logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage.jpg

Vikingmärket på plats i staden

Publicerad: 12:12 - 04 dec 2018

|

Jörgen Pettersson

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina visioner och hårda arbete. Till den sköna men ganska brutala tonen från S/S Vikings ångvissla (1959), hanterad av Tvärstyckarna, avtäcktes minnesmärket av Stina Toivonen och Airi Sundman, två av alla som varit med en stor del av vägen från vision till succé. Själva idén till minnesmärket började för övrigt gro i samband med att 100-årsminnet av att sjöfartsrådet Gunnar Eklund föddes högtidliggjordes år 2016, mer om den uppvaktningen kan man läsa här.

Vikingseniorernas ordförande Jan Kajander inledde med att understryka hur många som känner så starkt för bolaget Viking Line.

– Särskilt en dag som denna då Ellen Eklund hade fyllt 105 år om hon fortfarande varit i livet. Tillsammans med Gunnar Eklund skapade hon utveckling och framgång genom engagemang och omsorg för alla medarbetare. Deras livsverk lade grunden för stark utveckling av näringslivet och samhället på Åland, Mariehamn, Sverige, ja hela landet. Att minnesmärket nu finns här är bra för kommande generationer så de förstår att pengar inte är lika viktigt som själva visionen att skapa framgång för sina medmänniskor, sade Kajander.

Konstnären till minnesmärket, Juha Pykäläinen, tackade alla inblandade för deras insatser och målade en bild av sig själv som kapten för den skuta som nu finns permanentad i Esplanaden:

– Vilken resa det har varit! Vi har haft medvind, motvind, lugnt och storm och på sjökortet har ingen hamn varit den andra lik. Men en sak är jag i alla fall säker på. Det är inte bra med för många kockar på ett fartyg!

Att detta minnesmärke finns på plats är resultatet av hårt arbete från i synnerhet de så kallade Vikingseniorerna som med hjälp av stadsfullmäktigeledamoten osv Roger Jansson även fick staden med sig i projektet. På slutet såg det skakigt ut med finansieringen sedan Viking Line klivit av men då ryckte istället kommerserådet Rafael Mattssons ättlingar ut och sköt till de 30.000 euro som saknades.

Vikingseniorerna presenterade hela projektet på det här sättet i ett brev till tidigare anställda och aktieägare i höstas:

Bästa aktieägare i Viking Line Abp,

Ombord på s.s. Granö i Engelska kanalen sommaren 1949 berättade sjökaptenen Gunnar Eklund för studeranden Jan Cardelius om sina planer att ”litet längre fram öppna färjtrafik mellan Åland och Roslagen”. (Sjöhistorisk årsskrift för Åland 2003-2004:16)

Vi, liksom alla Viking Seniors, som är födda och uppväxta på efterkrigstidens Finland vet att vi levde i en avfolkningsbygd. Släktingar, vänner och bekanta var tvungna att flytta till Sverige för att få arbete och utkomst. Kommunikationerna var dåliga både till lands och till sjöss. Att resa med nattbåten mellan Finland, Åland och Sverige var både dyrt och obekvämt.

Gunnar Eklund tog 1959 initiativ till bildandet av Rederiaktiebolaget Vikinglinjen, som inledde färjtrafik mellan Gräddö i Roslagen, Mariehamn och Galtby i Åbolands skärgård. Trafiken visade sig vara lönsam men bolaget inriktade sig efterhand mera på fraktfartyg, vilket stred mot Gunnar Eklunds inriktning på färjor.

År 1963 uppsades Gunnar Eklund från Vikinglinjen. Han vidtalade då både gamla och nya intressenter och färjrederiet Ålandsfärjan Ab , senare SF Line Ab och idag Viking Line Abp, kunde bildas. Det nya bolaget växte under Gunnar Eklunds ledning genom byggande av nya och ständigt större och bättre passagerarfärjor samt ett utvidgat linjenät.
Många av oss Seniors har arbetat ombord på hans skapelser, Kapella (levererad1967), Marella (1970), Aurella (1973), Turella (1979), Rosella (1980), Mariella (1985), Amorella (1988), Isabella (1989) och Cinderella (1989). Passagerar- och fraktmängderna ökade snabbt i takt med kapacitetsökningen liksom antalet arbetsplatser ombord på fartygen och på landkontoren.

Gunnar Eklund gick i pension vid 73 års ålder i december 1989. De följande femton åren kunde rederiet skörda frukterna av hans arbete och betala ut sammanlagt ca 240 miljoner i euro i dividender till sina aktieägare.

Inför hundraårsdagen av Gunnar Eklunds födelse den 6 november 2016 började vi planera ett minnesmärke över hans livsverk. I Mariehamns stadsfullmäktige fick Roger Jansson  ett brett stöd för sin motion om stadens medverkan i att planera och utplacera ett sådant minnesmärke. I motionen skrev han bl a:” sedan färjtrafikens start 1959 genom sitt entreprenörskap, sitt kunnande och sina arbetsinsatser har kommit att betyda ofantligt mycket för vårt samhälles utveckling och blomstring under gångna 55 åren och också för framtiden”.

Vi har vidtalat konstnären Juha Pykäläinen om uppdraget att skapa ett minnesmärke över Gunnar Eklund och godkänt ett synnerligen tilltalande förslag utformat i patinerad metall på ett granitfundament. Arbetet att färdigställa konstverket är i sitt slutskede. Mariehamns stad har deltagit i en grundlig planeringsprocess avseende minnesmärkets placering på en central plats i staden. Stadsstyrelsen gav under vårvintern 2018 sitt slutliga godkännande till hela projektet vilket vi är mycket tacksamma för.  Under de senaste veckorna har staden färdigställt fundamentet för minnesmärket i Esplanaden.

Alla vi, som arbetat större delen av våra liv inom Viking Line, ombord på färjorna eller på kontoren i Mariehamn vill genom minnesmärket hedra Gunnar Eklund och fästa uppmärksamheten vid den betydelse färjtrafiken  haft för att  Finland och  Åland har utvecklats till det välmående samhälle det är idag.

Vi har gjort vårt bästa för att förverkliga detta minnesmärke över Gunnar Eklund. Våra egna ekonomiska resurser är begränsade, men det är vår förhoppning att aktieägarna nu ska ta vara på möjligheten att ge sjöfartsrådet Gunnar Eklund den hedersplats han verkligen gjort sig förtjänt av.

Vi har öppnat ett konto i Nordea, dit bidragen kan inbetalas: FI89 1630 3500 2683 96. Om det i något fall skulle behövas en BIC-kod är den: NDEAFIHH.

Projektet är synnerligen ambitiöst eftersom minnesmärket kommer att kosta ca 90.000 euro när det står på sin plats i centrum av Mariehamn. Vi har fått ett positivt gensvar och bidrag har börjat flyta in. Eftersom vi har varit tvungna att uppta lån för att kunna betala de yrkesmän och företag som arbetat med minnesmärket  har er insats nu en avgörande betydelse. Vi ber därför om er inbetalning  senast den 15 oktober 2018.

Ert ekonomiska stöd är av största betydelse!

Med vänlig hälsning,

Ralf Hellman                                   Karita Karlsson                                 Yngve Karlsson
fd intendent                                   fd ekonomichef                                fd befälhavare

Trygve Dahlblom                            Airi Sundman                                    Bo Torstensson
fd maskinchef                                 fd marknadsföringschef                  fd maskinchef
 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Nu är Global Mercy invigd

04 jul

Lyxjakt klar för leverans

01 jul

Turva får två systerfartyg

30 jun

Paf tar nöjet till Finnlines

29 jun

Branschen vädjar: Kom till sjöss och jobba!

29 jun

Haveri förbryllar på Alfågeln

22 jun

Fullbordat duett för Wallenius SOL

22 jun

Norsk gas driver Viking Line

22 jun

Finneco I är framme i Helsingfors

21 jun
mercy

Nu är Global Mercy invigd

Arbetet med att förbättra sjukvården i Senegal, Dakar, är i full gång sedan Mercy Ships nybyggda sjukhusfartyg M/S Global Mercy anlänt och invigts under högtidliga former.

IMG_7444

Lyxjakt klar för leverans

Lyxjakten på bilden går under benämningen Project Blue och uppges vara världens femte största; den ska levereras från varvet Lürssen Yachts i helgen.

Patrol_vessel_Turva_from_air

Turva får två systerfartyg

Finländska Gränsbevakningsväsendet bygger två nya fartyg av Turva-klassen vid Meyer Turku-varvet i Åbo för 448 miljoner euro; kontraktet undertecknades i onsdags.

mercy

Nu är Global Mercy invigd

Arbetet med att förbättra sjukvården i Senegal, Dakar, är i full gång sedan Mercy Ships nybyggda sjukhusfartyg M/S Global Mercy anlänt och invigts under högtidliga former.

mercy

Nu är Global Mercy invigd

Arbetet med att förbättra sjukvården i Senegal, Dakar, är i full gång sedan Mercy Ships nybyggda sjukhusfartyg M/S Global Mercy anlänt och invigts under högtidliga former.

IMG_7444

Lyxjakt klar för leverans

Lyxjakten på bilden går under benämningen Project Blue och uppges vara världens femte största; den ska levereras från varvet Lürssen Yachts i helgen.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net