Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
lundqvists_0.jpg

Vinstregn över Lundqvists

Publicerad: 10:07 - 01 jul 2020

|

Jörgen Pettersson

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna pengar på att flytta olja från ett ställe till ett annat. Boksluten för de två koncernbolagen visar att Lundqvistarna drog in drygt 36 miljoner euro i rörelseresultat; efter att man skrivit av 16 miljoner euro. Det hör till de allra starkaste vinsterna rederigruppen gjort i historisk mening. Efter skatt uppgår rörelseresultatet för båda rederigrupper till 34,1 miljoner euro.

Detta gör att Lundqvist Rederierna inför bolagsstämmorna som hålls i juli eller augusti, föreslår höjda dividender. För Alfa är förslaget 350 euro per aktie (en höjdning med 100 euro jämfört med i fjol) och för Hildegaard lyder förslaget 800 euro (höjt med 400 euro). Sammanlagt betalar Lundqvist Rederierna därmed ut 7,55 miljoner euro till sina aktieägare, vilket är en rejäl utdelning även i jämförelse med de allra största. Ålandsbanken hade som en jubileumsdividend föreslagit 15,6 miljoner euro men tvingades ställa in utbetalningen tills vidare till följd av covid-19-pandemin.

Pandemin som sådan har inte ställt till annat för Lundqvist Rederierna än att Aframaxraterna just nu är nere på väldigt låga nivåer jämfört med fjolåret då de huvudsakligen var hyggligt höga.

  • Tvärtom valde Lundqvistarna att i ett tidigt skede teckna avtal om att bygga ett splitternytt tankfartyg i Japan. Om det kan man läsa mer på den här länken till Ålands Sjöfarts vårnummer.
  • Här kan man läsa mer om oljetankern Lancing då hon lastar i Rotterdam.

Sjöfartsrådet Ben Lundqvist som i dag är vd och störste ägare i både Alfa och Hildegaard är femte generationen redare och den som byggt om rederierna från allt möjligt till specialister på tankfart.

  • Här finns hela berättelsen om hur det hela började och utvecklades.

Dagens resultatrapport är en följd i färg på ett tålmodigt och visionärt rederibygge. Det är inte alldeles enkelt att tränga in i hela konstruktionen men alldeles övergripande kan man säga att bröderna Ben och Dick Lundqvist med sina familjer bestämmer i stort sett allt trots att det i Alfa finns 476 registrerade aktieägare och i Hildegaard 198. Moderbolagen finns i Mariehamn medan dotterbolagen som äger fartygen finns på Bahamas, det är sammanlänkade på ett sätt som är extremt svårt för en utomstående att tränga in i, om det skulle kännas nödvändigt.

Årsberättelserna är till både uppbyggnad och innehåll snarlika och beskriver vad som hänt under det brutna räkenskapsåret som löpte ut i mars 2020. Om marknaden skriver vd Ben Lundqvist:

”Fraktmarknaden för aframaxtanker var fram till slutet av september svag med frakter stadigt under Worldscale 100 men steg kraftigt i oktober och höll i sig till slutet av verksamhetsåret förutom under februari och första delen av mars detta år. Under senare delen av mars månad steg frakterna igen betydligt och den höga fraktnivån som präglade slutet av verksamhetsåret kom att fortgå ytterligare fram till första delen av maj då fraktmarknaden mer eller mindre störtdök för att i början av juni ligga på en väldigt låg nivå. Även under detta år gynnades fraktmarknaden av den stora anhopning av aframaxtankers, som väntade på passage av de turkiska sunden till och från svartahavshamnar medan trafiken från Balticum även detta år var en besvikelse då isläget igen var mycket lättare än vanligt och inte medförde några längre fördröjningar som skulle ha förbättrat fraktläget för isklassat och övrigt tonnage verksamt i nordvästra Europa.”

Som verksam på den internationella oljemarknaden lever Ben Lundqvist och de 25 anställda på kontoret och knappt 160 anställda på fartygen mitt i världspolitiken vilket blir tydligt i årsberättelserna:

”Amerikansk sanktionering av en stor kinesisk tankredare var en annan medverkande faktor till det förbättrade fraktläget på hösten på samma sätt som de dramatiskt sänkta oljepriserna i mars kom att uppta en stor del av tanktonnage för lagring och leverans i ett senare skede till ett högre pris under benämningen Contango. Med den av Opec+ kartellen beslutade dramatiska nedskärningen av oljeproduktionen och den nedfrysning av världsekonomin som Coronaviruset medfört är det svårt att förvänta sig en snabb förbättring av nuvarande låga fraktnivå. Bland marknadsexperter är dock en viss optimism fortfarande rådande för den framtida tankmarknaden men som alltid är det svårt att bedöma när en förbättring kan väntas”, skriver Ben Lundqvist.

Efter ett av de allra starkaste åren i Lundqvist Rederiernas historia (2016) uttryckte Ben Lundqvist det så här i Nya Åland:

”Jag har hållit på med det här i 40 år och vet fortfarande inte vad som orsakar svängningarna på marknaden. Naturligtvis handlar det som allt annat om utbud och efterfrågan.”

Nu har han hållit på i fyra år till och är kanske fortfarande osäker men ändå bättre lämpad för analyser än de allra flesta andra. Om man inte tror på det ska man betrakta siffrorna vilka aldrig ljuger och landar i två extremt solida bolag med mycket starka framtidsutsikter och tonnage som hör till världens mest moderna. För sifferbitarna och analytikern rekommenderas fortsatt läsning i årsberättelserna som finns att ladda ner på sidan. Sammanfattningsvis citerar vi sjöfartsrådets syn på framtiden:

”Koncernens tonnage är i dagsläget huvudsakligen av modernaste kvalitet och består uteslutande av tankfartyg av aframax typ. Med dagens tonnage, den fortsatt goda koncernekonomin, den effektiva driften och de skickliga besättningarna räknar vi med att fortsättningsvis kunna behålla världens största oljebolag och oljetrader som transportkunder.”

I ekonomisk och övergripande mening kan man konstatera att Alfa äger sex tankers helt utan främmande belåning. I det egna kapitalet på 253 miljoner euro ingår 152 miljoner i fria fonder och i kassan fanns i slutet av mars 52,3 miljoner euro. Hildegaard äger fyra fartyg och har 12,5 miljoner euro i lån och 156 miljoner i eget kapital, 59 miljoner av det i fria fonder, samt 28,8 miljoner euro i kassan.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar
illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net