• Foto: Bo Strandén.
    Foto: Bo Strandén.
  • Foto: Bo Strandén.

Viking stöder unik miljöbåt

Viking Line har donerat 25.000 euro till Håll Skärgården Ren rf för anskaffningen av den skräpuppsamlande båten Roska-Roope. Roska-Roope drivs helt och hållet med el och plockar upp skräp som flyter i havet. Med hjälp av båten vill man påminna folk om att inget skräp som människan gett upphov till hör hemma i vattendragen. 

Undersökningar visar att mer än 80 procent av skräpet i haven härstammar från källor på land. Viking Line har understött Håll Skärgården Ren rf:s verksamhet genom åren. Genom detta stöd möjliggörs föreningens grundläggande uppgift, att hålla vattendragen rena, sköta avfallshanteringen i skärgårdsområdena samt bedriva miljörelaterat informations- och upplysningsarbete. Roska-Roope är Håll Skärgården Ren rf:s senaste initiativ. Båten inleder sitt arbete i slutet av maj. Båten har kostat 100.000 euro och är byggd av Alpo Pro Boats Oy, en Raumobaserad tillverkare av aluminiumbåtar.  

– Östersjöns välmående är något som ligger Viking Line nära om hjärtat. Havet ger oss vårt levebröd och det är viktigt för oss att det mår bra. Vi vill vara en föregångare när det gäller att hitta och utnyttja nya lösningar som minskar miljökonsekvenserna, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström. 

Det finns många typer av skräpinsamlande båtar i världen, men ingen som den nya Roska-Roope. Båten är helt eldriven och utnyttjar bland annat solenergi. Roska-Roope kommer att synas på olika sommarevenemang runt om i Finland. Förutom att samla in skräp har båten också en annan viktig uppgift: att påminna folk om att inget skräp som människan gett upphov till hör hemma i vattendragen. 

– Vi har undersökt nedskräpningen av Finlands stränder ända sedan 2012. En stor del av skräpet i havet och vattendragen har sitt ursprung på land. Med plastskräp, liksom med allt skräp, måste man vara mycket noga och se till att det alltid hamnar i ett lämpligt sopkärl och helst också korrekt sorterat. Plast i sig är inget problem, men att plast hamnar i naturen är det, och här har vi alla ett stort ansvar, säger Håll Skärgården Ren rf:s generalsekreterare Aija Kaski.

Roska-Roope, så fungerar det.

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »