Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
0003_5.jpeg

Storägaren ger upp Lillgaard

Publicerad: 08:08 - 12 aug 2015

|

Jörgen Pettersson

Eriksson Capital har skrivit ned sitt 39 procent stora innehav i Reder Ab Lillgaard med 7,5 miljoner euro, – Vi har skrivit ned så mycket vi får och som det ser ut i dag har jag väldigt svårt att se någon vändning. Bolaget blir kvar men det är inte där vi kommer att tjäna våra pengar, säger Trygve Erikssion, vd för Eriksson Capital.

Läsaren av Eriksson Capital Ab:s bokslut blir inte nödvändigtvis klokare kring vad som pågår i koncernen, som utöver nämnda moderbolag innefattar 28 dotterbolag och 11 intressebolag.

-Nej, ingen analytiker utanför koncernen kan utläsa särskilt mycket. Vi jobbar på det sätt som vi vill, säger Trygve Eriksson när han tar emot Ålandstidningen på kontoret ovanför Sittkoffs-gallerian.

Av fjolårsbokslutet framgår i alla fall att omsättningen sjönk med drygt fem procent, till 149,4 miljoner euro. Rörelseresultatet före skatt försämrades med drygt 27 procent och landade på 9,5 miljoner euro.

Hur sammanfattar du 2014?

-Som ett bra och stabilt år, men stora investeringar inom framför allt ViskoTeePak. Ur vårt perspektiv är årsboksluten inte särskilt intressanta. Vi är långsiktiga, och har inget behov av att blåsa upp värderingar.

Korvskinnstillverkaren ViskoTeePak är alltjämt koncernens mest pålitliga kassako, trots att försäljningssiffrorna försvagades jämfört med 2013. "Verksamhetens förbättrade lönsamhet gav 2014 ett resultat i linje med 2013" heter det i verksamhetsberättelsen.

Två stora nyheter präglade verksamhetsåret: förvärvet av det amerikanska distributionsbolag Vista International Packaging LLC i fjolsomras, samt ibruktagandet av den mycket stora, nybyggda produktionsanläggningen i Belgien.

-Förvärvet av Vista International syns inte i årets siffror, men företaget har fler än 100 anställda och självklart tror vi att det är en stor fördel att vi själva kontrollerar distributionen.

Den nya korvskinnsmaskinen i Belgien, som utökade fabrikens kapacitet med 30 procent, tillverkar sedan en dryg månad tillbaka skinn av ren cellulosa.

-Jag vill inte gå in på hur mycket investeringen kostade, men det är klart att det rör sig om mycket pengar.

Han tror på en fortsatt snabbt växande marknad för företaget, som leds av sonen Ben Eriksson.

-I USA ser vi en normal marknadstillväxt på ett par procent varje år, men i Asien går det betydligt snabbare.

Tror på bättre framtid för Optinova

Även medicintekniska Optinova Ab bedriver sedan fyra år tillbaka verksamhet i USA.

-Verksamheten där stödjer sig på den i Godby, men i stort rör det sig om helt andra produkter.

Verksamhetsberättelsen beskriver Optinovas fjolår som "svagt".

-Vi har satsat på byggandet av plattformar för expansion. Därför har vi bland annat dragits med dubbla koncernledningskostnader.

En del i plattformsbyggandet var moderbolagets försäljning av hela Optinova Ab till ett eget, nybildat holdingbolag för knappt 16 miljoner euro.

Är det Optinovas verkliga värde?

-Nej, nej, vi skulle aldrig sälja till någon annan för den summan. Nu sålde vi till oss själva.

Sålde moderbolaget för att välkomna andra investerare?

-Nej, några sådana planer finns inte.

Hur går Optinova i dag?

-Vi skulle önska att det gick bättre. Men våra investeringar från flera år tillbaka kommer snart att märkas. I USA har vi precis börjat sälja våra produkter. Även här befinner vi oss på en snabbt växande marknad, tillväxten ligger på uppemot sex procent per år.

Tar höjd i flygbranschen

Snart tio år gamla Alandia Air utökade under fjolåret flygplansflottan med två Saab 340-fraktplan och hyr i dag ut tre fraktplan och elva passagerarplan i Europa, USA och Asien.

-Vi fick tillbaka tre plan tidigare än vi hade beräknat på grund av en amerikansk konkurs, men överlag går vår flygsatsning väldigt bra. Det finns mycket få välskötta flygbolag i dag och den som vågar stå ägarrisken av planen och kan branschen får bra betalt.

Ingen expansion för Lillgaard

Koncernens rederisatsning är mer dyster läsning. Göteborgsbaserade SweOffshore Maritime Ab, som underhåller vindkraftverk till havs och ägs till 44 procent av Eriksson Capital, går förvisso bra.

-Vi rör oss på en annan marknad än de som servar oljeriggar. Den branschen befinner sig i kris, men vi tror på ett riktigt bra resultat i år.

Däremot verkar Trygve Eriksson ha gett upp hoppet om en vändning för åländska Rederi Ab Lillgaard. Förra sommaren skrev Eriksson Capital ned värdet av sitt knappt 39 procent stora innehav med 7,5 miljoner euro.

Hur mycket värderar ni Lillgaard till i dag?

-Det är inte mycket, vi har skrivit ned så mycket vi får och som det ser ut i dag har jag väldigt svårt att se någon vändning. Bolaget blir kvar, men det är inte där vi kommer tjäna våra pengar. Vi hade planer på att konvertera de mindre roro-fartygen till underhållsfartyg, men av det blev det inget.

Solen går aldrig ned

Eriksson Capital är förmodligen Ålands mest globala företag, med flygplansuthyrning på Hawaii och försäljningskontor på Kinas östkust.

Det blir många tidszoner att jobba mot?

-Jodå, solen går aldrig ned över våra verksamhetsområden, säger Trygve Eriksson som i dag tillbringar mer tid på kontoret i Mariehamn och mindre på resor. Det operativa ansvaret har han redan till stora delar lämnat över till sonen Ben Eriksson och dottern Rebecka Eriksson.

På hemmaplan kan företagets verksamhet snart bli mer synlig, så snart den överklagade detaljplanen för Magazintomten Torggatan 6 avgörs av förvaltningsdomstolen.

-Vi är inte part i målet, men väldigt beroende av utfallet. Om domstolen konstaterar att detaljplanen håller börjar vi med den slutliga projekteringen direkt. Vi håller även på att rita och räkna på en lösning där telegrafhuset står kvar, om det är det som domstolen kommer fram till. Det ser riktigt, riktigt trevligt ut, men frågan är om det går att få någon lönsamhet i ett sådant dyrt projekt.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net