Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
befunky-collage_43.jpg

Viking har tappat 226 miljoner

Publicerad: 06:10 - 21 okt 2020

|

Jörgen Pettersson

I dag offentliggör Viking Line sin verksamhetsöversikt för perioden januari till september. I vanliga fall skulle det handla om hur stor vinst man lyckats generera på miljontals passagerare. I dag är läget annorlunda och all fokus ligger på överlevnad. Omsättningen under årets första nio månader sjönk med 226,6 miljoner euro (ME) till 154,2 ME och rörelseresultatet landade på minus 35,2 ME vilket är en försämring med svindlande 52,7 miljoner euro. Antalet anställda har man för ögonblicket minskat med 907 personer till 1.767 plus 161 (244) på M/S Viking XPRS som bemannas av tredje part.

Det råder alltså synnerligen bedrövliga tider vilket vd Jan Hanses redogör omsorgsfullt för i sina kommentarer till översikten:

Delårsresultatet har kraftigt påverkats av oförutsedda omvärldsfaktorer i form av den världsomfattande COVID-19 pandemin. Under tredje kvartalet har pandemin fortsatt att påverka individer, företag och marknader. Årets tredje kvartal inleddes i juli med långtgående liberalisering av reserestriktionerna för vårt trafikområde. Endast inreserestriktionen från Sverige till Finland kvarstod, tyvärr med betydande negativa konsekvenser för koncernen. Trots detta var koncernens samtliga fartyg i trafik under juli och augusti månad. Trafiken på Helsingfors–Stockholm var fortsatt nedstängd och fartygen på denna linje sysselsattes med trafik mellan Helsingfors och Tallinn samt på en för året nystartad kryssningsrutt mellan Helsingfors, Mariehamn och Tallinn.

Trafiken försvårades väsentligt i början av den andra veckan i augusti, då de finska myndigheterna offentliggjorde planer på strängare karantänsregler för inresande, främst från Sverige. Dessa regler varierade under augusti månad för att i september liberaliseras så att inresor från Sverige tilläts. Detta varade dock endast under två veckors tid, varefter restriktionerna återinfördes. All denna delvis otydliga och inkonsekventa kommunikation från myndighetshåll drabbade resandet och försäljningen väsentligt från och med medlet av augusti. En liten positiv avvikelse i bokningsläget inträffade i slutet av september, men eliminerades genom de på nytt införda reserestriktionerna. Vi har trots verksamhetsbegränsningarna upprätthållit en oavbruten passagerar- och frakttrafik mellan våra länder och därmed säkerställt ett trafikmönster som fortgått i mer än ett halvt sekel och som kommer att fortsätta.

Under tredje kvartalet fortsatte våra åtgärder att anpassa kostnaderna. I augusti och september genomfördes MBL-förhandlingar i Sverige och samarbetsförhandlingar i Finland med syfte att effektivera landpersonalen samt sjöpersonalen på koncernens svenska fartyg Viking Cinderella. Personalen har burit en tung börda genom de permitteringar och nedskärningar som vidtagits i koncernens samtliga verksamhetsländer. Permitteringarna har genomförts både i form av deltidspermitteringar och till en stor del som heltidspermitteringar. Personalens engagemang då arbetstillfällen har beretts har varit beundransvärd. Jag uppskattar mycket deras starka insatser under denna kärva tid.

Vår likviditet var vid utgången av det tredje kvartalet ansträngd. Förhandlingar med våra finansiärer pågick under det tredje kvartalet och den 15 oktober beviljade Statsrådet statsgarantier för en tilläggsupplåning om sammanlagt 38,7 Meur, vilken delvis kommer att lyftas under den närmaste månaden och som tryggar vår likviditet.

Traficom har inlett ett upphandlingsförfarande för en offentlig trafikplikt på våra linjer Åbo–Mariehamn–Stockholm, Mariehamn–Kapellskär och Helsingfors–Tallinn. Viking Line avser delta i upphandlingen.

För att säkerställa trygga rutiner i en exceptionell tid och underbygga våra resenärers förtroende för vår trafik även under COVID-19 pandemin blev Viking Line som första rederi i världen verifierat av klassningssällskapet Det Norske Veritas Germanischer Lloyd. Verifieringen, som gäller för flottans samtliga sju fartyg samt verksamheten i sex terminaler, bekräftar vår förmåga att hantera och förebygga infektionsrisker inklusive COVID-19. 

Smittskyddsåtgärderna har fungerat effektivt och våra mätningar visar att kunderna uppfattar dem som positiva. Dock återstår en tid då efterfrågan på våra marknader stegvis ska byggas upp. Viking Line och vår personal är beredda att bära det ansvar som krävs för att våra kunders tilltro ska återställas. Personalens engagemang är även i detta avseende oerhört förtroendeingivande. 

Vi reagerade snabbt på krisen och anpassade verksamheten till en förändrad marknadssituation. Marknadsutvecklingen är fortsatt svår att bedöma och det kommer att ta lång tid innan vi ser en återhämtning. Vi ämnar fortsättningsvis att fokusera på det vi kan påverka i denna utmanande tid: att sälja reseupplevelser och frakttjänster, betjäna våra kunder, säkerställa våra medarbetares hälsa, bedriva vår verksamhet så effektivt som möjligt, trygga vår finansiella uthållighet och driva vårt nybygge framåt.

I fjol transporterade Viking Line 4,9 miljoner passagerare under miotsvarande period. I år uppgick antalet till 1,6 miljoner vilket gjorde att rederiet även tappade kraft i konkurrensen; marknadsandelen föll från 32,2 procent till 26,5 procent i trafikområdet. På lastsidan är läget annorlunda, där är fallet mer beskedligt – från 100.000 fraktenheter till 93.000. Utmaningen för Viking Line är att affärsidén går ut på att tjäna pengar på passagerare i högre grad än lasten. Detta har tillintetgjorts av covid-19 och de restriktioner som införts av myndigheters beslut.

Enligt verksamhetsöversikten har Viking Line för avsikt att fullfölja fartygsbygget som pågår i Kina och som beräknas vara klart för leverans år 2021. Ändå konstaterar man att alternativ måste hållas i minnet och skriver därför i avsnittet kring nybygget:

Viking Line har ett bindande lånelöfte om 152,0 Meur för finansiering av fartygsbeställning, där tidpunkten att lyfta lånet har förlängts. Förhandlingar pågår om tillämpning av de avtalsenliga kovenantvillkoren. I det fall att fartygsbyggnadskontraktet skulle uppsägas har bolaget en bankgaranti som säkerhet för erlagda förskottsrater om 38,8 Meur jämte ränta.

Allt som nu händer gör det omöjligt att med säkerhet planera för framtiden. Först måste coronasituationen redas ut och därför är riskerna både stora och många, konstaterar rederiet som också sitter fast i bunkerkontrakt som kan bli besvärande:

• COVID-19 pandemin har påverkat Viking Lines resultat och likviditet väsentligt under perioden och den negativa effekten kommer att fortsätta under avsevärd tid.

• Osäkerheten kring myndighetskrav och begränsningar i passagerartrafiken samt marknadens efterfrågan kommer att påverka Viking Lines verksamhet, resultat och finansiella ställning. 

• Koncernens lån är bundna till lånevillkor som inkluderar lönsamhets-, likviditets- och soliditetskrav. Om villkoren inte uppfylls kan finansiärerna kräva förtida återbetalning eller uppsägning av lånen. 

• Koncernen har sedan tidigare ingått fastprisavtal avseende delar av koncernens bunkerkonsumtion för 2020, vilket innebär att Viking Line är bundna att köpa en viss kvantitet även om kontrakterad kvantitet inte används.

Hela verksamhetsöversikten finns att ladda ner längre ner på sidan.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

03 okt

Fraktfall för Tallink Grupp

03 okt

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep
WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net