Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Lundqvists

Dividendfest trots lägre vinster

Publicerad: 17:07 - 13 jul 2021

|

Jörgen Pettersson
Lundqvist Rederierna med vd Ben Lundqvist låter sig inte bekomma av de utmaningar som den pågående pandemin förorsakar; trots ett lägre resultat delar rederierna ut samma dividend som efter fjolårets extremt starka resultat, cirka 7,5 miljoner euro går till knappt 680 aktieägare.

Åländska Lundqvist Rederierna gjorde under fjolåret två investeringar i nya Aframax-fartyg från Sumitomo Heavy Industries Marine & Engineering Co i Japan. Dessa ska levereras under 2022 och då står Ångfartygs Ab Alfa och Rederi Ab Hildegaard redo med en av världens mest moderna tankerflottor. Då är tanken att investeringarna ska betala sig, rejält.

Sedan ett år tillbaka har fraktraterna varit väldigt låga men Lundqvist Rederiernas vd Ben Lundqvist känner ändå tillförsikt och skriver i årsberättelserna för rederierna som offentliggjordes i dag, att:

”Bland marknadsexperter är dock en viss optimism fortfarande rådande för den framtida tankmarknaden men som alltid är det svårt att bedöma när en förbättring kan väntas.”

Här borde tilläggas att bland dessa ”marknadsexperter” kan Ben Lundqvist mycket väl vara den främsta. Han har suttit som vd för Lundqvist Rederierna sedan 1995 och kan den internationella oljemarknaden som sin egen ficka, även om han inte till alla delar begriper mekanismerna; det gör ingen. Därför är det högintressant att läsa förorden till resultatet där det tydligt framkommer att dagens framgångar är skörden av något som förädlats under snart etthundra år, minst. Har man det perspektivet och ordning på kontot är det enklare att leva med extremt låga fraktrater under ett helt års tid. Det tålamodet har sällan banker som vill se avkastning på investerat kapital, gärna redan i går.

Det kan också uppfattas som händelselik tanke att Lundqvist Rederierna berättar om sitt resultat i dag, samtidigt som tankerkollegan Concordia Maritime tvingas söka hjälp från huvudägaren Stena för att klara av bankernas krav. Medan Lundqvist Rederierna i över hundra år vinnlagt sig om en stark – urstark för att tala klarspråk – balansräkning har många av konkurrenterna lånefinansierat sina investeringar och hoppats på det bästa. När Lundqvist i fjol, under pandemiåret, beställda sina nya tankfartyg gjordes det med den egna kassan som stöd.

Här berättar Ålands Sjöfart om Concordia Maritimes utmaningar.

Styrkan stannar inte där. I dag redovisar Lundqvistarna resultatet för räkenskapsåret som avslutades den sista mars. Resultat har störtdykt men är fortfarande försiktigt på plus. Inför bolagsstämman föreslås ändå att man vidblir samma dividend som man betalade ut i fjol.

I en kommentar skriver Ben Lundqvist:

”Siffrorna visar en kraftig nedgång i lönsamheten från föregående år men styrelsen har ändå beslutat föreslå en oförändrad dividend, Alfa ca 5,8 miljoner euro och Hildegaard ca 1,7 miljoner euro, med bakgrund av de starka balansräkningar bolagen visar.”

När det gäller rederiverksamhet är långsiktighet och förmågan att sitta stilla när det blåser direkt avgörande. Därför är heller inte historien ointressant och då kommer berättelsen om Sarpen in i bilden. Samtidigt med att fjolårsresultatet ges offentlighet berättar Ben Lundqvist även att den nuvarande Aframax-tankern Sarpen sålts till intressenter baserade i Hong Kong. Överlåtelsen ägde rum i Rotterdam där Sarpen och de övriga fartygen med kännspaka blågula skorstenar hör till stamkunderna. Sarpen byggdes 2002 och är den äldsta fartyget i Lundqvist-flottan.

Här dånar historiens vingslag högt. Den ursprungliga Sarpen var rederiets första fartyg och sådant skojar man inte bort. Ben Lundqvist beskriver historien så här:

”Som kuriosa kan nämnas att rederiets första fartyg med namnet Sarpen anskaffades år 1947,  då 35 år gammal  var hon det första fartyget som efter tidigare licenssvårigheter kunde anskaffas till rederiet efter det andra världskriget. Hon övertogs i Hong Kong och seglade i barlast till Europa med åländskt befäl och i huvudsak kinesiskt manskap. Den första Sarpen skrotades sedermera år 1959 efter 12 lyckosamma år i rederiets ägo. Den nu sålda Sarpen tjänade sitt rederi mycket lyckosamt under 19 år från det hon levererades från Sydkorea.”

När Sarpen avyttrats finns nio toppmoderna fartyg i flottan och ytterligare två levereras från Japan 2022.

I tabellerna nertill kan man se de fem senaste åren i sammandrag för vardera av de två aktiebolag com bildar Lundqvist Rederierna. Längre ner finns hela verksamhetsberättelserna att läsa.

Ångfartygs Ab Alfa i korthet

Skärmavbild 2021-07-13 kl. 17.08.45

Rederi Ab Hildegaard i korthet

Skärmavbild 2021-07-13 kl. 17.08.25

Bolagsstämmorna för båda rederierna äger rum den 23 augusti.

På den här länken kan man läsa mer om den legendariska Lundqvist-gruppen som i dag leds av Ben Lundqvist som är en ättling i rätt nedstigande led till den som från början satte fart på affärerna.

Här finns båda årsberättelserna att ladda ner:

Alfa årsredovisning 2021

Hildegaard årsredovisning 2021

M/T Sarpen lastar olja vid terminalen Flotta vid Scapa Flow, Orkney, år 2016.
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net