Två böcker om coronaåret 2020

Här kan du köpa böckerna om coronavåren och coronahösten som handlar om 175 dagar som förändrar våra liv. Den första utkom i somras efter 75 dagar undantagstillstånd. Den andra handlar om 100 dagar i det nya normala. Båda böckerna är skrivna i realtid av Jörgen Pettersson och illustreras av fotograf Therese Andersson. För formgivningen står Outi Bergman.

Coronavåren 2020

Våren 2020 slungades Åland tillsammans med Finland och övriga världen ut i det okända i kampen mot coronaviruset och covid-19. För första gången sedan andra världskriget 1939 gick Finland och Åland in i beredskapsläge och undantagstillstånd. Från den 18 mars, den första dagen, till den sista maj gick det 75 dagar.

Coronahösten 2020

Aldrig förr har lika många ålänningar kastats in i arbetslöshet som under år 2020 och i kölvattnet till coronaviruset covid-19:s framfart över hela världen. Vi trodde farsoten skulle stanna någon månad, på sin höjd. Nu skriver vi december och läget är i bästa fall oförändrat men i hög grad mycket värre. Länderna runtom oss stänger på nytt medan allt större hopp läggs på det kommande vaccinet.

Boken om Coronavåren har hyllats av recensenterna.

Nya Åland:

”Sammantaget är skriften ’Coronavåren’ en starkt närvarande studie över ett skede som har bäring långt in i framtiden. Denna boks värde kommer bara att öka med tiden och med tidens distans bli ett värdefullt fönster in till vad som verkligen hände.”

Ålandstidningen:

”Coronavåren 2020 är kort sagt ett ovanligt lyckat stycke nutidshistoria. Åland kommer att leva länge med coronavirusets konsekvenser. En dokumentation som denna, om hur allt började, är naturligtvis mycket välkommen.”

Detta är en betraktelse om 100 vardagar i pandemins spår. Vi tar avstamp från den 15 augusti och en sommar som aldrig kom och tecknar dag för dag våra upplevelser fram till och med den 22 november. Vad hände när vi försökte överlista viruset?

CORONAHÖSTEN 2020 – TEXTEN FRÅN BOKEN

100 dagar mot det nya normala

När detta skrivs har det gått elva månader sedan covid-19 första gången upptäcktes i Kina. Före det hade vi hanterat sex olika former av coronavirus med varierande framgång men oftast framgångsrikt. Det sjunde blev oss övermäktigt och jag tänker på det som alla gamla sjömän vet är sant – var sjunde våg är värst.

Sju är ett på många sätt speciellt tal och betraktas som heligt och till och med fulländat. Eller vad sägs om veckans sju dagar som, gissningsvis, är ett resultat av att Gud skapade världen på sju dagar. Vi har de sju magra och de sju feta åren som Bibeln beskriver, Jesus sju ord på korset och världens sju underverk, regnbågens sju färger och, såklart, de sju dödssynderna. Lägg sedan till världens sju kontinenter, våra sju världshav och det faktum att städerna Rom, Bryssel och Rio de Janeiro sägs vara byggda på sju kullar.

På den mjukare skalan brukar man prata om de sju fria konsterna som på medeltiden kokade ner till grammatik, dialektik, retorik samt aritmetik, geometri, musik och astronomi; alla sådana färdigheter som hjälper till i själva livet. Snövit har som bekant sju dvärgar, långa steg beskrivs som sjumilakliv och Nalle Puh själv bor i Sjumilaskogen.

Detta har anammats på olika sätt i historien och ingen mindre än William Shakespeare delade upp människans liv i sju olika faser långt innan Harry Potter såg dagens ljus och beskrev talet sju som världens mäktigaste siffra och gjorde horrokruxer till ett ord i vardagen hos miljoner människor. Denna uppräkning kan fortsätta i, minst, sju år till men det får räcka just nu. Virus nummer sju i den bedrövliga coronafamiljen blev det värsta.

Vi tvingades in i undantagstillstånd den 18 mars och sedan dess har verkligheten sådan vi kände den förändrats radikalt. Allt vi tidigare såg som självklart är borta. Vi skakar inte längre hand med varandra och kramar är otänkbara. Misstänksamheten gentemot våra medmänniskor gör oss kanske inte fientligt inställda men helt klart avvaktande och i många fall ängsliga. Vi är isolerade och vi väntar intensivt på det vaccin som ska göra oss mindre sårbara för covid-19.

Trots att en hel värld drabbats och trots att vetenskapsmän och -kvinnor kastat allt annat åt sidan för att lösa coronavirusets förbannelse är frågorna fortfarande många. Jag känner folk som drabbats och utvecklat antikroppar utan att knappt nyst. Jag känner också sådana som drabbats för flera månader sedan och fortfarande är spillror av sitt tidigare jag. Covid-19 är allt och inget, samtidigt, och det gör uppenbarligen bekämpningen svår.

 

Ja tack, jag köper boken om Coronahösten för omedelbar leverans!

Ja tack, jag köper boken om Coronavåren för omedelbar leverans!

• Pris för leverans per post till Åland (inklusive bok, porto och moms 10 %): 24 euro.

• Pris till Finland, Sverige och övriga världen (inklusive bok och porto): 30 euro.

• Är du intresserad av fler böcker eller är det nåt annat du vill fråga eller föreslå, hör av dig till Jörgen Pettersson, tel +358 457 3135 640 eller på epost, jorgen.pettersson@aland.net. För företag kan även ordnas med faktura.
 

En viktig bok för att vi ska förstå vad som hänt.
Därför hamstrade vi toapapper.

”Det hängde på minuter”

Till följd av ett extremt oväntat tekniskt fel i form av en ventil som fastnade gick styrbords propeller till fullt back i ett känsligt l
Läs mer »

Pandemin pressar hela sjöfarten

Den finländska sjöfarten lever just nu i den värsta krisen i modern tid, särskilt passagerarsidan är i stort sett borta i väntan på vacci
Läs mer »

Åbo hamn säljer kranar

Åbo Hamn Ab säljer sin lyftkransverksamhet till Turku Stevedoring Oy (TurkuSteve).
Läs mer »

Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom a
Läs mer »

Framtidstro hos Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg är redo för framtiden och låter inte pandemin påverka humöret, mer än minimalt, och väljer att se positivt p
Läs mer »

Viking ser ljuset i tunneln

Till följd av pandemin och de restriktioner som infördes förlorade Viking Line i stort sett av all den trafik som bolaget lever av; 70 pr
Läs mer »