Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
2101satuandersson1.jpg

Satu Andersson direktör för ett flytande hotell

Publicerad: 11:02 - 24 feb 2014

|

Jörgen Pettersson

Efter 20 års erfarenhet från hotellbranschen klev Satu Andersson in i rederinäringen. Men hon har nytta av sin bakgrund och ser ms Birka som ett flytande hotell och sig själv som hotelldirektör.-Jag tror jag är en otraditionell vd i den här branschen genom att jag är ganska närvarande i verksamheten, säger hon.

Satu Andersson tillträde som vd för Birka Cruises i augusti, mitt i Eckerökoncernens förändringsprocess för flaggskeppet på linjen Stockholm-Mariehamn. Ett halvår tidigare hade rederiet meddelat att namnet ms Birka Paradise var historia och att hon numera skulle segla som Birka Stockholm.

Det var ett strategiskt val. Hur mycket man än klär in ett fartyg i rekvisita av palmer och solnedgångar är Karibien långt borta. Därför ville man gå tillbaka till rötterna, till vad som syns utanför ventilerna: Skärgården och sjöfartstraditionerna.

-Jag kom in mitt i varumärkesresan som egentligen började för ett par år sedan. Själva konceptualiseringsdelen började efter sommaren och nu till jul byttes alla skyltar. Vi har letat oss tillbaka till själen, till den folkliga exklusiviteten, traditionen och svenskheten, säger vd Satu Andersson.

-Med ”svenskhet” menar jag inte att man måste vara svensk, utan det svenska i produkten. Plastpalmerna har fått somna in, det finns inte en enda kvar.

Vi sitter på hennes kontor i Birkaterminalen på Södermalm i Stockholm. Dagtid har hon utsikt över Saltsjön, fjärden där inloppet till Stockholms hamnar går. På eftermiddagen har hon babord sida av Birka rakt utanför sitt fönster.

-Närheten är en fördel, det är bara att springa över landgången och prata med personalen ombord.

Satu Andersson har 20 års erfarenhet från hotellbranschen. Det är också något som märks i hennes sätt att leda Birka Cruises, tror hon.

-Jag ser mig lite som en hotelldirektör. När fartyget kommer in går jag gärna ombord och känner på lakan och handdukar, ser hur vi dukat och vad vi serverar i köken.

Det tar ett tag innan hela det nya konceptet sitter, säger Satu Andersson.

-Vi vill hitta rätt i varje del av fartyget. Det känns som det här ligger rätt i tiden, det genuina. Vi har respekt för vår historia, men vi låter det inte styra framtiden.

Nya målgrupper

Trots att hon klev på vd-posten när förändringsarbetet redan hade inletts, tycker hon att hon kom i rätt tid.

-Jag köpte konceptet rakt av, det gick rätt in i mitt hjärta och det här ville jag vara med på. Jag fick se ambitionerna och kliva på för att forma till det sista.

Hon beskriver rederibranschen som spännande.

-Den är generisk, vi har ganska samma volymer hela tiden. Men vi ser till exempel en ökning av barnfamiljer på loven och den nya målgruppen av event- och charterkunder som åker med för ett visst tema.

-Att målgrupperna blir fler gör att vi måste vara snabba i upplevelseproduktionen.

Hur står ni ut i konkurrensen?

-Vi kan sticka ut eftersom vi har ett enda fartyg. Det gör att vi kan jobba närmare våra kunder och vår personal, det är en förmån jämfört med att sköta 15 fartyg.

Men, påpekar hon, konkurrensen är större än Östersjötrafiken.

-Vi konkurrerar med hela utbudet i land också. Det gör att vi måste hänga med i trender, som maten: Våra kockar måste vara på tå. Och nöjesutbudet: Varför ska man välja att se en artist hos oss i stället för i land?

Hur ser du på framtiden?

-Jag är optimistisk. Att göra en kryssning är tidseffektivt, vi måste bara få förtroendet. Den moderna människan är upptagen och det är svårt att hitta luckor för resande, men 22 timmar kan man klämma in.

-Vi märker också att intresset för våra långkryssningar, som närmar sig charter, ökar. Vi får tidigare och tidigare bokningar och vi konkurrerar på allvar med andra resmål.

Komplex verksamhet

Hon åkte i somras på en av långkryssningarna, de som tar en till till exempel Gotland och Danmark.

-Man reser när man sover, det är ju fantastiskt! Jag hamnade i ett bord med ett par i 45-årsåldern. De berättade att de tyckte det var lagom tid att vara borta och uppskattade att det var färdigt paketerat. De visste inte då att jag var Birkas blivande vd, men det visste jag och passade på att fråga mycket om deras upplevelse.

Hur har din syn på kryssningsbranschen ändrats sedan du tillträdde?

-Något som slagit mig är vilket fantastiskt jobb de gör ute på sjön, de som arbetar ombord. Det är en komplex verksamhet att driva ett flytande hotell, det kräver mycket koordinering av många resurser. Jag blev också överraskad över hur generisk branschen är, hur lite den ändrats. Men jag väljer att se det som något positivt: Det gör att man kan ta den till en ny fas.

-Kryssningsbraschen är volymintensiv, men det är inget att förlita sig på. Man måste hela tiden jaga in affärer, ingenting är gratis.

Så vad är nästa fas?

-Att vi blir mer av en upplevelsearena. Att en stor artist väljer att ha sin konsert hos oss. Att vi anpassar produkten utifrån de önskemål som finns på marknaden.

Satu Andersson reser med Birka i stort sett varje vecka.

-Jag tror man måste göra det, det går inte att driva en upplevelseprodukt från ett kontor. Jag tror jag är en otraditionell vd i den här branschen genom att jag är ganska närvarande i verksamheten. Jag tittar gärna på vad vi har för koppar, frågar hur färskvarorna känns eller tycker till om en radioreklam vi har. Jag tycker om att se mer än bara siffror.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar
Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net