Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
Global Mercy

Sea trial klar för M/S Global Mercy

Publicerad: 10:05 - 10 maj 2021

|

Jörgen Pettersson
Världens största civila sjukhusfartyg M/S Global Mercy är snart klar för leverans, fartyget klarade galant den nyligen genomförda provkörningen och nu återstår bara finputsning.
Mercy Ships nya sjukhusfartyg, Global Mercy, har genomgått en så kallad sea trial – ett av de avgörande sista stegen i nedräkningen inför leverans. Innan Global Mercy tar sig an sin insats i Afrika 2022 ska hon genomföra sin jungfruresa till Europa, där hon ska utrustas ytterligare. Här kommer också finnas möjligheter att besöka fartyget. En sea trial innebär att fartyget testas under gång för att säkerställa att alla system ombord fungerar och lever upp till strikta standarder och besiktningsspecifikationer. Testningen sker ute till havs och inkluderar kontroll av motorns prestanda och bränsleförbrukning, navigations- och radioutrustning, nödutrustning, hastighetsprover, manövrerbarhet, motor, propellrar och säkerhetssystem.

– En sea trial är en avgörande kontroll, före leverans, som säkrar att vårt nya skräddarsydda fartyg kan bli den bas för hjälparbetet som hon är designad för att vara. Under en vecka i marschfart till sjöss görs en systematisk genomgång av olika operativa funktioner. Jag är väldigt nöjd med att kunna meddela att Global Mercy fick godkänt i alla delar. Nu återstår en del finputsning av inredningen, särskilt i sjukhusdelarna, innan det är dags för leverans, säger Jim Paterson, Mercy Ships marina expert.

Rob Corley, COO Mercy Ships, berättar att när Global Mercy har levererats, vilket väntas ske till sommaren, ska hon segla till Antwerpen, Belgien. Där ska hon under några månader bemannas och dessutom ska medicinsk utrustning och it-system installeras. Sedan går färden till Rotterdam i Nederländerna där fartygets förråd fylls på med material från Mercy Ships europeiska distributionscenter i Rotterdam. Fartygets europeiska vistelse avslutas i Nederländerna med PR-insatser innan det blir dags för Global Mercys resa till Afrika, med dop i Dakar, Senegal där fartyget kommer göra sin första insats. Fartygets hjärta utgörs av det specialdesignade sjukhusdäcket med sex operationssalar, vårdplatser för 200 patienter, laboratorium, patientmottagning, ögonklinik och tandvårdsklinik. Sjukhusfartyget har, när det ligger i hamn, plats för 950 personer inklusive besättning som omfattar 641 personer och består av volontärer från hela världen.

Global Mercy är också utrustat med förstklassiga utbildningsfaciliteter, som ska användas för utbildning av lokal vårdpersonal på de platser där fartyget kommer att ligga i hamn längre perioder. Syftet är att långsiktigt stärka den lokala kompetensen inom kirurgi och angränsande vårdområden.Med det nya fartyget räknar Mercy Ships med att mer än fördubbla sin nuvarande kapacitet att utföra livsavgörande operationer och utbilda vårdpersonal och fartyget förväntas vara i drift i 50 år.Som världens största civila nybyggda sjukhusfartyg har Global Mercy fått stor internationell uppmärksamhet ända sedan byggnationen startade 2015. Global Mercyär det första fartyget i sitt slag och är också, i sig själv, ett internationellt samarbete. Hon har byggts i Kina på Tianjin Xingang-varvet som är en del av den kinesiska statens varvsbolag (China State Shipbuilding Corporation, CSSC). Stena RoRo i Göteborg projektleder byggnationen, designen är gjord av Deltamarin i Turku, Finland och den franska skeppsmäklaren Barry Rogliano Salles, BRS, bistod i kontraktsskrivningen. Fartyget är klassificerat av Lloyd´s Register i Storbritannien, kommer att segla under maltesisk flagg och tjänstgöra i Afrika.

Global Mercy är ett specialdesignat fartyg klassat för passagerartrafik. Hon är 174 meter långt, 28,6 meter brett och har en bruttovikt på 37 000 ton. Hon har ett djup om 6,15 meter och marschfart på 12 knop. Det nya fartyget är det första som Mercy Ships designar och bygger från grunden och är därmed helt anpassat till sin uppgift. De fartyg som välgörenhetsorganisationen tidigare har haft har ursprungligen varit gjorda för annan verksamhet och byggts om till sjukhusfartyg.Global Mercy kommer under 2022 att göra Mercy Ships nuvarande fartyg, Africa Mercy, sällskap i hjälparbetet i länderna i Centralafrika och söder om Sahara.

Den övergripande visionen kring Mercy Ships är att internationellt samarbete gör skillnad. Bygget av Global Mercy är resultatet av tillsammanskap med ett antal underleverantörer från hela världen. Svenska rederiet Stena RoRo leder projektet och finländska Deltamarin arbetar med design. En fransk skeppsmäklare, Barry Rogliano Salles, (BRS Group), hjälpte till att förbereda kontraktet och fartyget byggs vid Tianjin Xingang-varvet i norra Kina. Fartyget, som klassificeras av Lloyd’s Register i Storbritannien, kommer att segla under den maltesiska flaggan och operera längs Afrikas kust.

Stena RoRo har lett projektet med att bygga ett passagerar- och lastfartyg för internationella resor i RoPax-klassen. Konceptet har modifierats till att i dag vara en ren design för passagerarfartyg med sjukhusverksamhet. Global Mercy har sex operationssalar, 200 sjukhussängar, ett laboratorium, en patientklinik och en ögon- och tandklinik. Totalt kommer fartyget att kunna härbärgera 950 personer, varav 641 besättningskvinnor och -män.

– I flera år har vårt team bestått av upp till 16 medlemmar, stationerade vid Tianjin Xingang-varvet. Teamet har blandade nationaliteter och en del av jobbet har varit att förena olika kulturer. En viktig uppgift har varit att se till att fartyget byggs enligt specifikationerna. För detta varv är det första gången denna typ av fartyg, som kan jämfört med ett kryssningsfartyg har byggts. Vi har jobbat hårt för att uppfylla den standard som krävs och allt har gått mycket bra. Vi är mycket nöjda med samarbetet med varvet, säger projektledare och platschef Rikard Olsson som varit i Kina med sin familj nästan kontinuerligt sedan 2016.

Förutom att tillhandahålla gratis medicinsk och tandvård, bidrar Mercy Ships till att bygga upp lokal vårdinfrastruktur genom att utbilda lokal vårdpersonal. Det är därför Global Mercy är utrustad med förstklassiga träningsanläggningar, inklusive utrustning för virtuell verklighetsträning och andra simuleringar av vård och metoder för användning i miljöer med begränsade resurser.

– Global Mercy är ett speciellt projekt som vi är stolta över att vara en del av. Mercy Ships gör ett fantastiskt jobb och med det nya fartyget kommer deras kapacitet att tillhandahålla gratis medicinsk vård till många extremt utsatta människor att vara mer än dubbelt så stor, säger Per Westling, som 2017 besökte systerfartyget Africa Mercy när det var baserat i Madagaskar.

I sommar kommer Global Mercy att levereras från varvet. Jungfruturen kommer att gå till Antwerpen i Belgien där några besättningsmedlemmar kommer ombord och den sista medicinska utrustningen installerad, vilket tar några månader. Därefter kommer det att finnas två veckor i Rotterdam i Nederländerna, där festligheter kommer att hållas för att presentera fartyget för sponsorer, potentiella volontärer och andra intresserade.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net