Dubbla fartyg för nytt rederi

I dag kom beskedet att nystartade finländska rederiet Aalto Shipping Company köpt två isförstärkta (1A) torrlastare från Holland. Enligt Sjöfartstidningen handlar det om systerfartygen M/S Voornediep och M/S Veendiep på vardera 7.750 DWT, byggda 2002. Voornediep övertogs i onsdags medan Veendiep redan gått över till de nya ägarna och lastade förra veckan i Koper, Slovenien.

Under våren ska båda fartygen som är 120 meter långa och beskrivs som ”extremt bränsleeffektiva” få nya namn – M/S Bothnia och M/S Aurora och registreras under finländsk flagg.

Aalto Shipping Company blev omtalat i november i fjol då ett emissionsprospekt dök upp (se bilagan nertill) och tog hela branschen med viss överraskning. Rederiet ägs av investeringsbolaget Taaleri och dess investerare tillsammans med rederiets ledning.

Vd är Tatu Laurila (tidigare bland annat inköpare för Viking Line) som förklarar bolagets affärsidé så här i ett pressmeddelande:

”Rederiet satsar på att investera i tonnage under finländsk ägo som ska skötas av finländskt befäl. De fartyg som förvärvats är välkända på Östersjön, ett av dem har tidigare kört för den finländska pappersindustrin i många år.”

Fartygen är anpassade för många olika sorters laster och har redan hyrts ut till befraktare ”många år framöver”.

Aalto Shipping har finansierats av Taaleri och de investerare som bolaget knutit till sig. Fartygsinvesteringarna har därmed kunnat hanteras utan främmande lån, endast investerarnas insatta pengar. I framtiden räknar man med att flottan ska växa till uppemot femton fartyg inom container, roro och torrlast vilka ska chartas ut.

”Vårt inhemska rederiprojekt väckte genast stort intresse bland våra kunder. Enligt vår finansieringsmodell är det Taaleri och dess kunder som äger risken. Vi har hittat mycket kompetenta nyckelpersoner för att sköta projektet”, säger Jorma Alanne som är investeringsdirektör vid Taaleri.

Taaleris moderbolag är Taaleri Plc som är listat i Helsingfors. Koncernen har tre affärsområden, Förmögenhetsförvaltning, Finansiering och Energi. I slutet av december 2017 kontrollerade Taaleri tillgångar värda 5,6 miljarder euro fördelade på 4.400 förmögenhetsförvaltningskunder. Bolaget som övervakas av finansinspektionen har 3.900 aktieägare.

Hela pressmeddelandet, på engelska, kan läsas på den här länken.  

/Jörgen Pettersson

Aalto Shipping på Youtube
Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »