• Foto: Bo Strandén.
    Foto: Bo Strandén.
  • Foto: Bo Strandén.

Viking stöder unik miljöbåt

Viking Line har donerat 25.000 euro till Håll Skärgården Ren rf för anskaffningen av den skräpuppsamlande båten Roska-Roope. Roska-Roope drivs helt och hållet med el och plockar upp skräp som flyter i havet. Med hjälp av båten vill man påminna folk om att inget skräp som människan gett upphov till hör hemma i vattendragen. 

Undersökningar visar att mer än 80 procent av skräpet i haven härstammar från källor på land. Viking Line har understött Håll Skärgården Ren rf:s verksamhet genom åren. Genom detta stöd möjliggörs föreningens grundläggande uppgift, att hålla vattendragen rena, sköta avfallshanteringen i skärgårdsområdena samt bedriva miljörelaterat informations- och upplysningsarbete. Roska-Roope är Håll Skärgården Ren rf:s senaste initiativ. Båten inleder sitt arbete i slutet av maj. Båten har kostat 100.000 euro och är byggd av Alpo Pro Boats Oy, en Raumobaserad tillverkare av aluminiumbåtar.  

– Östersjöns välmående är något som ligger Viking Line nära om hjärtat. Havet ger oss vårt levebröd och det är viktigt för oss att det mår bra. Vi vill vara en föregångare när det gäller att hitta och utnyttja nya lösningar som minskar miljökonsekvenserna, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström. 

Det finns många typer av skräpinsamlande båtar i världen, men ingen som den nya Roska-Roope. Båten är helt eldriven och utnyttjar bland annat solenergi. Roska-Roope kommer att synas på olika sommarevenemang runt om i Finland. Förutom att samla in skräp har båten också en annan viktig uppgift: att påminna folk om att inget skräp som människan gett upphov till hör hemma i vattendragen. 

– Vi har undersökt nedskräpningen av Finlands stränder ända sedan 2012. En stor del av skräpet i havet och vattendragen har sitt ursprung på land. Med plastskräp, liksom med allt skräp, måste man vara mycket noga och se till att det alltid hamnar i ett lämpligt sopkärl och helst också korrekt sorterat. Plast i sig är inget problem, men att plast hamnar i naturen är det, och här har vi alla ett stort ansvar, säger Håll Skärgården Ren rf:s generalsekreterare Aija Kaski.

Roska-Roope, så fungerar det.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »