Här växer Kinabygget fram

Hammarlänningen Kari Granberg befinner sig 8.100 kilometer hemifrån men trivs ändå bra. Platsen är Xiamen på den kinesiska östkusten och Granberg är projektledare för Viking Lines NB 488 som ska stå klart 2020.

– Hittills löper allt på precis som det ska, säger han.

Ålands Sjöfart når Kari Granberg en fredagsmorgon i slutet av november. I Mariehamn är frosten förestående och klockan tio på morgonen. I Xiamen där Kari Granberg sitter är klockan 16 och en ”ganska kall dag” med sjutton grader och smådisigt i luften.

– Det är lustigt men det känns nästan kallt i jämförelse med hur det var tidigare då det inte var ovanligt med trettio grader typ dygnet runt, säger Granberg.

Vi pratar med varandra med hjälp av WeChat, en kinesisk mobilapp kapabel till det mesta; meddelanden, samtal, videokonferenser och what not.

– Har svårt att förstå hur man klarar sig utan WeChat i Kina. Genom att koppla ett kreditkort till appen kan man betala taxi, restauranger, butiker och så vidare. Man behöver överhuvudtaget inga kontanter här, säger Kari Granberg.

Kvaliteten på samtalet är närmast perfekt, det är som Granberg satt i soffan på kontoret.

– Om det fortfarande finns någon som tror att teknologi och sådant ligger efter i Kina är det dags att tänka om, tillägger Granberg.

Utanför hans kontor på varvsområdet har bygget av NB 488 pågått sedan den 3 september. Det råder full aktivitet vilket Kari Granberg har full koll på när han från sitt kontor betraktar Haican-bron, som förbinder Xiamen med fasta Kina, i bakgrunden.

– Det är som ett stort, lite grabbigt lego där man skär plåtar i små bitar som sedan svetsas samman till stora stålblock som läggs på varandra.

Arbetet så här långt går som planerat trots att det är första gången varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd bygger ett liknande bil- och passagerarfartyg. Deras historia är dock lång och insikten om andra fartygsbyggen stor.

– Visst är det utmanande att bygga något så här högteknologiskt här men det är väldigt klart att entusiasmen hos varvet är stor liksom samarbetsviljan, säger Kari Granberg.

Varvet har anlitat finländska konsultbolaget Deltamarin med lång erfarenhet av både komplicerade konstruktioner och Kina samt svenska designbyrån Tillberg Design med kontor i bland annat Miami  som hjälper varvet med publika områden på fartyget. Själva Viking-teamet på plats är femton personer; ålänningar, finländare, svenskar, kineser och filippinare och så vidare. Det råder inget tvivel om att det är ett internationellt projekt med basen i Mariehamn.

Stålblocken som år 2020 ska utgöra grunden till världens kanske mest energi tekniskt utrustade fartyg börjar vid det här laget alltmer likna en båt. Arbetet koncentreras just nu på aktre och förliga maskinrummet samt LNG-tankrum.

Vardagen i Xiamen är rätt inrutad för Viking-teamet som Kari Granberg leder. Arbetstiden är åtta till halv sex alla vardagar – 47,5 timmar per vecka. Varvets buss plockar upp alla på morgnarna och kör hem igen då arbetsdagen är slut. Kari Granberg bor i en lägenhet inte långt från varvet och är i det stora hela nöjd med tillvaron, trots att det är långt hemifrån. Matlagning inskränker sig till frukost.

– Det vanliga är att gå ut och äta på kvällarna. Man får en bra nudelmiddag för femton renminbi (RMB) eller omkring två euro. Vill man däremot äta biff kan det gå lös på kanske 150 RMB, man blir inte fattig på maten här, säger Kari Granberg.

Vid sidan av jobbet har Granberg dessutom börjat golfa tillsammans med medarbetarna, elektroingenjören Tommy Fredrickson och sjökaptenen Johannes Engqvist.

– Det går sådär men är väldigt skoj. De har spelat i över tjugo år och hjälper mig hitta bollarna ibland!

Kari Granberg stannar just nu kvar i Xiamen fram till jul för att återvända efter nyår och bli kvar fram till påsk. Enligt planerna ingår fyra hemresor per år.
 
Kinabygget är Kari Granbergs tredje fartyg för Viking Line. Först var det Viking XPRS och sedan Viking Grace, båda byggda i Finland. Grace var banbrytande på många vis i och med LNG-framdriften.

– Då fick vi göra allt från scratch, det fanns inte klara regelverk för hur LNG-bränsle system skulle byggas.

I dag är LNG inte lika unikt men ändå en utmaning liksom resten av all teknik som ska monteras. Kari Granberg beskriver NB 488 som i teknisk mening överlägsen de flesta färjor som hittills konstruerats. Då kan Kina mycket väl vara det perfekta landet att göra det i.

– Många kallar Kina ”Wonderland” och det är inte så konstigt. Här finns allt man kan tänka sig när det gäller teknologi, senaste snittet på allt, säger Kari Granberg och påminner om att i stort sett alla i världen i dag sitter med teve och mobil och datorer som tillverkats i just Kina.

Till detta kan läggas batteritillverkning där Kina är världsledande och överlag elektriska lösningar på det mesta. I Xiamen går de flesta av de nyare bussarna antingen på el, LNG, CNG (Compressed Natural Gas) eller med hjälp av hybridteknik. Laddningsstationer finns överallt i gatubilden. I staden finns även en ”liten” fabrik som tillverkar sisådär 20.000 bussar varje år!

– Kontrasterna är också väldiga, här ser man dagligen extrem rikedom men också fattigdom, säger Granberg.
 
Medan grunden för själva fartyget läggs ihop i Kina pågår lika vitala arbeten på andra håll i världen. Wärtsilä-maskinerna testas som bäst i Vasa tillsammans med ABB:s generatorer. Vid ABB:s fabrik i Helsingfors byggs även azipod-propellrarna som ska stå för framdriften.

– Det är en hel del finländsk utrustning ombord. Antagligen mer än på Viking Grace som ändå byggdes i Finland. Hennes maskiner kom från Italien, säger Kari Granberg.

Förutom maskinerna levererar Wärtsilä även brygg- och navigationsutrustningen medan ABB sålt hela automationssystemet, mellanspännings-ställverk och så vidare.

– Det är klart det känns bra med så stora finländska inslag. Dels för att vi känner till både företagen och deras produkter samt människorna som arbetar där och när något händer finns service på nära håll, säger Kari Granberg.

Bildtext:

Vikingbyggare på plats i Kina. Stående från vänster Kenneth Johansson, superintendent, engine LNG, Marcus Sjölund, team leader, engine, Ole-Christian Jacobsen, paint supervisor, Shixu Wang, hull supervisor, Shixing Jin, electrical supervisor, Aki Parkkila, AV/IT tecnichian, Niklas Berlin, team leader, deck, Roberto Evangelio, team leader, hull, Kari Lehtinen, HSE supervisor, Tommy Fredrickson, team leader, electrical, Kari Granberg, project manager NB, Xiaoxiao Liu, site assistant, Ingela Fredriksson, project assistant. Sittande från vänster Robert Salmi, chef de cuisine och Johannes Engqvist, team leader, interior.

Underleverantörer
siktar mer mot Kina

Ringeffekterna är stora i skuggan av Viking Lines Kinabygge. Många finländska och svenska företag drar nytta av projektet och söker nya marknader. Bland de underleverantörer som synts mest vid sidan av Viking Line har vi till exempel ABB, Wärtsilä, Deltamarin, Kone (som tillverkar hissar), TTS lasthantering, Almaco (med ålänningen Vilhelm Roberts som chef), som gör hytter, kök och proviant-utrymmen, Koncept Stockholm och så vidare. Alla är delaktiga i bygget och måna om att även fortsätta hitta nya kunder i det väldiga landet.

Åländsk duo söker mervärde

Novamare Partners Ab grundades i februari 2019 av entreprenörerna Anders Nordlund och Kent Nyström tillsammans med Ålands Utvecklings
Läs mer »

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »