• Gustaf Grönberg har varit med sedan starten 1993.
  Gustaf Grönberg har varit med sedan starten 1993.
 • M/S Genting Dream.
  M/S Genting Dream.
 • Ordförande Tan Sri Lim Kok Thay och Gustaf Grönberg.
  Ordförande Tan Sri Lim Kok Thay och Gustaf Grönberg.
 • Gustaf Grönberg har varit med sedan starten 1993.
 • M/S Genting Dream.
 • Ordförande Tan Sri Lim Kok Thay och Gustaf Grönberg.

25 år sedan Star Cruises’ start

I fredags var det klackarna i taket i Singapore där kryssningsrederiet Genting Cruises firade Silver Anniversity, alltså 25 år sedan starten som Star Cruises. Rederiet inledde sin verksamhet i Malaysia med två fartyg 1993. Då köptes M/S Kalypso och M/S Athena från Rederi Ab Slites konkursbo och förvandlades till casinofartyg för den asiatiska marknaden. Sedan dess har rederiet vuxit och är numera en del av Genting Group som hör till världens största kryssningsrederier.

Sedan starten 1993 har massor av ålänningar och andra skandinaver arbetat ombord på fartygen. En av dem är Gustaf Grönberg som varit med sedan starten och därför fick en silvermodell av ett kryssningsfartyg i samband med festligheterna. I dag är Grönberg Executive Vice President med ansvar för Marine Operations & New Buildings. Genting driver i dag ett ambitiöst nybyggnadsprogram i Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland, som Gustaf Grönberg ansvarar för.

Här kan ni läsa mer om hur det är att jobba på rederiet i ett reportage med ålänningarna Marika Minina och Sebastian Mansnerus. Och i den här artikeln om Johnny Hagman som var med ombord på M/S Crystal Serenity som gjorde en månadslång kryssning genom Nordvästpassagen.

Fredagens jubileumsfest ägde rum ombord på 335 meter långa M/S Genting Dream (byggd av Meyer Werft 2016)  i Singapore där jungfruresan ägde rum 1993 med M/S Langkapuri Star Aquarius (ex Athena) och utgjorde starten för att Singapore i dag är Asiens ledande kryssningshamn. På plats var närapå 500 gäster från regeringen, resebyråer och affärskontakter; och några av dem som var med från början, bland dem Gustaf Grönberg. Genting Groups ordförande och vd, Tan Sri Lim Kok Thay var på plats, han är son till Tan Sri Lim Goh Tong som 1993 bestämde sig för att köpa Kalypso och Athena och inleda kryssningstrafik.

I samband med jubiléet sade Tan Sri Lim Kok Thay att man såklart är nöjda med utvecklingen:

– Det är en stor ära för Genting Cruise Line tt ha spelat en viktig roll i utvecklandet av Singapore som en eldande kryssningsdestination i Asien och vi är fast beslutna att fortsätta med arbetet att göra Singapore till en av världens viktigaste kryssningsstäder.

I dag har genting Group bland annat köpt egna skeppsvarv i Tyskland, MV Werften, och bygger som bäst bland annat ”Endevour Class”-fartyg och många fler (se detaljerna i pressmeddelandet nertill). Under de 25 år som förlöpt snabbare än man kan förstå har mycket hänt. Tan Sri Lim Kok Thay är ändå inte nöjd:

– 25 år har gått snabbt och nu ser vi fram mot de kommande 25 åren för att erbjuda 150 miljoner asiater kryssningsupplevelser över hela världen. Snart har vi världens modernaste kryssningsflotta samlade under tre marknadsföringsbolag där vi erbjuder resmål och tidtabeller som passar alla och en sökerhetsnivå som vi aldrig någonsin kompromissar kring.

Class of 1993, bildtext från vänster (andra bilden): Mr. Lee Loong Koon, Former Director (Cruise Business), Singapore Tourist Promotion Board, Mr. Joseph Chew, Former Director, Singapore Tourist Promotion Board, Mr. Alfred Poon, Former Assistant Director (Cruise Business), Singapore Tourist Promotion Board, Peter Foster, Senior Vice President, Hotel Operations & New Build Hotel Design, Genting Cruise Lines, Mr. Paul Sanpawichu, Hotel Director of Genting Dream, Mr. Colin Au, Group President, Genting Hong Kong Limited, Tan Sri Lim Kok Thay, Chairman and Chief Executive Officer, Genting Hong Kong, Mr. Gustaf Gronberg, Executive Vice President, Marine Operations & New Build, Genting Cruise Lines, Ms. Wong Lee Lin, Director, Sembcorb Marine Repairs and Upgrades, Staff Captain Jan Gelinder, Staff Captain of Genting Dream, Ms. Kathleen Gan, Former Manager, Singapore Cruise Centre.

M/S Genting Dream

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »

I dag testades bogporten

Medan livet (alltför sakta) återvänder till det gamla normala pågår bygget av Viking Glory för fullt i Xiamen, Kina.
Läs mer »