Klart i dag: Eckerö Line köper fartyg

Den finländska handelsflottan fortsätter växa. I dag bekräftar Rederi Ab Eckerö och dotterbolaget Eckerö Line att man investerar i ytterligare ett fartyg för trafiken över Finska viken, mellan Helsingfors och Tallinn. Till skillnad från M/S Finlandia som trafikerar från Västra hamnen på Busholmen ska det nya fartyget gå från Nordsjö där bland annat Fiinlines trafik till Travemünde också finns. I Tallinn ska fartyget angöra A-terminalen efter en tre timmars överresa. Ålands Sjöfart berättade om planerna i torsdags då P&O Ferries gick ut och berättade att fartyget var sålt.

Ropax-fartyget som i dag heter M/S European Endeavour och går för P&O Ferries mellan Dublin och Liberpool inleder trafiken redan i juni från kajen i Nordsjö. Skälet till investeringen är medvind hos kunderna.

– Fraktmängderna och antalet bilar som transporteras av Eckerö Line har ökat kraftigt de senaste åren och införandet av ett nytt fartyg ökar volymen ytterligare. Den omfördelade lastbilstrafiken till Nordsjö kommer också att minska den tunga trafiken i centrala Helsingfors, kommenterar Eckerös koncernchef Björn Blomqvist i ett pressmeddelande.

Det nya fartyget registreras under finländsk flagg och ska skötas av huvudsakligen finländsk och estnisk besättning. Eckerö Line är det enda rederiet vars fartyg seglar under finländsk flagg på rutten Helsingfors-Tallinn. Rederiets andra fartyg, M/S Finlandia, är också registrerat i Finland. Vad nytillskottet ska heta är än så länge inte känt utanför rederiets inre krets, namnet blir offentligt i samband med registreringen i Finland.

Fartyget European Endevaor är ett ropax-fartyg byggt 2000 av Astilleros Españoles i Sevilla. Hon tar 366 passagerare och har ca 2.000 filmeter lastdäck, något mer än Finlandia. Ombord finns även en liten butik, bekväma passagerarutrymmen, ett café och sittgrupper. Förutom större kapacitet för den mer renodlade lasttrafiken betyder köpet av European Endeavour fler möjligheter för bilburna resenärer som får ytterligare två avgångar per dag att välja bland.

Taru Keronen, VD för Eckerö Line, tror att Helsingfors-Tallinns starka tillväxt fortsätter.

– Vi ser stor potential i trafiken och vi vill vara med i utvecklingen. Våra lastsiffror har ökat stadigt de senaste åren och allt fler passagerare tar bilen med sig när de reser till Estland. Vi introducerar nu en helt ny lösning för trafiken vilket påskyndar övergången av tung trafik till Nordsjö och skapar ett nytt alternativ för frakt och bilresor, säger Keronen.

Att leda bort en del av trafiken från Helsingfors innerstad till Nordsjöhanen är ett starkt argument i den fortsatta trafiken.

– Vi erbjuder ett snabbt och praktiskt fraktalternativ som avlastar trafiken i Helsingfors hektiska stadskärna, säger Markku Onniselkä, speditör på Eckerö Line.

Rederikoncernen Eckerö går med köpet från sex fartyg till sju vilket också skapar nya arbetsplatser för rederi-Finland, både ombord och på land. Fartyget ska nu dockas i maj för att vara trafikklart i juni.

– Att ta ett nytt fartyg i trafik innebär cirka 80 nya jobb i Finland och Estland, säger Taru Keronen.

I formell mening är det moderbolaget Rederi Ab Eckerö som köper fartyget för att sedan hyra ut det till Eckerö Line som för övrigt firar 25 år i år.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »