Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Forskningsfartyget Aranda på sin övervakningsresa i Bottenviken i januari 2021. Fartyget förbereder sig för installation av Meteorologiska institutets isboj. Foto: Ilkka Lastumäki, SYKE. 
Foto: Ilkka Lastumäki, SYKE

Rekordvärme uppmätt i Östersjön

Publicerad: 10:03 - 08 mar 2021

|

Jörgen Pettersson
Rekordhöga temperaturer och ökande fosforhalter i centrala delar av Skärgårdshavet och Bottenviken. Det visar en färsk undersökning som forskningsfartyget Aranda genomfört i vinter. I Ålands hav var vattentemperaturen i en djupficka högre än någon gång tidigare.

Vattnet i Östersjön har blivit varmare och djupvattentemperaturerna är ställvis rekordhöga och fosforhalterna i den centrala delen av Skärgårdshavet och Bottenhavet ökar. Övervakningsresultaten framkom under den årliga vinterövervakningsresan med havsforskningsfartyget Aranda i januari. Resan är en del av övervakningsprogrammet i havsförvaltningsplanen, vilket Finlands miljöcentral kommunicerar i ett pressmeddelande.

Temperaturen i Östersjöns djupvatten har stigit med två tre grader under de senaste 20-30 åren. Under resan mättes ställvis rekordhöga temperaturer i Finska viken, Ålands hav och Bottniska viken. I 285-metersdjupet i Ålands hav  var temperaturen på ett djup av 250 m för första gången över +7 °C under en 57 års mäthistoria.

– Höga vattentemperaturer är troligen relaterade till den exceptionellt varma vintern 2019-2020, vattenmassornas rörelser i Östersjön och effekter av klimatförändringar, säger specialforskare Pekka Alenius från Meteorologiska institutet.

Temperaturutvecklingen_på_ett_djup_av_100m_vid_en_övervakningsstation_(LL17)_på_Norra_Östersjön_1963-2021_600px

Temperaturutvecklingen på ett djup av 100m vid en övervakningsstation (LL17) på Norra Östersjön 1963-2021. Temperaturen har ökat tydligt sedan 1990-talet. De senaste fem mätresultaten från Arandas övervakningsresor under en 1,5-årsperiod är de högsta i övervakningshistoriken. Källa: Meteorologiska institutet, SYKE.

Höga fosforhalter i Skärgårdshavet och Bottenhavet

Näringshalterna var höga i Skiftets öppna havsområde i Skärgårdshavet. Hela vattenmassan var uppblandad från ytan till botten och syreläget var bra. Uppblandningen och vattenströmmarna från huvudbassängen och Finska viken är de främsta orsakerna till de höga näringskoncentrationerna. Situationen påverkas sannolikt också av näringsrikt vatten som strömmat från Skärgårdshavets inre delar.

– Fosforhalterna i Bottenhavet var som under de senaste åren höga, och det tycks vara fråga om en permanent förändring. Syreläget i havsområdenas djupvatten har försämrats ytterligare jämfört med tidigare år. De blågröna algblomningarna i Bottenhavet, som blivit vanligare under de senaste somrarna, är relaterade till ökande fosforhalter, säger resechefen Pekka Kotilainen från Finlands miljöcentral.

Syreläget i Finska viken hade försämrats från föregående vinter, då syreförhållandena i bottenvattnet var exceptionellt goda genom en effektiv uppblandning av vattenskikten. Djupvattnen i västra Finska viken var nu syrefria. Jämfört med situationen för ett år sedan fanns det betydligt mindre syre också i centrala och östra Finska vikens djupområden. Dessa blandade och stratifierade situationer i Finska viken varierar från år till år beroende på väderförhållandena.

– Fosforkoncentrationerna i Finska viken är fortfarande höga, även om halterna har minskat något i vissa områden under de senaste fyra åren. Koncentrationerna i Finska vikens bottenvatten var klart högre än under föregående vinter, och vintersäsongens högsta fosforkoncentration efter 1990 mättes på en station i västra Finska viken, säger resechefen Harri Kankaanpää från Finlands miljöcentral.

I Finska viken, i närheten av den finska kusten, var halterna av näringsämnet kväve högre än vanligt. Detta orsakas av kvävehaltigt vatten från älvar som spridit sig i ytskiktet. De djupaste områdena av Östersjöns huvudbassäng är fortfarande till stor del helt syrefria och fosforhalterna i djupvattnet har ökat ytterligare.

Under övervakningsresan som genomfördes med havsforskningsfartyget Aranda 18-31.1.2021 togs vatten- och bottenprover för att övervaka temperatur, salthalt, syre och näringsämnen samt skadliga kemikalier såsom läkemedel. De undersökta havsområdena var Finska viken, Skärgårdshavet, den norra delen av Östersjöns huvudbassäng och Bottniska viken. Dessutom kartlades istäckets utbredning och egenskaper i Bottenviken. Övervakning av undervattensbuller inleddes vid tre utsjö-stationer i Finska viken, Östersjöns huvudbassäng och Bottenviken.

SYKE och Meteorologiska institutet (IL) övervakar tillståndet i öppna havet i samarbete. SYKE ansvarar för övervakningen av kemisk-biologiska faktorer och undervattensbuller. Meteorologiska institutet ansvarar för den fysikaliska övervakningen. I detta meddelande har man också utnyttjat mätresultaten från en övervakningsresa som genomfördes av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) i januari i de centrala och södra delarna av Östersjön.

Så här kan det se ut när forskningsfartyget Aranda ägnar sig åt planktoninsamling på Youtube:

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb

Ny isbrytare kan köras på metanol

23 feb
isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

test

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

Viking Line har beviljats märket Nyckelflaggan av Förbundet för finländskt arbete och blir därmed största turismföretaget som får använda kvalitetsstämpeln.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net