• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Finlandia dockas i Gdansk

M/S Finlandia som går mellan Helsingfors och Tallinn för Rederi Ab Eckerös dotterbolag Eckerö Line tas ur trafik mellan 1 och 13 januari då hon ska dockas i Gdansk i norra Polen. Vid sidan av regelbundet tekniskt underhåll ska även delar av inredningen göras om och fartyget förses med en ny ingång i tillägg till den tidigare.

Fartyget dockas regelmässigt var tredje år vilket är styrt av myndighetskrav. I samband med dockningen passar rederiet på modernisera och renovera fartyget, bland annat har man införskaffat nya räddningsflottar. Rederiet som i fjol omsatte 90 miljoner euro och transporterade rekordmånga 1,5 miljoner passagerare och 210.000 personbilar över Finska viken ser ljust på framtiden och satsar därför på en rätt omfattande upprustning av det redan välskötta fartyget. På den här länken kan man läsa mer om M/S Finlandia.

 – Redan i år sätter vi nytt passagerarrekord och efter denna dockning kan vi erbjuda ännu bättre komfort för våra passagerare. Vi tror att den positiva utvecklingen fortsätter, säger vd Taru Keronen som för övrigt placerade sig högt när Talouselämä rankade affärs-Finlands mäktigaste kvinnor i våras.

Eckerö Line som profilerar sig som Finska vikens enda finländska fartyg visade också framfötterna i en nationell undersökning av kundnöjdhet tidigare i höst. Rederiet kom på en åttonde plats av över etthundra företag som betygsattes av drygt 5.000 konsumenter.

När M/S Finlandia nu går till Polen för dock väntar flera förbättringar för passagerarna. Passagerarutrymmena ska genomgå en rejäl upprustning där den kanske tydligaste blir en ny ingång i närheten av konferensavdelningen. Med två ingångar till fartyget vill man nå ett bättre flöde av folk i samband med på- och avstigningen. Dessutom ska ett nytt område skapas på den övre våningen av Cafeteria Satama. Den visuellt största förändringen sker i Bar Naissaari som ska genomgå en hel renovering.

På den tekniska sidan ska fartyget byggas om för att kunna använda landström framom de egna hjälpmaskinerna. Avsikten är att fartyget ska kunna kopplas till det landbaserade elnäten i såväl Helsingfors som Tallinn. Finlandia ska även förses med ett nytt ballastrengöringssystem.

God Jul önskar Eckerö Line!

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »