Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
ms_ann-christine_farjsundet_161210_1.jpg

Svensk flagg för åländskt fartyg

Publicerad: 14:06 - 01 jun 2018

|

Jörgen Pettersson

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders och Solbritt Broström i Sund. Ann Christine är att anrikt fartyg, byggt redan 1938, på 421 DWT. Hennes historia är brokig men de senaste sju åren har hon legat mer eller mindre upplagd intill den gamla spannmålstorken i Färjsundet, även den ägd av makarna Broström. I dag finns hon på paradplats vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm i väntan på att snart gå tillbaka i trafik – i den åländska skärgården. Den sjunde juni ska den avgörande slutbesiktningen äga rum.

– Men det ska inte bli några problem. Vi har jobbat hårt för att få henne i skcik igen, säger redaren Anders Broström.

Den långa pausen för Ann Christine var ett resultatet av svag konjunktur och försvinnande få laster. Men i fjol började ljuset över sjöfarten komma tillbaka och Anders Broström beslöt sig för att sätta fartyget i trafik på nytt. Det visade sig inte vara så enkelt. Han stötte på patrull i form av finländska myndigheter.

– Jag har skickat sammanlagt 29 olika beställningar till trafikministeriet och Trafi för att göra alla nödvändiga besiktningar, säger Anders Broström till Ålands Sjöfart.

Trots detta kom aldrig Trafis inspektörer till fartyget och efter att ha suttit en hel dag och väntat och efter ytterligare påstötningar ledsnade Anders Broström och bytte i fjol flagg på fartyget från finländsk till svensk. I maj i år gick fartyget från varvet i Svibyviken där hon bottenbesiktigats och målats till Stockholm och Norr Mälarstrand där hon nu ligger. Bemötandet från svenska Transportstyrelsen har, enligt Anders Broström, varit något helt annorlunda jämfört med det som hände på Åland och i Finland.

– Vi har haft bra kontakt med besiktningsmännen och nästa vecka ska den sista kontrollen göras. Sedan ska vi börja köra i den åländska skärgården igen, säger Broström som inte döljer sin besvikelse över hanteringen från Trafis sida.

– Det verkar faktiskt som om man inte vill ha sjöfart under finländsk flagg vilket är väldigt konstigt. Nu bär vi svensk flagg och ska i sommar börja trafikera i den åländska skärgården.

Enhetschefen Jan Welander vid Trafi har en något annan uppfattning om vad som hänt.

– Vi försöker alltid göra allt för våra kunder och vill naturligtvis inte att fartyg ska byta till svensk flagg, säger han.

Några 29 ordrar känner han inte till men medger att det fanns en planerad besiktning som aldrig blev av.

– Fast jag menar att det berodde på kunden i det här fallet. Vi fick aldrig bekräftat vare sig tid eller plats vilket förbryllade oss. Vi ville betjäna dem men de bröt dialogen, säger han.

Trafis inspektörer var också initialt ombord på fartyget och listade ett 20-tal anmärkningar som borde åtgärdas innan fartyget kunde förklaras sjödugligt. När man sedan skulle kontrollera att detta gjort, uteblev svaret från redarens sida, enligt Jan Welander.

– Jag undrade faktiskt ett tag varför de aldrig hörde av sig, tillägger han.

Nu tycks det vara ett faktum att besiktningsprocessen fortlöpt snabbare under svensk flagg och att fartyget nästa vecka slutsynas och därefter kan gå i trafik. Ändå hävdar Jan Welander att det inte finns några avgörande skillnader i kraven som ställs i Finland jämfört med i Sverige.

– Alla regler baserar sig ju på internationella direktiv som sedan implementeras nationellt. Tanken är att det ska vara i huvudsak liknande regler inom åtminstone hela EU.

Welander tillstår att det absolut inte känns roligt att förlora ett fartyg till Sverige men understryker också att det ”sist och slutligen handlar om sjösäkerhet”.

– Och jag har från våra inspektörer fått intrycket att det krävdes ganska omfattande åtgärder för att försätta Ann Chistine i ett sådant skick.

Hur som helst är en come back nu nära förestående för den gamla skutan. Då blir det troligen lastning i Mariehamn för vidare färd ut till skärgården. I sdamband med den lastningen är det sannolikt att Trafis inspektörer gör en så kallad Port State Control ombord för att kontrollera att fartyget fyller även finländska krav.

– De är såklart välkomna att se med egna ögon. Det här fartyget är i gott skick, säger Anders Broström.

M/S Ann Christine är 46 meter lång och sju meter bred och sköts av tre fyra besättningsmän.

– Men de blir ju att betala skatt till sverige nu till följd av flaggbytet. Det är okej för mig men olyckligt för Åland och Finland som förlorar inkomster och ett fartyg, säger Anders Broström.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net