Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Oceanbird
Wallenius Marine och Alfa Laval gör gemensam sak med målet att bygga segeldrivna fartyg.

Segelfartyg i fokus för nytt bolag

Publicerad: 10:06 - 30 jun 2021

|

Jörgen Pettersson
AlfaWall Oceanbird blir det nya namnet på framtidens sjöfart; Wallenius Marine, en jätte i branschen, gör gemensam sak med konglomeratet Alfa Laval med målet att inom fem år bygga segeldrivna lastfartyg.

Alfa Laval och Wallenius undertecknade i måndags en avsiktsförklaring med ett för hela den internationella sjöfarten utomordentligt ambitiöst mål. Genom skapandet av 50/50-ägda AlfaWall Oceanbird är planen att bygga segeldrivna lastfartyg och mycket mer. Planen är att ha det första Oceanbird-systemet installerat ombord på fartyg inom fem år.

Bakgrunden är lika enkel som svår. Sjöfarten står för uppemot tre procent av de globala växthusgasutsläppen och den internationella sjöfartsorganisationen (IMO) har som mål att fartygsrelaterade utsläpp av växthusgaser ska ha halverats år 2050, jämfört med 2008. Detta är att spänna bågen mycket hårt eftersom transportbehovet i världen väntas öka kraftigt under samma tid. Man ska alltså transportera mer last med mindre utsläpp. Trots styrkan i budskapet kanske det inte räcker till.

Många länder och företag har redan formulerat ännu strängare dekarboniseringsmål än IMO – och industrin befinner sig i snabb förändring, drivet av både lagstiftare över hela världen och, framför allt, konsumenter som blir allt mer medvetna om vad de köper och vilka klimatavtryck man lämnar.

Det är anledningen till att Alfa Laval med 16.700 anställda nu tar ett starkt grepp och gör gemensam sak med Wallenius som under fjolåret lanserade begreppet Oceanbird och målade upp en framtid där bilfartyg ska kunna transportera 7.000 fordon samtidigt som energikonsumtionen minskar med 90 procent jämfört med dagens mest energieffektiva fartyg.

Wallenius utvecklade Oceanbird-konceptet i samarbete med KTH och SSPA i projektet wPCC (wind Powered Car-Carrier). Projektet är aktivt under perioden 2019-2022 och stöds av Trafikverket.

På den här länken kan du läsa mer om planerna i Ålands Sjöfart.

Alfa Laval skriver så här på sin hemsida om planerna:

”För att stödja övergången mot mer hållbar sjöfart fortsätter Alfa Laval att utveckla sin ’verktygslåda’ med produkter och lösningar för industrin. Som en del av denna ambition går nu Alfa Laval samman med Wallenius-gruppen i ett gemensamt bolag: AlfaWall Oceanbird. Detta aktuella joint venture är beroende av sedvanligt godkännande av relevanta tillsynsmyndigheter.”

AlfaWall Oceanbird ska utveckla vinddriftssteknologi som fungerar på samtliga fartygstyper. Den första installationen genomförs på ett transatlantiskt lastfartyg för bilar med en kapacitet på 7.000 fordon och med en genomsnittlig hastighet på 10 knop gör lösningen det möjligt att minska fartygets utsläpp med upp till 90 procent jämfört med dagens mest energieffektiva fartyg.

”Lösningen kommer därmed att kunna bidra till industrins övergång till utsläppsfri sjöfart. Tekniken utvecklas till att börja med för lastfartyg, men ambitionen är att utöka den till att även omfatta kryssningsfartyg och andra skeppstyper baserat på marknadens efterfråga”, skriver Alfa Laval.

Att två jättar bildar ett samägt bolag skapar förutsättningar för att göra skillnad. Fast det räcker inte bara med en lösning, som alltid behövs mer.

– För att sjöfartsindustrin ska kunna uppnå sin dekarboniseringsambition kommer det att krävas flera olika lösningar. Med detta nya joint venture kommer vi att kombinera Alfa Lavals och Wallenius expertis så att vi kan utveckla en helt ny och innovativ fartygstyp som kan bidra till dekarboniseringsmålen, säger Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval.

Från Wallenius sida påminner ordföranden och koncernchefen Jonas Kleberg om att det inte är första gången som bolaget samarbetar med just Alfa Laval:

– På Wallenius strävar vi alltid efter att driva utvecklingen mot verkligt hållbar sjöfart. Precis som vi gjorde med PureBallast kommer vi nu att inkludera Oceanbird i vårt partnerskap med Alfa Laval. Tillsammans kommer vi att tillhandahålla en kraftfull lösning för hållbar sjöfart, säger han.

Soya Group bär namnet efter Olof Wallenius allra första bolag som bildades 1934. Rederi AB Soya gjorde precis vad namnet antyder, transporterade soyaolja. I dag är Jonas Kleberg styrelseordförande och vd för Soya Group som kontrollerar Wallenius Marine. Kleberg missar aldrig chansen att lyfta hållbarhetsfrågor i allt som gruppen ägnar sig åt. Här kommer elektrifieringen in som en stark ingrediens:

Jag tror att ökad elektrifiering, inte bara av fordon, är avgörande för att åstadkomma en snabb övergång till en mer hållbar framtid. Det finns förstås flera andra exempel, och inom företaget arbetar vi med ett antal olika hållbarhetslösningar och miljöprojekt, säger Kleberg på Soya Groups hemsida.

Är ekonomisk tillväxt förenlig med hållbarhet som ett mål för verksamheten?

– Vi prioriterar en långsiktig hållbar tillväxt. Vi har förmånen att inte vara pressade av kvartalsrapporter, så risken är mindre att behöva skjuta upp miljö- och hållbarhetsprojekt. Kortsiktighet är aldrig bra, eftersom det kan medverka till så kallade ”nedströms” och icke hållbara lösningar och investeringar.

Vilken är den största utmaningen för sjöfarten idag?

– Alltför många människor förstår fortfarande inte skillnaden mellan uppströms och nedströms lösningar. Vi fortsätter våra ansträngningar att inspirera och motivera andra att följa våra exempel, oavsett vilken verksamhet de arbetar i. Inom sjöfarten vet vi att det finns tydliga exempel på bakåtsträvande steg, dvs. nedströms lösningar, där ett exempel är skrubberteknik.

Peter Nielsen är affärsenhetschef vid Alfa Laval Marine Division och fylld av förväntan inför detta nya projekt tillsammans med Wallenius.

– Vind har en nyckelroll när det gäller att minska koldioxidutsläppen i den marina industrin. Tillsammans med Wallenius ska vi utnyttja denna rikliga naturkraft för att möta både klimatbehov och maritim verksamhet, säger Nielsen.

Hans motpart inom Wallenius Marine, COO Per Tunell fyller på:

– Oceanbirds vingsegelteknik är inte en elegant lösning utan också en kraftfull drivkraft för positiva förändringar. Vår vision på Wallenius är att leda vägen mot riktigt hållbar sjöfart och vi är stolta över att samarbeta med Alfa Laval för att nå den.

Oceanbird-tekniken har mer gemensamt med moderna flygplan än traditionella segelfartyg. Riggen består av en rad styva vingsegel, byggda av stål och kompositmaterial, som genererar rörelse framåt istället för vertikal lyft. Dessa segel kan vridas 360° för att i varje läge utnyttja vinden optimalt.

– Vingseglen är upp till 80 meter långa och har en teleskopkonstruktion. Förutom att vara möjliga att justera för att fånga vinden kan de sänkas för att passera under broar och för att hantera svåra väderförhållanden eller för underhåll. Eftersom de kommer att interagera med skrovet på ett sofistikerat sätt kommer de också att kräva intelligent kontroll, förklarar Peter Nielsen.

Det gemensamma AlfaWall Oceanbird kan bli en föregångare i branschen och projektet sjösätts i en kritisk tidpunkt. Alla inom sjöfarten vet vad som gäller men lösningarna har hittills inte varit många.

– Vi kan inte vänta till slutet av seklet med att fasa ut fossila bränslen. Vi måste skapa realistiska alternativ, inklusive infrastrukturen för att leverera och stödja dem. Wallenius är engagerad i vinddrivning och vi vet från erfarenheten med PureBallast att Alfa Laval kan hjälpa oss att göra det till en global verklighet, säger Per Tunell.

Båda parter, Alfa Laval och Wallenius, är måna om berättelsen och den historiska betydelsen i projektet.

– Alfa Laval har stött den marina industrins utveckling i mer än 100 år, men i dag är det brådskande. Wallenius delar vårt miljöengagemang och beslutsamheten att hitta omedelbara och fungerande lösningar. Efter att ha en gång hjälpt oss att utforska vår planet kan vinden nu hjälpa oss att rädda den, tillägger Peter Nielsen.

Alfa Laval är världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering och koncentrerar sig på energi, marin verksamhet, livsmedel och vatten. Bolagets expertis, produkter och service är viktiga framgångsfaktorer för ett brett spektrum av kunder i ett 100-tal länder. Genom att optimera deras processer, skapa ansvarsfull tillväxt och ligga i spetsen för teknikutvecklingen hjälper vi dem att uppnå såväl sina affärs- som hållbarhetsmål.

Alfa Lavals teknologier används för att rena, förädla och återanvända material och naturresurser. De bidrar till förbättrad energieffektivitet och värmeåtervinning, effektiviserad vattenrening samt minskade utsläpp. Vår ständiga drivkraft är att bidra till en positiv utveckling för våra kunder, likaväl som för oss människor och vår planet. Vi gör världen bättre, varje dag. Alfa Laval har cirka 16.700 anställda och hade 2020 en omsättning på cirka 41,5 miljarder kronor. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm.

Wallenius med huvudkontor i Stockholm har varit aktiva inom global sjöfart sedan 1934. Företaget erbjuder innovativ fartygsdesign, leder nybyggnadsprojekt, tillhandahåller marina it-lösningar och bemannar fartyg. Wallenius var en tidig anhängare av nollutsläppsmål inom sjöfarten. Med ett långsiktigt perspektiv och ett integrerat arbetssätt används operationell feedback för att förbättra prestanda och optimera utformningen av nästa generations fartyg. Visionen är att leda vägen mot verkligt hållbar sjöfart.

Så här är det tänkt att Oceanbird ska se ut när hon är färdig.
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb
Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net