• Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
  Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
  Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
  Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Birka Cruises
  Foto: Birka Cruises
 • Foto: Birka Cruises
  Foto: Birka Cruises
 • Foto: Birka Cruises
  Foto: Birka Cruises
 • Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Viking Line/ Tuukka Ervasti
 • Foto: Birka Cruises
 • Foto: Birka Cruises
 • Foto: Birka Cruises

Kryssare redo för julfesterna

Kryssningsrederierna står redo för den finaste av högtider och har laddat från tårna för att allt ska vara så juligt som möjligt. Det har pyntats och fixats och kockats och gjorts fint. Julbordet är självklart centralt för varje julfest men mat äts som bekant både med öga och gom varför det estetiska är lika viktigt som det lekamliga. Eller som hela Sveriges egen julfarbror uttrycker det:

Hela julen handlar om kärlek. Utan kärlek spelar den ju faktiskt ingen roll.

Ombord på M/S Birka har man ägnat två hela dygn (exklusive all planering) åt att klä femtio julgranar och hänga upp girlanger och 5.000 julkulor! Här hittar du också ett eget godisrum och ett isslott som enligt uppgift ska överträffa fjolårets formidabla och storslagna pepparkakshus. Just det, rökmaskin vankas det också!

Julkryssningarna har överlag blivit allt mer omtyckta, menar Viking Line som liksom Birka Cruises bland annat erbjuder kryssningsupplevelser mellan Stockholm och Mariehamn. Efterfrågan på just julaftonskryssningar är särskilt stor, men det blir också allt mer populärt att starta lite tidigare, den 23 december. Under julen vill resenärerna satsa på komforten, och de bästa hyttklasserna är de första som blir slutsålda. En del av resenärerna är stamkunder som gjort julfirandet på båten till en tradition.

Att åka på julkryssning är populärt särskilt för att det är enkelt och stämningen är unik. Resan inleds traditionellt med välkomstglögg och pepparkakor. Viking Line satsar särskilt på julmaten. På julafton serveras både finländska och svenska delikatesser, och givetvis även veganska alternativ.

På båtarna kan man också bada julbastu, och pricken på i:et är jultomtens besök på julafton. Under julen råder en fridfull och traditionsrik stämning på båtarna. På programmet står levande musik, ledda pysselstunder för barnen och besök av Ville Viking. På julkryssningarna till Stockholm hinner resenärerna också delta t.ex. i Finska kyrkans julgudstjänst i Gamla stan.

– Det är lätt att förstå varför julkryssningarna är så omtyckta. De erbjuder ett enkelt och lyxigt sätt att fly julstressen. Julstämningen är garanterad tack vare de välbekanta julrätterna, det mångsidiga programmet och en avstressad atmosfär. Det märks att allt fler är beredda att pröva på nya sätt att fira jul. I fjol sålde julkryssningarna i praktiken slut, säger Viking Lines produktchef Lauri Orpana.

 

Jullov med skeppsråttorna på M/S Birka
Julkryssa med M/S Cinderella
Med M/S Birka till jultomten
Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.

Ministerberöm till besättning

Mardrömmen för alla som jobbar till sjöss är att drabbas av manöveroduglighet.
Läs mer »
Nya sjömätare: Sara Hintz Dalen, Jesper Svensson och Maria Sandberg.

Nya sjömätare redo att jobba

I går examinerades de första sjömätarna någonsin från Sjömätarutbildningen i Göteborg – en utbildning som länge varit efterfrågad i Sveri
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Jubelkryss för Eckerö Line

Eckerö Line är bolaget som för 25 år sedan överraskade hela sjöfarts-Finland och -Estland med at
Läs mer »

DNV GL klassar nya Wasafärjan

Det blir världsledande klassningssällskapet DNV GL som sköter klassificeringen av NLC Ferrys
Läs mer »
Wärtsilä 31DF. Foto: Jörgen Pettersson.

Wasaline väljer Wärtsilä 31DF

I dag står det klart att Wasaline väljer en likadan maskin som Viking Line gått in f
Läs mer »
Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.

Här testas Vikings nya maskin

Viking Lines nya bil- och passagerarfärja byggs i Kina.
Läs mer »