• M/S Wasa Express
  M/S Wasa Express
 • Engineroom.
  Engineroom.
 • Peter Ståhlberg
  Peter Ståhlberg
 • M/S Wasa Express
 • Engineroom.
 • Peter Ståhlberg

Wasa Express blir cykelfärja

NEWSFLASH. Wasaline avslöjar i dag att man övergår till att driva M/S Wasa Express med hjälp av starka passagerare och 150 specialinköpta motionscyklar!

Jakten på hållbarhet pågår som bekant ständigt inom sjöfarten och i stort sett all fokus ligger på att spara bränsle. Detta har inspirerat Wasaline att testa hittills helt oprövade (cykel)vägar för M/S Wasa Express. Vd Peter Ståhlberg räds heller inte innovationer och konstaterar med allvar och beslutsamhet i rösten:

– Allt strängare ECA-utsläppsbegränsningar tvingar oss att hitta nya sätt att minska vår bränsleförbrukning utan att öka resans längd.

Mot den bakgrunden har en arbetsgrupp tillsatts med ett uttryckligt uppdrag: spara bränsle. Efter intensivt arbete och gedigna utredningar har gruppen enats om en lösning inspirerad av regeringens förslag att ge ett så kallat förvärvsbidrag på 400 euro till privatpersoner som köper en elcykel, vilket Yle rapporterade om för någon vecka sedan.

– Vi vill vara med i talkot att öka andelen cyklar till 30 procent fram till året 2030 enligt transport- och kommunikationsministeriets riktlinjer, förklarar Ståhlberg och tillägger:

– Därmed har vi beställt 150 motionscyklar till fartyget. Cyklarna kommer att kopplas in till fartygets energiproduktionssystem. Konferensavdelningen kommer att byggas om till ett gym där passagerarna kommer att trampa sin andel av resan.

I praktiken kommer Wasalines bokningssystem att dela ut trampturer åt passagerarna enligt bokningsläget och passagerarna får i samband med incheckningen en utprintad tid på sin biljett. Trampturerna varierar från 15 minuter till 2 timmar. Enligt vad Ålands Sjöfart erfar ska varje passagerar chippas i samband med ombordstigningen för att därmed kunna betala av sina resa i form av trampade kilometrar.

– Jag tycker det här är en fantastisk grej. Resetiden över Kvarken kommer att förkortas med upp till 20 procent och på samma gång ger vi våra passagerare möjligheten att motionera och samtidigt vara med i klimattalkot!, säger Ståhlberg.

Detta initiativ passar också väl in i skattesystemet, har direktör Ståhlberg tagit reda på:

– Ingen behöver göra det här gratis, alla passagerare kan ansöka om 40 procent skatteavdrag på resans pris.

Enligt Ålands Sjöfarts källor har man även hunnit långt i förhandlingarna med de största proffsstallen inom cykelsporten som nu förbereder träningsläger ombord på Wasa Express under högsäsongen. Detta förväntas resultera i att man kan göra sig av med de fyra Wärtsilämaskiner som i dag står för framdriften.

/Petter Jörgenssen

Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina.
Läs mer »
Foto: AVIC Weihai

WE Tech gör Stena miljövänligare

Morgondagens sjöfart måste vara renare än i dag och ett ständigt förnyelsearbete pågår inom världssjöfarten.
Läs mer »

Ansgar tar över M/S Alfågeln

Det blir vaktbyte kring driften av den åländska skärgårdstrafikens norra linje, mellan Hummelvik på Vårdö och Torsholma på Brändö.
Läs mer »

Ny strategi för sjöfartsforskning

Den 10 april lanserade Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.
Läs mer »

Skarp varning för IT-attacker

Den internationella sjöfarten är målet för avancerade IT-skurkar och shippingen borde ha högsta beredskap för en förestående cyberattack.
Läs mer »
Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare.
Läs mer »