Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
b_56I1888
Rederi Ab Eckerös koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Ägarutspel skakar Rederi Ab Eckerö

Publicerad: 14:10 - 22 okt 2021

|

Jörgen Pettersson
Koncernchefen Björn Blomqvist i Rederi Ab Eckerö är mycket kritisk till det emissionsförslag som en ägarminoritet presenterar, ”vill de ha mer makt kan de köpa aktier på marknaden”, säger han.

Aktieägare som representerar mer än tio procent av Rederi Ab Eckerös aktier vill ha en extra bolagsstämma där man föreslår en nyemission med målet att fördubbla antalet aktier, från två till fyra miljoner.

Varje nuvarande aktie ska, enligt förslaget, berättiga till en ny aktie för 15 euro, totalt 30 miljoner euro om alla tecknar men minst 15 miljoner för att emissionen ska genomföras.

Bakom förslaget till denna nyemission står åtminstone trion Johan Eklund, Johan Dahlman och Stefan Eriksson. Dahlman och Eriksson har ett förflutet i styrelsen för Rederi Ab Eckerö medan Eklund sedan några år tillbaka hör till de större aktieägarna i Eckerö Group. Ingen i denna trojka vill uttala sig om förslaget; istället hänvisar de till advokaten Daniel Widman som agerar språkrör.

Till Ålands radio säger Widman:

– Den här gruppen ägare har identifierat ett behov att skjuta in kapital till rederiet. De upplever att det bland alla ägare finns en stor vilja och beredskap att understöda och hjälpa rederiet med den här typen av finansiering. De villkor de föreslår är att alla ägare får samma rättighet och förhoppningen är stor uppslutning så det fortsätter vara en folkaktie. Man hoppas på talkoanda i aktieägarkollektivet och att alla ställer upp på detta. Förslaget ska behandlas av styrelsen, man hoppas och tror att styrelsen ska se initiativet som välkommet och jättebra för bolaget. Det skulle komplettera obligationslånet och ge rederiet en buffert och handlingsutrymme när rederiet diskuterar kvarvarande omplaceringar med andra långivare.

En förhoppning som också lever är att M/S Birka Stockholm ska sättas i trafik igen när pandemin ebbar ut:

– Initiativtagarna hoppas att kapitaltillskottet ger ytterligare möjlighet till uthållighet eller rentav titta på alternativ trafik för henne, säger Widman till Ålands radio.

En som inte skräder orden kring den föreslagna nyemissionen är koncernchefen Björn Blomqvist som själv sitter i styrelsen för Rederi Ab Eckerö.

– Jag ser bara kapitalstarka mindre ägare som försöker utnyttja en kris för att utöka sitt eget ägande till ett lägre pris än att köpa aktier på vanligt sätt. Detta förslag mynnar bara ut i att man slösar med bolagets resurser och bränner både tid och pengar som kunde användas för att göra nåt vettigt. Det enda kloka vore att de drar tillbaka förslaget, säger Björn Blomqvist.

Ändå måste det understrykas, enligt aktiebolagslagen finns rätten att komma med förslag, liksom rätten att avvisa förslag.

– Ja, om tio procent av aktierna begär en bolagsstämma så kommer en sådan att hållas, vi utreder som bäst alla möjligheter, fysiska, juridiska, praktiska osv för hur det ska ske och när.

– Jag kan också tycka att det är så dags att komma med detta nu när den omedelbara krisen är över och vi är färdiga med den långsiktiga finansieringen. Nu är det ju rätt riskfritt att delta i en emission. Den framtida finansieringen av bolaget är avklarad.

I egenskap av koncernchef säger Björn Blomqvist också att en emission inte behövs i nuläget.

– Något finansiellt behov av en emission föreligger inte för närvarande. Det är alldeles för dyra pengar, bara att ordna själva emissionen kostar över en miljon euro. Emissioner ordnas huvudsakligen om man behöver eget kapital och det har vi gott om. Den 13 juni hade vi 113,6 miljoner euro och soliditeten var 42,4 procent. Sedan dess har vi haft ett tredje kvartal som landade i vinst på sista raden vilket gör det egna kapitalet och soliditeten lite högre. Likviditetsmässigt har vi över 25 miljoner euro i kassan.

Björn Blomqvist påminner om våren/sommaren 2020 då pandemin och Handelsbankens krav krävde åtgärder. Då planerade styrelsen en emission till de gamla aktieägarna.

– Vi diskuterade en emission våren 2020 eftersom Handelsbanken önskade att ägarna satte in mer pengar som eget kapital. Samma grupp ägare som nu föreslår en emission och extra stämma framförde då oskäliga villkor och sköt den i sank. Dessutom gick de aktivt ut och avrådde andra ägarna från att delta. Största ägaren ställde upp med kapitallån och räddade finansieringen.

Den nu föreslagna emissionen föreslår att de gamla ägarna får köpa nya aktier för 15 euro per styck, i förhållande till sitt tidigare aktieinnehav. Fast denna rätt kan, enligt förslaget, inte överlåtas. Aktier som blir över och inte tecknas kan säljas fritt, enligt förslaget.

– Detta strider mot likabehandlingsprincipen. Man kan inte kräva av en gammal ägare att de ska skjuta till pengar för att värdet på deras aktier inte ska minska. Vårt företag är inte i sådan kris att sådana här avsteg från likabehandlingen är motiverad, säger Björn Blomqvist.

Givet allt detta är det ändå fritt fram för alla aktieägare att föreslå vad som helst, sist och slutligen blir det som majoriteten vill.

– Det som gruppen föreslår är ett exceptionellt förfarande, till och med en helt riktad emission är tillåten men kräver goda motiveringar och två tredjedelars stämmobeslut. Rederi Ab Eckerö är inte i sådan kris.

Att Björn Blomqvist i egenskap av koncernchef tar så tydlig ställning i en ägarfråga som det ändå handlar om är rätt självklart, anser Blomqvist:

– Rent allmänt hör det till vd-rollen att vårda och skydda nuvarande ägares rätt och likabehandling, i den rollen ingår inte att fundera på nya och mer lämpliga ägare, för en vd och styrelse finns bara nuvarande ägare och detta förslag ligger inte i de nuvarande ägarnas intresse. Det handlar sist och slutligen om en minoritet kapitalstarka ägare som vill utnyttja en kris. Om de verkligen vill ha mer makt är det ju faktiskt bara att köpa fler aktier.

I samband med ett tidigare ägarbråk i fjol somras riktade Johan Eklund hårda ord mot den dominerande ägarfamiljen Mansén. Han och några med honom satte då som villkor för att delta i en planerad emission att Manséns inte skulle nyttja sina teckningsrätter.

– Därmed saboterade de nyemissionen med sina, de facto, orimliga krav, säger Björn Blomqvist.

När Handelsbanken skärpte tonen och krävde bevis av ägarna för att förnya finansieringen fick alla stora aktionärer samma bud, att ge ett kapitallån till rederiet. Bara familjen Mansén gick med och lånade ut två miljoner euro till bolaget vilket löste den omedelbara krisen.

Det allra bästa, för Rederi Ab Eckerö enligt Björn Blomqvist, vore om det här förslaget till en emission aldrig blir en stämmofråga.

– Detta är bortkastad tid och förstörda pengar för alla. Betydligt viktigare vore att skapa arbetsro och framtidstro för alla som jobbat med att rederiet ska växa och tjäna pengar. Det som händer nu sprider oro bland ägare, anställda, kunder, leverantörer och många fler; helt i onödan.

Det är bara drygt ett år sedan den förra större maktstriden utspelade sig kring Rederi Ab Eckerö.

Här kan man läsa mer om den på Ålandsbloggen i Sjöfartstidningen. 

Här berättade Ålands Sjöfart om striden i fjol somras.

Nyfiken på Björn Blomqvist? Här är en stor intervju med honom i Ålands Sjöfart.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net