• Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.
  Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.
 • Sea Cloud II är mjuk i formerna och klarar sjön som ett fartyg ska göra det, vigt, lugnande och säkert.
  Sea Cloud II är mjuk i formerna och klarar sjön som ett fartyg ska göra det, vigt, lugnande och säkert.
 • Från vänster Lennart Lönnqvist, Peter Relander, Disa Pettersson, Klas Pettersson, Helena Wachowiak och Isabella Oesch-Lönnqvist.
  Från vänster Lennart Lönnqvist, Peter Relander, Disa Pettersson, Klas Pettersson, Helena Wachowiak och Isabella Oesch-Lönnqvist.
 • Stig Pettersson passade på att fylla år på väg mot Malaga och det gick hett till. Hustrun Disa jublar.
  Stig Pettersson passade på att fylla år på väg mot Malaga och det gick hett till. Hustrun Disa jublar.
 • Peter Relander.
  Peter Relander.
 • Reseledare och Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson.
  Reseledare och Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson.
 • På plats i Malaga, några hundra meter från stadskärnan.
  På plats i Malaga, några hundra meter från stadskärnan.
 • Solnedgångarna var lika snabba som minnesvärda. Först fanns solen där och plötsligt gjorde den inte det.
  Solnedgångarna var lika snabba som minnesvärda. Först fanns solen där och plötsligt gjorde den inte det.
 • Biblioteket ombord är en plats för både internet och djupa tankar samt goda samtal.
  Biblioteket ombord är en plats för både internet och djupa tankar samt goda samtal.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • Soluppgången på Medelhavet är vackra så det känns. Är man tidigt på farten erbjuds också Early Bird-breakfast.
  Soluppgången på Medelhavet är vackra så det känns. Är man tidigt på farten erbjuds också Early Bird-breakfast.
 • Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.
 • Sea Cloud II är mjuk i formerna och klarar sjön som ett fartyg ska göra det, vigt, lugnande och säkert.
 • Från vänster Lennart Lönnqvist, Peter Relander, Disa Pettersson, Klas Pettersson, Helena Wachowiak och Isabella Oesch-Lönnqvist.
 • Stig Pettersson passade på att fylla år på väg mot Malaga och det gick hett till. Hustrun Disa jublar.
 • Peter Relander.
 • Reseledare och Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson.
 • På plats i Malaga, några hundra meter från stadskärnan.
 • Solnedgångarna var lika snabba som minnesvärda. Först fanns solen där och plötsligt gjorde den inte det.
 • Biblioteket ombord är en plats för både internet och djupa tankar samt goda samtal.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
 • Soluppgången på Medelhavet är vackra så det känns. Är man tidigt på farten erbjuds också Early Bird-breakfast.

På kryss bland spanska städer

Att resa med segelfartyget Sea Cloud II är en upplevelse på olika plan. Ålands Sjöfarts och Axtours läsarkryssning våren 2019 startade i Cadiz på den spanska Atlantkusten. Vi gick runt Gibraltar och fick uppleva en gungande natt i styv kuling och ett fartyg som rörde sig på ett sätt som aldrig var obekvämt eller oroligt, snarare beslutsamt och sövande. Sea Cloud II är byggt för sjö och kränger tryggt tillsammans med alla de ljud som följer när sjömil läggs till sjömil. Hon stampar sällan och niger hellre sig framåt i vågorna. 

Maten ombord på Sea Cloud II är enastående och rik; det pendlar från färskaste frukt till havets nyfångade skatter, gödsvin, kalv och efterrätter som bryter den starkaste karaktär och gör att vågen bör undvikas de närmaste dagarna efter hemkomsten. De gemensamma middagarna kräver viss stil och är festliga och flärdfulla samtidigt. Kommer man från Östersjön är dessutom djupet i Medelhavet imponerande. Att sitta med 2.000 meter mörkt vatten under kölen och betrakta stjärnhimlen ger perspektiv och skapar ödmjukhet inför miraklet i själva skapelsen.

Personalen ombord på Sea Cloud II som ser till att seglen hissas, hytterna städas och maten bärs fram är leende, vänliga och tålmodiga i samma utsträckning som de är bestämda när det handlar om säkerhet. Då finns aldrig utrymme till de improvisationer som annars gör liv mer levande. De anställda ombord bjuder också på en svängig shantykväll där det är omöjligt att stämma in i de gamla sångerna.

Carmen Thyssen-museet, i Malaga, som ingår i programmet ger en insyn i passion, dans och den vardag som bygger liv. Zigenarnas historia blir vår och Spaniens.

Omgivningen och inredningen på Sea Cloud II är i detalj planerad och omhändertagen. Fartyget är byggt 1999 under överinseende av bland andra ålänningen Christer ”Kecke” Mörn men ser ut som det lämnade varvet i går. Allt glänser och riktar tankarna mer mot en möbel än ett fartyg, men ändå inte. Allt fungerar och är uttänkt av praktiker och sjömän och teakdäcket doftar både äventyr och trygghet. Tag sedan det lilla men ombonade och glänsande biblioteket som ligger under bryggan. Där finns böckerna som vidgar vyerna och fyller på de egna tankarna. Eller loungen där läderstolarna skapar plats för samtal, föreläsningar och en stunds chill på kvällskvisten.

I Barcelona ser vi Sagrada Familia vilket är ett verk som lockar 20.000 besökare varje dag. Upphovsmannen och arkitekten Antoni Gaudí har varit död i hundra år 2026 och då ska skapelsen, om Gud vill, stå klar. Allt är ganska skakigt känns det dock som, både bildligt och bokstavligt. En tunnel som anlagts under bygget har visat sig skaka om fastigheten ovan jord på ett lite för påtagligt vis. Gaudi hade dessutom en formidabel otur då han dog efter att ha blivit påkörd av en spårvagn 1926. Mästaren var inte särskilt mån om sitt yttre och när han på sjukhuset försökte säga att han var Barcelonas mest kände arkitekt var det ingen som trodde honom och sedan dog han.

När sedan maskinerna stannar och seglen hissas, med handkraft, är upplevelsen total. Det mörkblå Medelhavet fräser åt sidan men det hörs inget mer. Vind är tyst kraft. Vid fartygets sidor kan den uppmärksamme se valar och delfiner som kollar in sin nya kompis och skapar en bild av det liv som ständigt pågår under havsytan. Att sitta på akterdäck och se solen gå ner i Medelhavet är ett minne för livet. 

På kryssning med Sea Cloud II finns tid för det goda samtalet, en stund i solen, den friska drinken och att nyfiket samtala med de drygt nittio övriga passagerarna ombord.

Första anhalten efter en underbar dag till sjöss var Malaga och den världskända park där fartyg tagit hem växter som nu vårdas och frodas. I den här delen av Spanien finns en stark och närvarande muslimsk historia, det dansas flamenco och passionen är närvarande överallt. Gatorna är täckta av marmorplattor, bergen omkring är fyllda av det material som uppfattas som lyxigt av oss men utgör en del av vardagen i Malaga som också präglas av konst där stadens egen son Pablo Picasso finns överallt.

I Valencia har vi en kort pratstund med argentinska papegojor som först var ett exotiskt utropstecken men som i dag är att betrakta närmast som skadedjur. De lokala fåglarna har fått klä skott för de mer sydländska och mycket hetlevrade inflyttarna.

Färden från Malaga gick vidare mot Valencia som vi når efter en hel dag till sjöss med det lugn som uppstår av att se ingenting annat än hav, inramat av fåglar och en molnfri himmel. Valencia är en stad där var femte pryl som används i Spanien passerar genom den intensiva hamnen. Här finns också en vetenskapsstad, City of Art & Science som bara kan beskrivas som en världssensation. Byggnaderna har kanske tjugo år på nacken men är arkitektoniska mästerverk fyllda av allt som människan är mäktig till. Härifrån går färden vidare till Palma på Mallorca på Palma och sedan Barcelona. Vi tillbringar ungefär en dag per stad innan vi drar vidare. Det kan låta kort men är ändå innehållsrika besök som stannar länge i det minne som sist och slutligen skänker innehåll åt tråkigare dagar som ibland är oundvikliga. Några särskilt levande insikter dristar undertecknad reseledare till att uttrycka:

När vi är på plats är det valdag i hela Spanien och politiken syns i varje knut. Det hela slutar med att socialdemokraterna vinner och att högerextrema Vox får ett starkare fäste.

 

Barcelona blev en världsstad tack vare OS 1992. Efter det började turismen växa på allvar och i dag hör staden till Europas allra mest populära resmål. Fast allt är inte tjo och tjim i Barcelona, här finns också en av världens allra vassaste och mest utvecklade center för cancerforskning.

 

Ålands Sjöfart på Sea Cloud II

Baltica uthyrd för ny trafik

De goda nyheterna kommer i dag från lastfartygssidan och Godby Shipping Ab som hyrt ut M/S Baltica till norska Sea-Cargo som sedan tidiga
Läs mer »

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »