logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
[uam_ad id="34272"]
logo2x_0
mobilemenu2
matslofstrom.jpg

”Sjöfarten avgörande för finländsk export

Publicerad: 19:10 - 02 okt 2016

|

Jörgen Pettersson

Åländske riksdagsledamoten Mats Löfström konstaterar att närmare 85 procent av den finländska utrikeshandeln går på köl. Att den finländska och åländska sjöfarten är viktig för (transporten av) den finländska exporten är ingen nyhet. Men produkter för att möjliggöra sjöfart är också en mycket betydelsefull exportvara för Finland.

I juni månad noterades årets hittills högsta siffra för Finlands sammantagna export. Anledningen till det var leverensen av det 295 meter långa kryssningsfartyget Mein Schiff 5 från Åbovarvet. Varvet har fått en renässans under de nya ägarna Meyer (som också äger Meyer Werft i Tyskland).

Varvets orderbok sträcker sig nu till år 2020. För tillfället byggs Mein Schiff 6 och Tallinks Megastar. Efter det börjar man med två fartyg åt Carnival samt med Mein Schiff 7 och Mein Schiff 8 åt tyska Tui.

Det är oerhört viktigt för Finland i allmänhet och Åboregionen i synnerhet att varvet fått en ägare med framtidsplaner och vilja att investera. För bara några år sedan var hela varvet nedläggningshotat när orderboken sinade och varvet kördes ner av dåvarande ägarna STX. Viking Lines beställning av Viking Grace räddade i praktiken varvet från nedläggning. För bygget av Viking Grace gav finska staten ett miljöstöd då fartyget skulle använda ny modern miljöteknik. Men stödet var i praktiken inte åt Viking Line, utan till varvet. För utan stödet och utan Viking Line hade varvet varit nedlagt idag.

Det är lätt att nu se allt med facit på hand. Men varvets räddning var aldrig självklar. Då man nu kan se varvets orderbok och nya ägare är det dock enkelt att se att insatsen var den rätta och att olyckskorparna motbevisades. Insatsen har mångdubbelt betalat sig tillbaka. Den räddade tusentals arbetsplatser på varvet och dess underleverantörer. Dessutom skapar projekten know-how som gör finländsk varvsindustri till världsledande.

I Åbovarvet finns återigen framtidstro. Varvet har i år beställt en ny 1.200 tons kran av (finländska) Konecranes för leverans om två år och man investerar 17 miljoner euro i en fabrik i Pikis som tillverkar hytter. På det viset fortsätter Finland vara ett viktigt land för byggande av kryssningsfartyg. Från politiskt håll är det viktigt att vi inte vilar oss på lagrarna utan fortsätter den aktiva dialogen med varvet och övriga i näringen för att se till att förutsättningarna och konkurrenskraften bibehålls.

Det är inte bara i Åbo som det finns framtidstro. I midsommartider kom två viktiga nyheter för Raumo. Danska rederiet Mols-linien beställer ett nytt 158 meter långt fartyg från Raumovarvet för sin Bornholmstrafik. Värdet på ordern är 68 miljoner euro och betyder över 1.000 årsverken för varvet. Dagen innan hade brittiska Rolls-Royce i sin tur meddelat att de investerar 57 miljoner euro i sin anläggning för Azimuth-trustrar i samma stad. Ett annat företag i samma bransch som också gjort stora investeringar är ABB som tillverkar sina Azipod propulsionssystem i Nordsjö, Helsingfors under åländsk ledning (något tidningen Åländsk sjöfart tidigare skrivit om på nyhetsplats). Det här är mycket glädjande investeringar.

Det går inte att skriva om den här branschen på våra breddgrader utan att nämna Wärtsilä. Även om Wärtsilä nuförtiden är ett globalt företag med produktion på många platser i världen sker fortsättningsvis en omfattande tillverkning, försäljning och produktutveckling av fartygsmotorer i Vasa, där företaget investerat och fortsätter investera betydande pengar. Flera segment i sjöfarten har det tufft. Trots det finns det ändå flera starka ljusglimtar för branschen i Finland. Det är glädjande och gör att sjöfarten är med och visar vägen för en ökad finländsk export.

Mats Löfström

Varvsindustri är ett jättepussel

Åländske riksdagsledamoten Mats Löfström skriver insiktsfullt om behovet av finländsk varvsindustri och hur viktigt det är att ständigt ligga på topp. Jag besökte Meyer Werft under våren och blev rätt självklart imponerad över vilken industri det handlar om. Ett fartyg som Mein Schiff 5 består av över etthundra miljoner olika delar. Den är försedd med rulltrappa, nio restauranger, pool och en amfiteater som för Meyer Werft till en av världens främsta scenkonstruktörer.

För att göra allt klart krävs 1.200 byggare som går i skift för att allt ska bli klart. Inget får gå snett. I de stora köken finns till exempel inte en skarp kant eftersom sådana är fettfällor. Allt ska vara rationellt, genomtänkt och lättjobbat. Annars kostar det pengar.

Kryssningstrafiken i världen hör till de branscher som ständigt växer och marknaderna blir större. Passagerarna vill ha omväxling och nöje, något som kommer på köpet när fartygen drar från hamn till hamn.

Åländska entreprenörer som till exempel Ecomar och Alandia Engineering är viktiga spelare i dessa jättebyggen, de har nischat in sig på högklassiga eltekniska lösningar och kan sådant bättre än många andra.

Kryssningsindustrin är därmed en viktig del av den framtid som Åland och alla andra behöver.

Jörgen Pettersson

Publisher, Ålands Sjöfart

 

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

45b2caaf-38da-4df3-9f07-bb24328ae04f-w_960

Vätgas driver unikt norskt nybygge

Vätgas och rotorsegel samt möjlighet att ansluta till landström gör Egil Ulvan rederi till föregångare inom grön sjöfart.

IMG_7295

Rettig säljer Alandia-aktier

Försäkringsbolaget Alandias största ägare Rettig Group säljer sina aktier till UBV Alandia Holding som bildats av Ålandsbanken, Veritas Pensionsförsäkring, Viking Line, Föreningen Konstsamfundet, Lundquist Shipping Company och Wiklöf Holding.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

45b2caaf-38da-4df3-9f07-bb24328ae04f-w_960

Vätgas driver unikt norskt nybygge

Vätgas och rotorsegel samt möjlighet att ansluta till landström gör Egil Ulvan rederi till föregångare inom grön sjöfart.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 14.000 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net