• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Finlandia dockas i Gdansk

M/S Finlandia som går mellan Helsingfors och Tallinn för Rederi Ab Eckerös dotterbolag Eckerö Line tas ur trafik mellan 1 och 13 januari då hon ska dockas i Gdansk i norra Polen. Vid sidan av regelbundet tekniskt underhåll ska även delar av inredningen göras om och fartyget förses med en ny ingång i tillägg till den tidigare.

Fartyget dockas regelmässigt var tredje år vilket är styrt av myndighetskrav. I samband med dockningen passar rederiet på modernisera och renovera fartyget, bland annat har man införskaffat nya räddningsflottar. Rederiet som i fjol omsatte 90 miljoner euro och transporterade rekordmånga 1,5 miljoner passagerare och 210.000 personbilar över Finska viken ser ljust på framtiden och satsar därför på en rätt omfattande upprustning av det redan välskötta fartyget. På den här länken kan man läsa mer om M/S Finlandia.

 – Redan i år sätter vi nytt passagerarrekord och efter denna dockning kan vi erbjuda ännu bättre komfort för våra passagerare. Vi tror att den positiva utvecklingen fortsätter, säger vd Taru Keronen som för övrigt placerade sig högt när Talouselämä rankade affärs-Finlands mäktigaste kvinnor i våras.

Eckerö Line som profilerar sig som Finska vikens enda finländska fartyg visade också framfötterna i en nationell undersökning av kundnöjdhet tidigare i höst. Rederiet kom på en åttonde plats av över etthundra företag som betygsattes av drygt 5.000 konsumenter.

När M/S Finlandia nu går till Polen för dock väntar flera förbättringar för passagerarna. Passagerarutrymmena ska genomgå en rejäl upprustning där den kanske tydligaste blir en ny ingång i närheten av konferensavdelningen. Med två ingångar till fartyget vill man nå ett bättre flöde av folk i samband med på- och avstigningen. Dessutom ska ett nytt område skapas på den övre våningen av Cafeteria Satama. Den visuellt största förändringen sker i Bar Naissaari som ska genomgå en hel renovering.

På den tekniska sidan ska fartyget byggas om för att kunna använda landström framom de egna hjälpmaskinerna. Avsikten är att fartyget ska kunna kopplas till det landbaserade elnäten i såväl Helsingfors som Tallinn. Finlandia ska även förses med ett nytt ballastrengöringssystem.

God Jul önskar Eckerö Line!

Tallink lånar till nybygge

Tallink Grupp lånar 197,6 miljoner euro för att bygga den nya LNG-färjan vid Rauma Marine Construction som
Läs mer »

Lundqvist visar ny miljonvinst

Åländska Lundqvist Rederierna tjänar pengar igen efter fjolårets tillfälliga dykning.
Läs mer »

Iransk ilska mot Gibraltar

Gibraltar som på lördag drar igång NatWest International Island Games är centrum för världen
Läs mer »

Carnivals flotta väljer STM

Tack vare EU-projektet STM som drivs av bland andra svenska Sjöfartsverket blir världssjöfart
Läs mer »

Här är världens hetaste tanker

Världens antagligen mest omskrivna oljetanker heter M/T Grace 1 och ligger just nu utanför Gibraltar, övervakade av brittiska marinen och
Läs mer »

All time high på Rosella

Åland lockar allt fler besökare vilket är härligt så här mitt i sommaren med starkaste månaden framför oss.
Läs mer »