Dubbla fartyg för nytt rederi

I dag kom beskedet att nystartade finländska rederiet Aalto Shipping Company köpt två isförstärkta (1A) torrlastare från Holland. Enligt Sjöfartstidningen handlar det om systerfartygen M/S Voornediep och M/S Veendiep på vardera 7.750 DWT, byggda 2002. Voornediep övertogs i onsdags medan Veendiep redan gått över till de nya ägarna och lastade förra veckan i Koper, Slovenien.

Under våren ska båda fartygen som är 120 meter långa och beskrivs som ”extremt bränsleeffektiva” få nya namn – M/S Bothnia och M/S Aurora och registreras under finländsk flagg.

Aalto Shipping Company blev omtalat i november i fjol då ett emissionsprospekt dök upp (se bilagan nertill) och tog hela branschen med viss överraskning. Rederiet ägs av investeringsbolaget Taaleri och dess investerare tillsammans med rederiets ledning.

Vd är Tatu Laurila (tidigare bland annat inköpare för Viking Line) som förklarar bolagets affärsidé så här i ett pressmeddelande:

”Rederiet satsar på att investera i tonnage under finländsk ägo som ska skötas av finländskt befäl. De fartyg som förvärvats är välkända på Östersjön, ett av dem har tidigare kört för den finländska pappersindustrin i många år.”

Fartygen är anpassade för många olika sorters laster och har redan hyrts ut till befraktare ”många år framöver”.

Aalto Shipping har finansierats av Taaleri och de investerare som bolaget knutit till sig. Fartygsinvesteringarna har därmed kunnat hanteras utan främmande lån, endast investerarnas insatta pengar. I framtiden räknar man med att flottan ska växa till uppemot femton fartyg inom container, roro och torrlast vilka ska chartas ut.

”Vårt inhemska rederiprojekt väckte genast stort intresse bland våra kunder. Enligt vår finansieringsmodell är det Taaleri och dess kunder som äger risken. Vi har hittat mycket kompetenta nyckelpersoner för att sköta projektet”, säger Jorma Alanne som är investeringsdirektör vid Taaleri.

Taaleris moderbolag är Taaleri Plc som är listat i Helsingfors. Koncernen har tre affärsområden, Förmögenhetsförvaltning, Finansiering och Energi. I slutet av december 2017 kontrollerade Taaleri tillgångar värda 5,6 miljarder euro fördelade på 4.400 förmögenhetsförvaltningskunder. Bolaget som övervakas av finansinspektionen har 3.900 aktieägare.

Hela pressmeddelandet, på engelska, kan läsas på den här länken.  

/Jörgen Pettersson

Aalto Shipping på Youtube

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »