• Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.
  Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.
 • Viking Lines tekniske direktör Ulf Hagström. Foto: Jörgen Pettersson.
  Viking Lines tekniske direktör Ulf Hagström. Foto: Jörgen Pettersson.
 • När de stora maskinerna provkörs har ännu inga målningsarbeten genomförts. De färdiga pjäserna ser betydligt klatschigare ut, trots att mycket få, i praktiken, kommer att se dem. Industridesign är en allt viktigare del av motortillverkningen. Foto: Jörgen Pettersson.
  När de stora maskinerna provkörs har ännu inga målningsarbeten genomförts. De färdiga pjäserna ser betydligt klatschigare ut, trots att mycket få, i praktiken, kommer att se dem. Industridesign är en allt viktigare del av motortillverkningen. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Ulf Hagström.
  Ulf Hagström.
 • Börje Jansson.
  Börje Jansson.
 • Konsulten Jari Salo från Deltamarin.
  Konsulten Jari Salo från Deltamarin.
 • Roland Asplund och Rasmus Teir från Wärtsilä. Foto: Jörgen Pettersson.
  Roland Asplund och Rasmus Teir från Wärtsilä. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Koncentration inför provkörningen.
  Koncentration inför provkörningen.
 • Ålands Sjöfarts Jörgen Pettersson på plats i Vasa.
  Ålands Sjöfarts Jörgen Pettersson på plats i Vasa.
 • Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.
 • Viking Lines tekniske direktör Ulf Hagström. Foto: Jörgen Pettersson.
 • När de stora maskinerna provkörs har ännu inga målningsarbeten genomförts. De färdiga pjäserna ser betydligt klatschigare ut, trots att mycket få, i praktiken, kommer att se dem. Industridesign är en allt viktigare del av motortillverkningen. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Ulf Hagström.
 • Börje Jansson.
 • Konsulten Jari Salo från Deltamarin.
 • Roland Asplund och Rasmus Teir från Wärtsilä. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Koncentration inför provkörningen.
 • Ålands Sjöfarts Jörgen Pettersson på plats i Vasa.

Här testas Vikings nya maskin

Viking Lines nya bil- och passagerarfärja byggs i Kina. Men delarna som ska bli ett fartyg tillverkas över hela världen och i de flesta fall i Finland där till exempel motorerna görs i Vasa. Den största enskilda kostnaden är de sex huvudmaskinerna som ska driva NB 488 framåt. De är av märket Wärtsilä 31DF och drivs av diesel eller gas. Ålands Sjöfart var med på den första provkörningen av den första maskinen.

Maskinerna är sex stycken till antalet och väger etthundra ton per styck, allt inräknat. De byggs i Vasa och monteras samman med generatorer som byggs av ABB i Estland.
De färdiga maskiner skeppas sedan från Vasa till Hamburg där de lastas om till större fartyg och vidare till Kina där de redan i vår monteras på NB 488 för att därefter köras tillbaka hösten år 2020.

Vad investeringen i maskiner går på är inte offentligt. Fast att det handlar om många miljoner står klart. De sex maskiner som ska transporteras till Kina väger tillsammans 600 ton och ska se till att det blivande fartyget ska vara i trafik i stort sett dygnet runt i sisådär 30-40 år framöver. När nybygget är klart ska hon ersätta trotjänaren M/S Amorella som skött rutten Stockholm-Åland-Åbo sedan trafikstarten 1987. Hon är fortfarande som ny och just nu till salu. Ålands Sjöfart tog rygg på en trio Viking Line-experter när det var dags att testköra den första av de sex maskinerna i Vasa den 17 januari. Sådant är inget att skoja om. Varje maskin som tillverkas av Wärtsilä testkörs och dokumenteras in i minsta detalj.

De tre som åkte med färjan till Åbo och vidare med bil till Vasa var tekniske direktören Ulf ”Hagge” Hagström, superintendenten och LNG-experten Kenneth Johansson samt numera pensionerade inspektören Börje Jansson som bland mycket annat under sin sjömanstid var med och byggde Amorella och Isabella i Jugoslavien i slutet av 1980-talet.

Det är spännande på många sätt, Wärtsilä 31DF är den nyaste maskinen som Wärtsilä tillverkat. Den är dessutom hyllad av Guinness rekordbok som världens mest effektiva fyrtaktsmaskin. De sex exemplar som vid testtillfället byggdes i Vasa var dessutom de första LNG-maskinerna som skulle levereras för den marina industrin, alltså ombord på fartyg.

Varje motor testas minutiöst och alldeles särskilt 31:an då den drivs med gas. Alla ventiler ska granskas, maskinen ska trycksättas och pumparna provköras. I LNG-tankarna är trycket två tre bar som ska bli tio när den sprutas in i maskinen. För att detta ska lyckas finns en pump utanför tanken och för varje ny detalj finns olika mekanismer som kan fallera.

– Fast det är ganska logiskt. För att uppnå den höga verkningsgraden som finns i 31:an måste gastrycket vara högt, förklarar Kenneth Johansson som varit på Viking Line sedan 2011 och före det skötte om den stora Wärtsilä 46-dieseln i kraftverket som förr stod för en del av den reservkraft som behövdes på Åland då Sverigekabeln slogs ut.

Att komma in i Wärtsilä-koncernens hjärta vilket fabriken i Vasa på många sätt är, hör inte till de enklaste. Som deltagare i Vikingdelegationen får Ålands Sjöfart tillstånd att fotografera den maskin som ska köras.

– Kunderna har rätt att fotografera sina egna maskiner, förklarar produktchefen Rasmus Teir.

Innan det sker möter Rasmus Teir och hans team sina motparter från Viking Line vilket förutom Ulf Hagström, Kenneth Johansson och Börje Jansson består av Jari Salo från Deltamarin som varit med och designat det nya Vikingfartyget. Alla sitter runt bordet innan i fabriken, stämningen är god och språket omväxlande svenska och engelska. Det märks ändå tydlig att det ligger allvar i luften. Alla är medvetna om vikten av att testet går bra. En motor är själva ryggraden kring vilken resten av ett fartyg byggs. Därför får inget gå fel i valet av maskin.

Själv provkörningen ser odramatisk ut från sidan men är planerad in i minsta detalj. I korthet går det ut på att starta motorn och köra den under tillräckligt lång tid för att man ska kunna simulera alla tänkbara scenarier. Ju mer som gått att förutse i Vasa, desto enklare blir montaget av maskinerna i Kina. Var och en av de sex maskinerna ska testas på samma sätt. Det är nu överraskningarna helst ska komma, inte när fartyget står klart.

Maskinens minsta nyck – i den mån sådana inträffar –  registreras av datorer och Hagström Johansson och Jansson står på åskådarplats intill maskinhallen och ser på kurvor och värden och diskuterar sina iakttagelser. När man testkör en motor kan det handla om vad som helst; allt från tunga laster till ryckiga kaptener som gasar eller bromsar i fel lägen. Inget får lämnas till sumpen. I testet ingår att mäta vibrationer, temperaturer vid olika laster och mycket mer. Wärtsilä 31DF är inte bara den effektivaste maskinen som hittills tillverkats. Den är också den snyggaste, om Rasmus Teir får välja:

– Designfrågor är allt viktigare och numera ständigt i tankarna. Industridesigner är med i processen både när det gäller utseendet och produktionen.

– Fast det är klart. Inte går den ju upp mot en Scania V8… Det är en snygg maskin, småler Ulf Hagström.

I dag jobbar cirka tjugo anställda på Viking Line heltid med nybyggnadsprojektet i Kina; 16 i Xiamen och fyra i Mariehamn. En av de viktigaste delarna i bygget är dokumentationen, allt som sker ska granskas och skrivas ned och arkiveras för eventuellt framtida bruk. Det råder inga tvivel om att Kinabygget handlar om pionjärskap. Varvet har aldrig tidigare byggt en liknande bil- och passagerarfärja för kryssningstrafik och prestigen i att lyckas är ovärderlig.

Wärtsilä i korthet

 • Wärtsilä grundades 1834 och har under åren tillverkat i stort sett allt som går att tillverka. I dag är fabriken i Vasa ett mikrokosmos av teknik och inom några år ska hela den fabrik som i dag ligger mitt inne i Vasa flyttas till nya Smart Technology Hub i Vasklot.
 • 1834 grundas sågverket i Tohmajärvi.
 • 1938 startade det som blev Wärtsilä Group.
 • 1960 kom Wärtsiläs första egna dieselmotortyp.
 • 1988 stod ett toppmodernt laboratorium i Vasa klart.
 • 2007 utvidgades tillverkningen i Vasa.
 • 2010 gick man in för Modern Module Assembly Line, i korthet linjemontering av motorerna.
 • 2015 kom den första nya generationens motor Wärtsilä 31.
 • När det gäller att tillverka maskiner av den kaliber som Wärtsilä producerar är det omöjligt för en människa att kunna allt. Här i Vasa jobbar i dag närmare 1.500 experter på de allra minsta detaljerna; det kan handla om kolvringar, automation, lager, mekanik, elektronik, överbelastning, LNG, rörfästningar – allt. Totalt anställer Wärtsilä i Vasa cirka 3.000 personer och är regionens största privata arbetsgivare.
 • Innan en maskin är färdig att levereras ska den passera sju olika stationer där olika delar, ofta tillverkade av underleverantörer, monteras ihop till en helhet. Koncernen har i dag en stark global ställning som alla finländare kan vara stolta över. Finansiellt har bolaget klarat sig bra, men är som många andra industribolag känsligt för ekonomiska cykler.  Inom Wärtsilä är man mycket väl medvetna om vikten av att vara på tå när det gäller nyrekryteringar och har en öppen inbjudan till universitetet där framtidens ingenjörer utbildas.
 • – Vi vill hemskt gärna berätta om vår verksamhet och vad vi gör, säger produktchef Rasmus Teir.

Wärtsilä 31DF 550

 • Wärtsilä 31 nådde marknaden år 2015 och var då resultatet av åratals utvecklingsarbete. Målet var att skapa en fyrtaktsmotor mer effektiv och bränslesnål än alla andra.
 • Världens mest effektiva fyrtaktsmotor enligt Guinness rekordbok.
 • Väger ensam cirka 62 ton, tillsammans med generator och bädd cirka etthundra ton.
 • De så kallade strategiska måtten 6,8 x 3,1 x 4,7 meter.
 • Drivs med diesel eller naturgas eller både och.
 • Viking Lines sex maskiner går på 50 Hz och snurrar i 750 varv per minut.
 • En maskin alstrar 5.500 kW eller 7.480 hästkrafter. Tillsammans alstrar de sex huvudmaskinerna med tio cylindrar vardera 33 mW eller ungefär lika mycket krävs på hela Åland en vanlig dag som inte är så kall.
 • 31:orna produceras i sin helhet i Vasa till skillnad mot större 46:orna och 50:orna som produceras i Italien och Sydkorea. Siffran står för övrigt för cylinderdiametern i decimeter.
 • Leveranstiden på en motor är i dag minst fyra månader från beställning till leverans.
 • 31:an är tystare än sina föregångare vilket skapar ännu bättre arbetsmiljö för de som ska hantera den.
 • Fördelarna med 31:orna ska vara att den kräver mindre underhåll och längre TBO (Time Between Overhail). 36.000 timmar är målet.
 • Maskinen är försedd med en två stegs turboladdare vilket gör att den ”andas” lättare.
 • Common rail-tekniken har redan några år på nacken, 31:an använder andra generationens common rail.
 • I det fartyg som Viking Line just nu bygger i Xiamen, Kina, ska framdriften ske med hjälp av Wärtsilä 31DF. Maskinen drivs huvudsakligen med LNG och är den hittills första med gasdrift att installeras ombord i ett maskinrum på ett fartyg.
 • Maskinen är tänkt att svara mot striktare regler när det gäller utsläpp över hela världen. Miljölagstiftning är något som är verklighet i alla högsta grad i allt fler länder världen över och då måste motortillverkarna hänga med eller gå under.
 • – Målet är såklart att bli helt emissionsfria men det kan vi kanske inte. Istället gör vi precis allt för att dels bli rena och dels effektiva, säger Rasmus Teir.
 • Med 31:an har målsättningen hos Wärtsilä dessutom varit extremt hög när det gäller sättet på vilket motorn produceras. Alltså antal timmar tillverkningen tar i anspråk. En maskin ska inte bara hålla länge, den ska också skruvas ihop så snabbt som möjligt för att hålla kostnaderna nere. 

Åländsk duo söker mervärde

Novamare Partners Ab grundades i februari 2019 av entreprenörerna Anders Nordlund och Kent Nyström tillsammans med Ålands Utvecklings
Läs mer »

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »