Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
img_4306.jpg

På kryss bland spanska städer

Publicerad: 11:05 - 20 maj 2019

|

Jörgen Pettersson

Att resa med segelfartyget Sea Cloud II är en upplevelse på olika plan. Ålands Sjöfarts och Axtours läsarkryssning våren 2019 startade i Cadiz på den spanska Atlantkusten. Vi gick runt Gibraltar och fick uppleva en gungande natt i styv kuling och ett fartyg som rörde sig på ett sätt som aldrig var obekvämt eller oroligt, snarare beslutsamt och sövande. Sea Cloud II är byggt för sjö och kränger tryggt tillsammans med alla de ljud som följer när sjömil läggs till sjömil. Hon stampar sällan och niger hellre sig framåt i vågorna. 

Maten ombord på Sea Cloud II är enastående och rik; det pendlar från färskaste frukt till havets nyfångade skatter, gödsvin, kalv och efterrätter som bryter den starkaste karaktär och gör att vågen bör undvikas de närmaste dagarna efter hemkomsten. De gemensamma middagarna kräver viss stil och är festliga och flärdfulla samtidigt. Kommer man från Östersjön är dessutom djupet i Medelhavet imponerande. Att sitta med 2.000 meter mörkt vatten under kölen och betrakta stjärnhimlen ger perspektiv och skapar ödmjukhet inför miraklet i själva skapelsen.

Personalen ombord på Sea Cloud II som ser till att seglen hissas, hytterna städas och maten bärs fram är leende, vänliga och tålmodiga i samma utsträckning som de är bestämda när det handlar om säkerhet. Då finns aldrig utrymme till de improvisationer som annars gör liv mer levande. De anställda ombord bjuder också på en svängig shantykväll där det är omöjligt att stämma in i de gamla sångerna.

Carmen Thyssen-museet, i Malaga, som ingår i programmet ger en insyn i passion, dans och den vardag som bygger liv. Zigenarnas historia blir vår och Spaniens.

Omgivningen och inredningen på Sea Cloud II är i detalj planerad och omhändertagen. Fartyget är byggt 1999 under överinseende av bland andra ålänningen Christer ”Kecke” Mörn men ser ut som det lämnade varvet i går. Allt glänser och riktar tankarna mer mot en möbel än ett fartyg, men ändå inte. Allt fungerar och är uttänkt av praktiker och sjömän och teakdäcket doftar både äventyr och trygghet. Tag sedan det lilla men ombonade och glänsande biblioteket som ligger under bryggan. Där finns böckerna som vidgar vyerna och fyller på de egna tankarna. Eller loungen där läderstolarna skapar plats för samtal, föreläsningar och en stunds chill på kvällskvisten.

I Barcelona ser vi Sagrada Familia vilket är ett verk som lockar 20.000 besökare varje dag. Upphovsmannen och arkitekten Antoni Gaudí har varit död i hundra år 2026 och då ska skapelsen, om Gud vill, stå klar. Allt är ganska skakigt känns det dock som, både bildligt och bokstavligt. En tunnel som anlagts under bygget har visat sig skaka om fastigheten ovan jord på ett lite för påtagligt vis. Gaudi hade dessutom en formidabel otur då han dog efter att ha blivit påkörd av en spårvagn 1926. Mästaren var inte särskilt mån om sitt yttre och när han på sjukhuset försökte säga att han var Barcelonas mest kände arkitekt var det ingen som trodde honom och sedan dog han.

När sedan maskinerna stannar och seglen hissas, med handkraft, är upplevelsen total. Det mörkblå Medelhavet fräser åt sidan men det hörs inget mer. Vind är tyst kraft. Vid fartygets sidor kan den uppmärksamme se valar och delfiner som kollar in sin nya kompis och skapar en bild av det liv som ständigt pågår under havsytan. Att sitta på akterdäck och se solen gå ner i Medelhavet är ett minne för livet. 

På kryssning med Sea Cloud II finns tid för det goda samtalet, en stund i solen, den friska drinken och att nyfiket samtala med de drygt nittio övriga passagerarna ombord.

Första anhalten efter en underbar dag till sjöss var Malaga och den världskända park där fartyg tagit hem växter som nu vårdas och frodas. I den här delen av Spanien finns en stark och närvarande muslimsk historia, det dansas flamenco och passionen är närvarande överallt. Gatorna är täckta av marmorplattor, bergen omkring är fyllda av det material som uppfattas som lyxigt av oss men utgör en del av vardagen i Malaga som också präglas av konst där stadens egen son Pablo Picasso finns överallt.

I Valencia har vi en kort pratstund med argentinska papegojor som först var ett exotiskt utropstecken men som i dag är att betrakta närmast som skadedjur. De lokala fåglarna har fått klä skott för de mer sydländska och mycket hetlevrade inflyttarna.

Färden från Malaga gick vidare mot Valencia som vi når efter en hel dag till sjöss med det lugn som uppstår av att se ingenting annat än hav, inramat av fåglar och en molnfri himmel. Valencia är en stad där var femte pryl som används i Spanien passerar genom den intensiva hamnen. Här finns också en vetenskapsstad, City of Art & Science som bara kan beskrivas som en världssensation. Byggnaderna har kanske tjugo år på nacken men är arkitektoniska mästerverk fyllda av allt som människan är mäktig till. Härifrån går färden vidare till Palma på Mallorca på Palma och sedan Barcelona. Vi tillbringar ungefär en dag per stad innan vi drar vidare. Det kan låta kort men är ändå innehållsrika besök som stannar länge i det minne som sist och slutligen skänker innehåll åt tråkigare dagar som ibland är oundvikliga. Några särskilt levande insikter dristar undertecknad reseledare till att uttrycka:

När vi är på plats är det valdag i hela Spanien och politiken syns i varje knut. Det hela slutar med att socialdemokraterna vinner och att högerextrema Vox får ett starkare fäste.

 

Barcelona blev en världsstad tack vare OS 1992. Efter det började turismen växa på allvar och i dag hör staden till Europas allra mest populära resmål. Fast allt är inte tjo och tjim i Barcelona, här finns också en av världens allra vassaste och mest utvecklade center för cancerforskning.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep

Tvärstopp för Romantikarederi

03 sep
Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

Stena

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

Stena och Wärtsilä bygger världens första metanoldrivna roro-fartyg för trafik på Irländska sjön.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net