Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
img_1667.jpg

Sjukhusfartyg byggs i Kina

Publicerad: 09:10 - 20 okt 2017

|

Jörgen Pettersson

Kina är ett enormt rike med nästan 1,4 miljarder invånare. Till det vi kallar Europa med alla dess 45 länder och 10 specialområden (där Åland är ett!) räknas 750 miljoner invånare… Detta kan vara bra att tänka på när man resonerar om just Kina och dess förhållande till resten av världen.

Just nu växer Kinas första renodlade passagerarfartygsbygge för internationell fart fram på varvet Tianjin Xingang Shipbuilding i Tianjin, en hamnstad i anslutning till Peking i norra delarna av det väldiga landet.

Fartyget byggs för organisationen Mercy Ships som på frivillig väg hjälper de allra fattigaste med sjukvård i företrädesvis Afrika. Ålands Sjöfart ringde projektledaren Rikard Olsson som även kommer till Sjöfartens dag och berättar mer. Olsson har varit projektledare för Mercy Ships storsatsning i ett och ett halvt år. Fast han har varit med i projektet längre än så.

– Faktiskt ända sedan början av år 2014 då vi hanterade planerna i Göteborg, säger han.

Besvärande smog

Att jobba i Peking är inte bara hälsosamt. Smogen kan vara väldigt besvärande från tid till annan.

– Vi har ändå tur här i Tianjin som är lite närmare havet. Vindarna blåser bort det värsta, säger Rikard Olsson.

Fartyget som Mercy Ships nu ska bygga övervakas av Stena RoRo och har till stora delar konstruerats av finländska Deltamarin som också är med och bygger Viking Lines kommande fartyg. Fartyget är ungefär lika stort som Viking XPRS och ska ha 7.000 kvadratmeter sjukhus med sex operationssalar och 154 patientbäddar. Fartyget beräknades ursprungligen vara i drift under år 2018.

Att följa ett fartygsbygge är inte så enkelt. Vad stort sker är tyst men hittills är sjuttio procent av stålet tillverkat och när sektionerna fogas samman går allt plötsligt rätt snabbt.

– Bygget fortlöper i en stadig takt, förklarar Olsson.

Tianjin Xingang Shipbuilding har tidigare byggt bilfartyg för Wallenius, bulk för Cosco Shipping, forskningsfartyg och mycket annat. Men ännu aldrig en renodlad passagerarfärja; vilket ju ett sjukhusfartyg är.

– Det är det allra första renodlade passagerarfartyget för internationell trafik som någonsin byggts i Kina, säger Rikard Olsson.

”Fantastiskt projekt”

På roro- och ropaxsidan är man på kinesiska varv inte lika nya. Till exempel har såväl Rederi Ab Gotland som Stena byggt och/eller lagt order på bil- och passagerarfärjor här. En avgörande faktor för framgång med fartygsbyggen i Kina är övervakningen. ”Man får vad man inspekterar”, lyder regeln.

När det gäller Mercy Ships finns ett team bestående av 16 personer på varvet. Någon håller koll på maskin, elektricitet, målning, stål, outfit och så vidare. Bara sjukhusdelen är en historia för sig och för att den ska bli bra finns två representanter för internationella Mercy Ships på plats. Stena Line har tecknat ett längre sponsoravtal med Mercy Ships men Stena RoRo som Rikard Olsson representerar är noga med att man gör det som ett helt vanligt projektledaruppdrag.

– Det är verkligen fantastiskt att få vara med i ett sånt här projekt. Dagens fartyg African Mercy har ett helt otroligt, och berättigat, rykte. Vi är mycket stolta över vad vi gör och det är också Mercy Ships som sköter det hela ytterst proffsigt, både kring detta och i allmänhet med den rent marina skötseln av fartygen.

”Glöm Facebook”

Rikard Olsson har en bred och internationell sjöfartsbakgrund. Han har varit med och byggt roro- och tankfartyg, många av dem i just Kina. Ett tag bodde han i Helsingfors och jobbade för klassningssällskapet Germanischer Lloyd’s innan det bar vidare mot Göteborg och numera i Peking.

Vad är då den stora skillnaden mellan Europa och Kina?

– För det första måste man inse att skillnaderna i hur folk uppträder är väldigt stora. Här i Kina krävs ständig övervakning och noggranna inspektioner. Mycket är väldigt bra, men… Det gäller såklart att jobba tillsammans med varvet men också att inte förändra oss alltför mycket. Vi vet ju vad vi vill ha och nu gäller det att se till att vi får det, säger Rikard Olsson.

”Allt tar längre tid”

Varvet Tianjin Xingang Shipbuilding är stort. Här jobbar uppemot 6.000 människor. Man gör såväl nybyggen som reparationer. Mötena går på engelska vilket långt ifrån alla kinesiska varv klarar av i dag. Yrkesstoltheten är, enligt Rikard Olsson, stor och kunnandet gediget.

– De är också duktiga på att lära sig mer och har en tradition att kopiera vad andra gjort.

Från västligt håll kommer ibland kritik mot det kinesiska stålet. Finns det skäl att oroa sig?

– Stål är en vetenskap. Man måste helt enkelt vara noga när det gäller såväl beställning som inspektion. Det ska inte bara vara korrosionsbeständigt utan också ha tillräcklig inneboende spänning för att till exempel kunna böjas i samband med svetsarbeten, säger Rikard Olsson.

– Den största kulturchocken? Svårt att säga. Min hustru är från Shanghai och har kanske lärt mig hantera de största skillnaderna.

– Arbetsmässigt? Troligen att allt tar längre tid än man tänkt sig. Kineser ser annorlunda på tidsbegreppet än vi. Tiden värderas inte på samma sätt.

I vardagen är maten väsentlig och här finns bara lovord. Utbudet är synnerligen varierande och europeisk mat är att betrakta som ensidig i jämförelse.

– En vanlig vardagsmiddag på restaurang kan bestå av trettio olika rätter på ett snurrande bord; det finns grönsaker, fisk, kött, fågel och så vidare. Är man äventyrlig kan man också testa grillade skorpioner och stekta gråsparvar fast det är kanske lite överkurs.

Fakta Newbuilding

Längd: 174 m.

Bredd: 28,6 m.

BRT: 37.000.

Flagg: Malta.

Besättning: 600+.

Framdrivning: Dieselelektricitet.

Djup: 6,1 m.

Däck: 11.

Varv: Tianjin Xingang Shipyard.

Klass: Lloyd’s Register.

Bildtext 1: Här är hela teamet bakom Mercy Ships nybygge i Kina. Stående från Vänster: Sun XingNeng, Sylvia Zhang, Renier Marx, Robert Malm, Gary Zhang, Richard Brewster, Gert Knudsen, Lars Hansen, Yang XueJun och Mass Quan. Sittande från Vänster: Joson Wang, Andreas Ericson, Rikard Olsson, Wang HongBin samt Liu Hong.

Bildtext 2-3: Stena Roro:s Rikard Olsson är projektledare för ett på alla sätt unikt fartygsbygge i Kina. När fartyget är klart ska det alldeles bokstavligen göra skillnad mellan liv och död  för fattiga i Afrika.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net