Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
0000_rosella.jpg

Rosella körde med olåst bogvisir

Publicerad: 09:05 - 22 maj 2015

|

Jörgen Pettersson

När däcksbesättningen vid Rosellas avgång på morgonen den 6 februari försökte stänga bogvisiret gick det inte.De hydrualiska låskolvarna gick inte att få i läge.Trots det avgick fartyget enligt tidtabell.- Om det var olagligt kan man diskutera, säger Tony Öhman, teknisk direktör på Viking Line.

Enligt internationella sjösäkerhetsregler, regler som skärptes efter Estonias förlisning, är det strängt förbjudet att lämna kaj med öppet bogvisir. Alla skrovportar ska vara stängda, besiktade och säkrade. Alla skrovportar har dessutom en indikeringslampa på bryggan, så bryggbefälen kan direkt se om någon port är öppen.

Den 6 februari upptäckte befälhavaren ombord på Rosella att bogporten indikerade fel. Enligt däckspersonalen borde felet vara lätt avhjälpt, så befälhavaren ringde Tony Öhman, teknisk direktör på Viking Line, för en konsultation.

– Han ska kontakta oss vid alla avvikelser. Vi konstaterade att fartyget var helt sjövärdigt, och kom överens om att han kunde gå ut och åtgärda felet under gång. Men regeln var att om han inte lyckades åtgärda det innan fartyget kom i höjd med Marhällan så skulle han vända tillbaka till kaj. Så skedde också, berättar Tony Öhman.

Hann ut på öppet vatten

Enligt uppgifter till Trafiksäkerhetsverket ska fartyget ha passerat Marhällan med god marginal innan felet var åtgärdat. Rosella ska alltså ha hunnit ut på öppet hav innan bogporten låstes. Enligt en trovärdig källa blåste det 15 meter per sekund, med grov sjö.

Hela händelsen, inklusive fartygets position ska ha antecknats i fartygets loggbok – uppgifter Ålandstidningen inte kunnat kontrollera.

Henrik Karlsson, som är en av trafiksäkerhetsverkets sjöfartsinspektörer på Åland, vill inte uttala sig om verkets utredning och kan därför inte kommentera fallet Rosella. Men generellt sett är reglerna tydliga, menar han.

– Man får absolut inte köra med olåst bogport, absolut inte, säger han.

Skulle det vara ett brott mot sjösäkerhetsreglerna?

– Ja.

Skulle det vara ett lagbrott?

– Det beror på vad åklagare kommer fram till, men ja, i teorin.

Viking Lines tekniske direktör Tony Öhman igen:

– Bägge de vattentäta sektionerna stängdes. Det är en innerport som installerades efter Estionaolyckan, och en vattentät port. Sedan finns bilrampen som också är vattentät. Visiret är den tredje barriären som ska ta upp vågkrafterna, berättar han.

Han bekräftar scenariet även i övrigt.

”Blev en liten glipa”

– När bogporten skulle stängas var det en hydruallåsning som inte fungerade, och det blev en liten glipa. Det märktes via indikeringen på bryggan. Instruktionerna går ut på att bogvisiret ska vara låst, men ibland råkar man ut för situationer som man måste åtgärda även när man är ute på sjön. Så vi kom överens om att Rosella skulle gå med reducerad fart tills problemet var löst.

Men passerade Rosella Marhällan och gick ut på öppet vatten med bogvisiret olåst?

– Det kan man säkert diskutera, men det var i närheten av Marhällan. Det fanns i varje fall ingen avsikt att gå över havet med bogvisiret olåst.

Varför gick man inte tillbaka direkt?

– Det hade man kunnat göra, men vi ansåg att vi skulle få fast visiret om en liten stund. Att ligga vid kaj eller köra långsamt i hamnområdet i det läget spelar ingen roll för sjösäkerheten.

Skulle ni ha kommit till samma slutsats om det hände i dag?

– Vi lär oss av alla avvikelser, och varje gång blir man mer försiktig. Det är kanske bäst att vänta i kaj nästa gång. Men jag vill betona att det aldrig var någon fara för passagerarnas säkerhet. Fartyget var helt sjövärdigt även med bogvisiret olåst.

Var beslutet att gå ut olagligt?

– Om det var olagligt kan man säkert diskutera.

Trafiksäkerhetsverket Trafi har inlett en granskning av händelsen. Ålandstidningen har sökt ansvarig utredare.

Inte sjövärdigt

Det är IMO:s regelverk SOLAS som avgör vilken säkerhetsnivå ett fartyg ska vara konstruerat efter. Den nationella regelimplementeringen är i princip densamma i hela Norden, med få nationella avvikelser. Gustav Billner är fartygsinspektör på Transportstyrelsen i Stockholm.

– Bogvisiret ska vara stängt och låst för att fartyget ska klassas som sjövärdigt. Där finns inga tvivel. Spontant låter det väldigt märkligt att man håller på och meckar med bogvisiret till sjöss. Det låter väldigt allvarligt, speciellt med tanke på vad som hände med Estonia, säger han men poängterar samtidigt att han inte känner till det aktuella fallet.

Nu hävdar ju Viking Line att fartyget rent tekniskt är sjövärdigt ändå, stämmer det?

– Nej, rent skeppstekniskt är fartyget inte sjövärdigt om inte alla säkerhetssystem är satta i drift. Man får inte avgå om man inte har alla livflottar på plats heller. Allt ska vara godkänt och fungerande före avgång, annars bryter du mot lagen, och då gäller inte sjöklassningscertifikatet. Det är allvarligt i sig.

Finns undantag

Gustav Billner medger att Transportstyrelsen ibland tillåter undantag för fartyg som trafikerar svenska hamnar.

– Det händer att rederier vill ha tillstånd för olika inskränkningar. Men då gäller det alltid, i samtliga fall, fartyg som inte går i reguljär trafik. Det kan handla om fartyg på väg till varv för ombyggnad till exempel. Men då ställer vi upp tydliga krav för väderlek och andra förhållanden som måste uppfyllas under transporten.

Men om vi antar att Rosella låg i Kapellskär istället för Mariehamn, och att befälhavaren ringer dig och frågar om han kan få avgå med ett olåst bogvisis, skulle du tillåta det?

– Självklart inte. Det blir ett självklart nej. Som fartyget är besiktat och godkänt, den standarden ska hållas vid avgång. Så absolut nej.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net