• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Finlandia dockas i Gdansk

M/S Finlandia som går mellan Helsingfors och Tallinn för Rederi Ab Eckerös dotterbolag Eckerö Line tas ur trafik mellan 1 och 13 januari då hon ska dockas i Gdansk i norra Polen. Vid sidan av regelbundet tekniskt underhåll ska även delar av inredningen göras om och fartyget förses med en ny ingång i tillägg till den tidigare.

Fartyget dockas regelmässigt var tredje år vilket är styrt av myndighetskrav. I samband med dockningen passar rederiet på modernisera och renovera fartyget, bland annat har man införskaffat nya räddningsflottar. Rederiet som i fjol omsatte 90 miljoner euro och transporterade rekordmånga 1,5 miljoner passagerare och 210.000 personbilar över Finska viken ser ljust på framtiden och satsar därför på en rätt omfattande upprustning av det redan välskötta fartyget. På den här länken kan man läsa mer om M/S Finlandia.

 – Redan i år sätter vi nytt passagerarrekord och efter denna dockning kan vi erbjuda ännu bättre komfort för våra passagerare. Vi tror att den positiva utvecklingen fortsätter, säger vd Taru Keronen som för övrigt placerade sig högt när Talouselämä rankade affärs-Finlands mäktigaste kvinnor i våras.

Eckerö Line som profilerar sig som Finska vikens enda finländska fartyg visade också framfötterna i en nationell undersökning av kundnöjdhet tidigare i höst. Rederiet kom på en åttonde plats av över etthundra företag som betygsattes av drygt 5.000 konsumenter.

När M/S Finlandia nu går till Polen för dock väntar flera förbättringar för passagerarna. Passagerarutrymmena ska genomgå en rejäl upprustning där den kanske tydligaste blir en ny ingång i närheten av konferensavdelningen. Med två ingångar till fartyget vill man nå ett bättre flöde av folk i samband med på- och avstigningen. Dessutom ska ett nytt område skapas på den övre våningen av Cafeteria Satama. Den visuellt största förändringen sker i Bar Naissaari som ska genomgå en hel renovering.

På den tekniska sidan ska fartyget byggas om för att kunna använda landström framom de egna hjälpmaskinerna. Avsikten är att fartyget ska kunna kopplas till det landbaserade elnäten i såväl Helsingfors som Tallinn. Finlandia ska även förses med ett nytt ballastrengöringssystem.

God Jul önskar Eckerö Line!

Åländsk duo söker mervärde

Novamare Partners Ab grundades i februari 2019 av entreprenörerna Anders Nordlund och Kent Nyström tillsammans med Ålands Utvecklings
Läs mer »

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »