Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
img_8930.jpg

Stark medvind för energijägare

Publicerad: 09:04 - 06 apr 2020

|

Jörgen Pettersson

Den övergripande utmaningen för alla världens rederier är hur man ska använda mindre energi utan att dra ner på servicegraden gentemot kunderna och trivseln ombord. Detta har eMarine med kontor i Mariehamn löst. Deras uppfinningar har en återbetalningstid på mindre än två år och gör klimatet bättre och bränsleförbrukningen mindre. Växande eMarine har kontor i Sverige och på Åland där vd Christoffer Gustavsson sitter. Hans fokus är tillväxt, kundvård och nya sätt att spara energi. Bolaget är snabbt växande och efterfrågan på produkterna hög. 

eMarine grundades år 2015 med ett mycket lyckat första projekt på M/S Cinderella som Ålands Sjöfart skrev om tidigare. Enkelt uttryckt har eMarine specialiserat sig på behovsanpassade styr- och reglerlösningar för ventilationen med kyla och värme samt framdrivningens alla tekniska system. Deras energilösningar är baserade på beprövad teknik som anpassas till marina förhållanden med målet att i första hand spara bunker genom systemspecifika lösningar.

Vd och en av delägarna för bolaget heter Christoffer Gustavsson som till utbildningen är fartygselektriker och maskiningenjör. Innan uppdraget för eMarine har han sedan 2002 jobbat för huvudsakligen Viking Line, bland annat Cinderella där han senast kom från sitt arbete som dagmaskinmästare. Sedan starten har utvecklingen varit stark och omsättningen stigande. I fjol nådde man 27,2 miljoner svenska kronor, nästan en fördubbling jämfört med två år tidigare. eMarine är uppdelat i en koncern, moderbolaget finns i Stockholm med dotterbolag i Mariehamn och Tallinn. Antalet anställda är numera åtta och tillväxten flaggar för att fler behövs.

– Vi tar hjälp av många underleverantörer i det praktiska arbetet ombord men projektledare och konstruktörer för den tekniska biten håller vi hårt om, det är vårt eget team som är vår styrka. Efterfrågan har styrt tillväxten och som det ser ut nu behövs flera sådana spetskompetenser, säger Gustavsson.

eMarine har en lång rad referensobjekt på sin lista. Alla har varit olika till sin beskaffenhet men en gemensam nämnare syns tydligt:

– Alla projekt har uppnått beräknad eller större bunkerbesparing. Som bäst har vi uppnått en besparing på cirka 2.500 ton per år för ett enskilt fartyg, säger en nöjd Christoffer Gustavsson.

I portföljen i dag finns sex segment inom fartygsoptimering:

  • HVAC, med installation av nytt styrsystem, luftbalansering, optimering och kanalrengöring.
  • Maskinrumsventilation för rätt mängd luft efter maskinernas behov och temperatur.
  • Behovsstyrda framdrivningspumpar med full integration till befintlig maskinövervakning.
  • Värmeåtervinning, ett sätt att skapa energi av överloppsvärme eller kyla.
  • Optimering och frekvensstyrning av kylmaskiner.
  • Batteribackup för kritiska pumpar.

– Vi gör detaljerade ritningar och beräkningar som underlag för hur mycket våra kunder kan spara och sedan utför vi arbetet i praktiken tillsammans med våra partners och underleverantörer. Våra kunder uppskattar att vi ser helhetslösningar för hela fartyget och inte enbart system för system. Det ger stora miljöbesparingar för rederiet och bättre komfort ombord som i sin tur ger köpkraft hos passagerarna, tillägger Gustavsson.

Uppföljningen sker inom ramen för det serviceavtal som eMarine upprättar med sina kunder och som gör det möjligt att följa upp åtgärderna genom uppkoppling och se hur systemen månatligen fungerar direkt från eMarines kontor.

– Vi lämnar inget projekt med en handbok som säger att man skall göra si eller så, det ligger i vårt intresse att upprätthålla kundens besparing i flera år efter projektets avslutande. Fokus är miljö och komfort, och det kräver uppföljning om man inte vill falla tillbaka i manuellt reglerade system, säger Gustavsson.

Trots att företaget vuxit kraftigt de senaste två åren har man ställt siktet ännu högre. Målet är att nå en omsättning på 35 miljoner kronor redan i år, fast det var före coronakrisen svepte över världen och sjöfarten. Det började annars bra i år med stora projekt på i stort sett alla de marknadsledande rederier som trafikerar mellan Sverige och Finland.

Resultatet av eMarines arbete blir, förklarar Christoffer Gustavsson, ”mindre utsläpp, mindre bränsleförbrukning och mer pengar i kassan”. Detta har även bekräftats av rederiernas egna anställda. Många bekräftar ett bättre klimat ombord, det kommer mindre klagomål på temperaturen och en inspektör medgav till och med att han trodde ventilationen var trasig eftersom han inte hörde den! Instrumenten visade dock något helt annat – ventilation var helt enkelt i balans.

Den senaste nyheten i eMarines lösningar är att installera batteribackup till hjälpmotorerna. I dag går flera av fartygen med två så kallade hjälpkärror samtidigt, av belastningsmässiga skäl eller för att upprätthålla redundans. I många fall går motorerna på för låg belastning, men för hög för att gå ensam, speciellt efter eMarines energiprojekt. I klartext: Kör man två hjälpmotorer på 40 procent belastning vardera blir bränsleförbrukningen ca 254 gram per kWh. Kör man en hjälpmotor på 80 procent blir motsvarande siffra 217 g/kWh.

– Vi har fått verkligt uppmätta förbrukningsdata från rederierna som vi sammanställt till denna bränslekurva för att få en så korrekt bild som möjligt. Till detta har vi sedan tagit fram en batterilösning som gör det möjligt att köra med bara en hjälpkärra och ändå upprätthålla redundans. Det handlar om ett nytt sätt att använda batterier, säger Gustavsson.

– Ofta i batteridiskussioner pratas det om så stora lösningar att det blir ekonomiskt ohållbart, vi har tänkt på det verkliga behovet och hittat en väg som ger resultat både för miljön och rederiernas plånbok.

Den nya lösningen installeras som bäst på Tallink Galaxy och resulterar då i att 27 kritiska pumpar får batteribackup. Om hjälpmaskinen av något skäl stannar träder batteribackupen in oavbrutet före avbrott och tryggar framdriften.

– Vi garanterar batteridrift i tio minuter vilket mer än väl räcker till för att starta andra kraftkällor.

Lösningen är baserad på batterier som tillverkas av litium-järnfosfat och som godkänts av klassningssällskapen ABS och DNV GL. Ställverk och batterier som levereras av eMarine kan placeras var som helst i maskinrummet och kräver ingen extra ventilation eller andra säkerhetsåtgärder.

– Tillverkarens tester har visat att batterierna inte får termisk rusning mellan cellerna, eller avger brandgaser likt andra batterier. Det var ett krav från oss och det gör att vi fått klassens godkännande att installera dem under dessa förhållanden, säger Gustavsson.

När installationen är färdig på Galaxy beräknas besparingen bli ca 580 ton bunker per år eller sammanlagt 1.850 ton koldioxid.

– Investeringen betalar sig på bara ett år!

Framtiden är något Christoffer Gustavsson ser optimistiskt på. Närområdet har man täckt in och nu vill man gärna utomlands med sina idéer.

– Vi är helt klart något på spåren och börjar nu titta globalt.

För att lyckas med det krävs fler armar och ben, som Gustavsson uttrycker det.

– Efterfrågan på våra lösningar ökar stadigt och vi behöver fler projektledare, programmerare och konstruktörer som hjälper oss framåt. Vi erbjuder investeringar som är miljömässigt hållbara och som hittills alltid återbetalat sig på mindre än två år. Det är något som de större konkurrenterna har svårt att erbjuda.

Målet är i dag att bli upptäckta av fler än de man redan övertygat. Och kanske ge sig i kast med nybyggnadsmarknaden. För trots att allt fler gör allt mer för att effektivisera har det visat sig att det alltid finns lite till att göra.

– Vi har varit på fartyg från tidigt 80-tal till dagsfärska nybyggen, och vi har alltid hittat något att spara bunker på bara vi kommit ombord, säger Christoffer Gustavsson.

I takt med att eMarine flyttat fram positionerna har man även vunnit respekt hos de globala leverantörerna. Sedan 2018 är man först ut som officiell partner och auktoriserad systemintegratör hos Danfoss Drives vilket betyder insyn långt in i den tekniska organisationen. Man har även blivit partner till världsledande Schneider Electric EcoXpert vilket gett utvidgade programlicenser och ett enormt supportnätverk.

– De här två företagen ger oss allt stöd vi behöver för att implementera våra egna systemlösningar. Deras produkter är välkända inom sjöfarten och står för överlägsen kvalitet, avslutar Gustavsson.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net