• Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.

eMarine i samarbete med Tallink

Tallink gör en storsatsning på energieffektivisering och har för hela sin flottas räkning den 2 augusti tecknat ett ramavtal med eMarine Engineering AB där bland andra ålänningarna Jonas Lönnblad och Christoffer Gustavsson jobbar. eMarine har påbörjat arbetet på Silja Europa vilket är företagets hittills största projekt.

”Vi ser stor potential till effektivisering och beräknar kunna spara en bra bit över 1.500 ton bunker”, kommenterar Christoffer Gustavsson och fortsätter:

”Utöver vårt befintliga projekt har vi även fått i uppdrag att projektera avgaspannor och utveckling av värmeåtervinning på ett av rederiets andra fartyg. Vi har fått mycket gott förtroende hos rederiets ledning och genom det här avtalet kan vi räkna med att ha sysselsättning för en lång tid framöver.”

Företaget eMarine presenterades i senaste numret av Ålands Sjöfart:

Ingenjörer sparar olja för rederierna

Genom att hålla koll på ventilation, värme och kyla finns oerhörda mängder pengar att spara. Det har företaget eMarine insett och där jobbar i dag bland andra Jonas Lönnblad, tillsammans med Per Brönning, Göran Styfberg, Christoffer Gustavsson, Joacim Strandell och Lars Jacobsson. Alla med specialkompetenser inom maskin och elteknik samt termodynamik.

Jonas Lönnblad jobbade tidigare för HP Kyla & Värme och deras nybildade Energy Solution-avdelning. Hans kanske första uppdrag var att se över vad man kunde göra på Birka Stockholm. Året var 2014 och Jonas jobbade tillsammans med några rikssvenska kolleger och lyckades bra. Inbesparingarna blev mellan 1.000 och 1.200 ton fartygsbunker varje år. Det är ungefär lika mycket som 500 egnahemshus förbrukar.

I samband med Birka-jobbet började också ett frö att växa och i november år 2015 slog det i blom. Då startade Jonas Lönnblad eMarine tillsammans med sina svenska kolleger Per Brönning och Göran Styfberg. En tid senare kom även Christoffer Gustavsson, Joacim Strandell och Lars Jacobsson med i företaget.

– Jag har inte ångrat en sekund. Det är ett mycket intressant jobb, säger Lönnblad.

Växande meritlista

I dag kan eMarine lägga till Viking Cinderella och Finlandia på sin meritlista och man för förhandlingar med flera andra rederier som visat sitt intresse. För närvarande jobbar man ombord på Rosella och man har även gjort förstudier på Grace, XPRS, Mariella, Gabriella, Bores Rederi samt Silja Europa och Star Pisces från Star Cruises.

Företaget startades timingmässigt perfekt då priset på oljan var rekordhögt vilket skapade starka incitament för att spara bunker. I dag är läget på ett sätt annorlunda men ändå inte.

– Alla rederier vill fortfarande spara bränsle, inte minst av miljömässiga skäl vilket också är bra ekonomi, säger Jonas Lönnblad.

Affärsidén är enkel men genial. Normalt sett fungerar fartygsventilation, smörjoljepumpar, ventiler och spjäll med On/Off-tekniken för att uttrycka det förenklat. Antingen kör man dem eller så inte. eMarine har tagit fram system som steglöst och övergripande reglerar utrustningen för att därmed skapa bästa möjliga komfort och största möjliga nytta. Tekniken är inte ny och den har installerats i landbaserade fastigheter redan tidigare. Dock har eMarine anpassat tekniken till det särskilda förhållandet som råder på fartyg och deras system. eMarines lösningar ger synergieffekter på flera områden som t.ex. värmeåtervinning, mindre slitage på pumpar och framdrivning och framförallt stora miljömässiga inbesparingar.

– Vi installerar ett överordnat system som sedan reglerar den befintliga utrustningen automatiskt med avancerad PLC och SCADA system. Det sparar både energi och material, förklarar Christoffer Gustavsson.

Stimulerande arbete

Christoffer Gustavsson är ett resultat av studier på Åland och Åbo där han studerade till först fartygselektriker i Mariehamn och sedan maskiningenjör i Åbo. Sedan 2002 har han jobbat i olika befattningar på Viking Line men ägnar sig nu åt energieffektivisering på heltid.

– Det är ett otroligt stimulerande arbete. Man får och måste ständigt lära sig nytt. Utvecklingen går väldigt snabbt, säger han.

För Gustavssons del har energieffektivisering ombord alltid intresserat. Redan i sitt examensarbete gjorde han en teoretisk analys över hur mycket Finnlines kunde spara pengar på att använda sina pumpar på rätt sätt. På en enda pump var inbesparingen 20.000 euro per år med då rådande bunkerpriser!

– Jag hoppas verkligen man läser mer om detta i skolan i dag än vi gjorde då. Jag minns att många var väldigt överraskade av resultatet, säger han i dag.

Avancerade kalkyler

”Hemligheten” bakom de förhållandevis stora framgångar som företaget haft på kort tid är noggrannhet, högt utvecklade beräkningskalkyler samt kompletterande kompetens inom företaget. Innan man lämnar en offert på ett jobb utförs en förstudie under flera dagar. Då gör man mätningar av alla möjliga slag för att sedan kalkylera och framställa en prognos över besparingspotentialen.

Tack vare tidigare kontakter fick det nybildade bolaget ganska snabbt två stora projekt; Finlandia och Cinderella. När det gäller Cinderella förutsåg eMarine att den teoretiska inbesparingen i bränsle kunde bli 1.012 ton per år.

Svaret från Viking Line blev att om man nådde hälften skulle det ändå vara värt det.

– Den faktiska besparingen blev mer än beräknat! Vi kan i dag nästan garantera en återbetalningstid på vårt jobb på två år, konstaterar en nöjd Jonas Lönnblad.

/Jörgen Pettersson

Bildtext:

Jagar energitjuvar. Christoffer Gustavsson, till vänster, och Jonas Lönnblad är båda ingenjörer från Högskolan på Åland. I dag jobbar de tillsammans för att maximera energiinbesparingar till sjöss.

 

Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »