Viking Grace får vindkraft

Åländska Viking Grace var världens första LNG-drivna passagerarfartyg och har hyllats internationellt. Nu tar Viking Line Abp ett nytt steg mot hållbarhet och installerar en så kallad Flettner-rotor på fartyget som därmed blir världens första LNG-fartyg som till stor del drivs fram av vind genom så kallade Flettnerrotorer!

Beskedet kom i dag. Norsepower Oy har tecknat ett avtal med Viking Line om att installera ett rotorsegel ombord på Viking Grace. En liknande lösning har man också aviserat för det nybygge som just nu planeras i Kina. Med hjälp av investeringen i det 24 meter höga och fyra meter tjocka rotorseglet hoppas man spara 300 ton LNG-bränsle per år.

Installationen ska ske under det andra kvartalet år 2018 men betyder inget trafikavbrott. Allt sker under gång. Norsepower-konceptet baserar sig på den så kallade Flettnerrotorn som körts ett tag på Bores M/S Estraden och där har minskat bränsleförbrukningen med 6,1 procent!

Viking Lines tekniske direktör Ulf Hagström:

”Vi är stolta över att vara en partner till Norsepower. Vi är en organisation som ständigt utvecklar trafiken på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Vårt kryssningsfartyg (Viking Grace) blir det första som kombinerar alternativa bränslen; LNG och vindkraft. Dessutom drivs fartyget framåt med hjälp av elektricitet. Vi tror att rotorseglet hjälper oss att ytterligare förbättra fartygets prestanda när det gäller att reducera bränsleförbrukningen och kolutsläppen.”

Tuomas Risko, vd för Norsepower:

”Detta är första gången vi monterar detta hjälpmaskineri på ett kryssningsfartyg. Detta är ytterligare ett steg mot att nå även den globbala marknaden av kryssningsfartyg som kämpar för att uppnå klimatmålen. Som ett finländskt bolag är vi stolta över att vara partner med ett etablerat och internationellt erkänt rederi.”