Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage_3_16.jpg

Tallink Silja varslar 500 anställda

Publicerad: 06:10 - 23 okt 2020

|

Jörgen Pettersson

Verkligheten i pandemin kräver åtgärder långt utöver det vanliga. Lagstiftning som är gjord för normala förhållanden gör det omöjligt att överleva och måste därför ses över. Detta är särskilt tydligt inom sjöfarten där passagerarna tvingas stanna hemma och lastmängderna minskar radikalt till följd av global nedgång i efterfrågan. Rederierna kan inte längre hålla folk med jobb och lön och måste anpassa sig för en helt ny tillvaro. Detta får återverkningar för alla sjöanställda på olika sätt; i bästa fall längre arbetsturer, i värsta fall uppsägningar. Detta kräver lyhördhet från precis alla som är inblandade i industrin – rederier, regeringar, lagstiftning, fack och, såklart, personalen. Krisen inom branschen har nått nivåer vi aldrig tidigare varit med om.

Detta blev särskilt tydligt i går, igen, när Tallink Silja AB varslar 500 anställda ombord på de svenskflaggade fartygen M/S Silja Symphony och M/S Galaxy. 

I en stor intervju i Dagens Industri berättar vd Marcus Risberg om läget och väljer att göra det tydligt och transparent:

– Tyvärr står vi nu inför en i det närmaste katastrofal situation. Möjligheten till korttidspermitteringar, som hittills räddat många jobb, löper för vår del ut i slutet av november, och inga besked har kommit från regeringen om en förlängning trots att möjligheten finns i lagen, säger han.

Varslet om uppsägning gäller nu alla ombordanställda inom kollektivavtalsområdena SEKO och Sjöbefälsföreningen, drygt 500 personer. Skälet till detta är att marknaden kollapsat till följd av pandemin och mynidghetsbeslut och reserestriktioner. Med stöd i korttidspermitteringar har Tallink Silja kunnat fortsätta med begränsade inrikeskryssningar, till Gotland och Härnösand. När november kommer försvinner den möjligheten som ändå uppskattats av marknaden. Krisen i rederiet slår dessutom långt utanför den egna sfären. Både varuförsörjningen och hela besöksnäringen drabbas oerhört hårt.

– Ett normalt år genererar kryssningstrafiken med passagerarfartyg till och från Stockholm cirka 10 miljoner passagerare och cirka 5 miljarder kronor i intäkter för besöksnäringen och handeln bara i Stockholm. Vi är övertygade om att många andra bolag i branschen också hotas av stora varsel. För att undvika det uppmanar vi regeringen att ändra linje och så snabbt som möjligt förlänga korttidspermitteringarna, säger Marcus Risberg till Dagens Industri.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita håller med och flaggar för en stor varselvåg om inget görs från statligt håll kring, till exempel, korttidspermitteringarna.

– Det är en tickande bomb. Jag får dagligen signaler från våra medlemsföretag om att mängder av nya och mycket stora varsel är nära förestående på grund av att perioden med bland korttidspermitteringar är på väg att ta slut, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita, till DI.

Detta handlar om verkliga hot och uteblivna inkomster i stor skala. Turismen i Sverige, och Finland och särskilt på Åland, omfattar tusentals företag som bara i Sverige sysselsätter 200.000 personer. Många av dessa jobb har redan försvunnit till följd av restriktionerna i kampen mot covid-19. Inom besöksnäringen i Sverige omfattas redan nu 60.000 personer av korttidspermitteringar vilket höjer kraven på snabba åtgärder. Vid sidan av detta anser Visita, enligt DI, att regeringen dessutom måste förlänga omställningsstödet och bevilja anstånd med skatteinbetalningar.

Kommunikationschefen Erika Janson vid Tallink Silja kommenterar varselbeskedet i Dagens Nyheter och beskriver det ”en konsekvens av två resultat”:

– Dels är det ett resultat av coronapandemin, dels att vår möjlighet till korttidspermittering löper ut i slutet av november. Det här är djupt olyckligt och det sista som vi vill göra men det är ett sätt för oss att dra i nödbromsen, säger hon till DN.

Rederiet har varit i kontakt med den svenska regeringen i ett försök att höja medvetandet om att dagens situation kräver helt nya åtgärder.

– Vi hoppas naturligtvis inte behöva verkställa det här utan få till en lösning, antingen att regeringen förlänger möjlighet till korttidspermittering, samtidigt som vi internt för diskussioner med fackförbunden om vi kan hitta någon annan lösning. Vi har ganska långa uppsägningstider för besättningen, mellan 6-12 månader så mycket kan hinna hända på den här tiden och vår absoluta ambition är att inte behöva säga upp personal, säger Erika Janson.

Som en följd i färg har även branschorganisatiuonen Svensk Sjöfart agerat och ber svenska regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) om åtgärder för att förlänga den maximala tiden som systemet med korttidspermittering kan användas. Enligt nuvarande regelverk kan systemet med korttidspermittering användas maximalt tre plus sex månader. Svensk Sjöfart föreslår nu att antalet månader utsträcks för särskilt hårt drabbade företag.

– Pandemin har slagit olika hårt mot olika delar av näringslivet. Exempelvis har passagerarsjöfarten och besöksnäringen drabbats mycket hårt på grund av de åtgärder som vidtagits för att minska smittspridningen, så som exempelvis stängda gränser, avrådan från resor och reglering om ett maximalt antal personer som får vistas i en och samma lokal. Beslut om förlängning av korttidspermittering för särskilt hårt drabbade företag är en sådan åtgärd som behöver ske skyndsamt för att undvika ytterligare varsel och uppsägningar, säger Anders Hermansson, vice VD på Svensk Sjöfart i ett pressmeddelande.

En förändring av korttidspermitteringen är viktigt inte bara för sjöfarten och samhällsviktiga transporter i sig, utan även för hela samhällsekonomin.

– En skattning avseende helåret 2020 är att passagerartappet kommer att uppgå till ca 20 miljoner färre passagerare. Jämfört med ett normalår innebär detta stora intäktsfall för rederierna, men också för Sverige. Enligt en bedömning från Stockholms handelskammare genererar enbart kryssningstrafiken till och från Stockholm årligen ca 5 miljarder kronor i intäkter för besöksnäringen och handel i Stockholm. Färjorna utgör en mycket viktig länk såväl varuförsörjningen och industrin som för återstarten av bland annat besöksnäringen. Åtgärder för att säkerställa att denna infrastruktur finns kvar är således enormt viktig för återstarten av svensk ekonomi och för att snabbt skapa arbetstillfällen ombord men inte minst i land när pandemin väl är över, säger Anders Hermansson.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net