norra Östersjöns marknadsledande rederi inom passagerar- och lasttrafik, avslutar Marcus Risberg.

Silja Line älskar Åland

Investeringar tynger Eckerö

Aktieägarna i Rederi Ab Eckerö får räkna med ett lite tyngre år än man kanske vant sig vid.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Superjakt på Ålandsbesök

I dag har Åland och Mariehamn besök av sommarens kanske lyxigaste superjakt.
Läs mer »

Lägre förlust för Viking Line

I år var det 60 år sedan Viking Line inledde trafiken mellan Sverige och Åland och Fin
Läs mer »
Nya Föglöfärjan som skiss.

Finferries vann Föglöupphandling

I fredags stod det klart att det är ett konsortium bestående av statliga finländsk
Läs mer »
Foto: Gibraltar Chronicle

USA försökte stoppa tanker

Dramatiken kring den stoppade supertankern Grace 1 (300.579 DWT) fortsatte in i det
Läs mer »

Dödsolycka på M/S Misida

Överstyrmannen Erik Hansson, 34, från Sverige avled fredagen den 9 augusti i följderna av en arbetsplatsolycka ombord på Godby Shippings
Läs mer »