På sjöpraktik med Albanus

Varje år åker elever från Ålands sjöfartsgymnasium och Högskolan på Åland/ Sjöfartsakademin ut på praktikseglingar med galeasen Albanus. Genom att segla runt i den åländska skärgården uppstår insikter inte bara i hur seglandet går till. Själva livet lever granne längs med färden. Färjor, älgar, roddbåtar, vindkraftverk, kycklingsoppa och någon enstaka snarkning skapar en helhet som bär hur långt som helst. Nertill finns hela berättelsen om årets seglingar.

Praktikseglingarna sponsoreras av Ålands Sjöfart rf och på den här länken kan man se ännu fler bilder från äventyret!

Måndag 11/9 - tisdag 12/9, Mariehamn - Sottunga - Mariehamn

Alla 13 elever från SJ17b var på plats och efter att ha samlats kl. 08 delades de upp i tre vakter: byssvakt, däcksvakt och navigationsvakt. Byssvakten lastade på maten, medan navigationsvakten fyllde på vatten och däcksvakten tömde septiktanken och singlade upp förtöjningarna och såg till att kojerna bäddades.

Vi var iväg innan kl.10, alla fick introduktion på sin vaktstation och byssvakten serverade morgonkaffe. Navigationsvakten satte kursen mot Sottunga via Föglö och däcksvakten kunde tack vare den stadiga vinden snabbt hissa segel och motorn stängdes av.

Vid tolv var det vaktskifte och vi åt fisksoppa till lunch. Fler segel hissades och vi styrde vidare. Runt 14.30 åkte vi förbi Degerby för att sedan kryssa stora delar av resten av vägen och var framme i Sottunga ca 16.30.

Efter att vi hade förtöjt och efter att däcksvakten tog emot Mikael Sars trossar var det fritt för alla utom byssan fram tills lasagnen kl.18. Efter disken var det åter fritt tills kl. 22 och kl. 23 skullle det vara tyst och förutom att gänget var fnissigt under första halvtimmen gick det bra.

Morgonmål kl. 08, eleverna var uppe i tid för att diska och förbereda avfärd. Strax efter nio hade däcksgänget hjälpt Mikael Sars kasta loss och vi var på väg tillbaka mot Mariehamn via Lemströms kanal. Byssan städade under däck efter morgonmålet och på däck sattes seglen upp och det övades på knopar och klättrades i riggen. Navigationsvakten fortsatte lära sig om sjömärken och styrde vidare. Kl. 12 var det vaktskifte och 12.30 åt vi kycklingsoppa.

Ungefär kvart över två togs seglen ner av däcksvakten och 14.30 var det dags för fika. Sedan bars packningen upp och vi kontrollerade att alla kojer var ordentligt bäddade. Ca kl. 15 hade vi nått Lemströms kanal och det dammsögs och torkades i salongen. Strax innan kl. 16 var vi tillbaka i östra hamnen.

Onsdag 13/9 - torsdag 14/9, Mariehamn - Lappo - Mariehamn

När  Sj17a var ombord på Albanus resan gick till Lappo genom Lemströms kanal via Lumparn. På Lappo blev det ett besök på det fina museet och sedan bastu för den som ville på kvällen. Ombord på Albanus var gruppen indelad i tre vakter och alla fick pröva på navigation, segling, knopar, byssasysslor och genomgång av säkerhetsplanen. Här kan tilläggas att vädrets makter stod på vår sida denna dag.

Fredag  15/9 - lördag 16/9, Mariehamn - Sottunga - Mariehamn

Efter att deltagit i vaktarbetet hela dagen, med navigation, segling och byssatjänst så mötte vi upp Michael Sars i Sottunga på kvällen. Där hade vi sedan dragkamp mot klassen som var ombord på Michael Sars. Lite oklart vem som vann.

På lördag när vi satt segel och var på väg hemåt mot Marieham igen fick utkiken plötsligt syn på något konstigt i vattnet. En ståtlig älg! Utkiken informerade hastigt skepparen som fick slå back i maskinen för att älgen inte skulle simma in i sidan på fartyget. Lärare Allan Johansson fångade älgen på film, när den stiger upp ur vattnet och vänder sig om och ser ut att undra vad tusan vi håller på med. Naturligt uppstod en diskussion om dagersignaler och väjningsregler ombord. Albanus skeppare var osäker på vem som har förkörsrätt, då vi kom seglande men älgen kom simmande från styrbord. Dagsignalerna (hornen) var mest att likna vid en minsvepares och beslutet togs att det nog var klokt att väja.

Lördag 16/9 - Söndag 17/9, Mariehamn - Storklubb - Nyhamn - Mariehamn

Vi mönstrade på kl.16 efter att klassen från Sjöfartsgymnasiet städat efter sig och tömt och fyllt tankar. Vi satte segel och satte kursen mot Storklubb och bastu. Lite mörkernavigering hann vi med då vi kom iväg lite senare. Lite innan Ledsund mojnade vinden och vred så vi tog ner och beslog seglen. Väldigt vacker kväll.

Väl framme på Storklubb så förtöjde vi och strax blev det bastu och ett dopp i havet för de som vågade. Alle man var till kojs innan kl. 23 och snart hördes bara fendrar som knarrade och en och annan snarkning.

På söndag morgon vaknade vi upp till ett fantastiskt och vindstilla väder. Alla studerande fick pröva på att ro skeppsbåten, vilket inte alltid är så lätt, framförallt inte när man ska ro i takt. Under tiden fick också alla som ville pröva på att klättra i Albanus rigg. Vi avbeslog alla segel och avgick. Lite lite vind fanns det, så skepparen beordrade alla segel upp. Det gick framåt men inte så snabbt, de som klev i ökan för att ta bilder av Albanus, rodde ikapp och förbi oss. Samtidigt fick vi ombord pröva på att dreja bi och att lyfta ombord någon från en mindre båt.

Vi passerade Ledsund mellan alla fartygen som angör Mariehamn på eftermiddagen och fick samtidigt förståelse både för storlek, fart och olika stil på bogvåg. Så passade vi på att angöra Lilla Båtskär för att titta på den gamla gruvan och vindkraftverken och så den fantastiska vyn över Ålands hav förstås. Vi satte segel igen och seglade och motorseglade tillbaka till Sjökvarteret och Mariehamn. Under tiden vi var ombord så fick alla tre vakter gå igenom sjökort, styra skutan, navigera, lära sig knopar och hjälpa Juha laga kulirnariska läckerheter i byssan. En perfekt start för att lära känna varndra inför de kommande 4 års studierna, och för att få en första inblick i sjömanslivet.

”Det hängde på minuter”

Till följd av ett extremt oväntat tekniskt fel i form av en ventil som fastnade gick styrbords propeller till fullt back i ett känsligt l
Läs mer »

Pandemin pressar hela sjöfarten

Den finländska sjöfarten lever just nu i den värsta krisen i modern tid, särskilt passagerarsidan är i stort sett borta i väntan på vacci
Läs mer »

Åbo hamn säljer kranar

Åbo Hamn Ab säljer sin lyftkransverksamhet till Turku Stevedoring Oy (TurkuSteve).
Läs mer »

Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom a
Läs mer »

Framtidstro hos Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg är redo för framtiden och låter inte pandemin påverka humöret, mer än minimalt, och väljer att se positivt p
Läs mer »

Viking ser ljuset i tunneln

Till följd av pandemin och de restriktioner som infördes förlorade Viking Line i stort sett av all den trafik som bolaget lever av; 70 pr
Läs mer »