• Sea Cloud II
  Sea Cloud II
 • Olli Taipale och Kathryn Whittaker
  Olli Taipale och Kathryn Whittaker
 • Kathryn Whittaker
  Kathryn Whittaker
 • Kontoret
  Kontoret
 • Viloplats under solen
  Viloplats under solen
 • Middagsborden
  Middagsborden
 • Hissa segel
  Hissa segel
 • Formation
  Formation
 • Chlling
  Chlling
 • Sea Cloud II
 • Olli Taipale och Kathryn Whittaker
 • Kathryn Whittaker
 • Kontoret
 • Viloplats under solen
 • Middagsborden
 • Hissa segel
 • Formation
 • Chlling

På äventyr under segel

Lyxkryssaren Sea Cloud II hör till världens allra mest spektakulära kryssningsfartyg. I somras hälsade hon på i Mariehamn och i vår finns det läge för den intresserade att följa med på en tur i Medelhavet med historiska destinationer, dramatiska seglatser och en upplevelse som blir ett minne för livet. Se nertill för mer information och erbjudandet!

Ålands Sjöfart följer med lotskuttern, som är stationerad i Korrvik i Mariehamn, ut till Sea Cloud II en av de obegripligt vackra sommarmorgnar som bara går att hitta i den åländska skärgården. Jag har tagit rygg på lotsen Olli Taipale som är en av rätt få med lotspapper till Mariehamn. Vi klättrar ombord med hjälp av en lejdare som ser ofarlig ut men ändå utgör en utmaning för en landkrabba. Målet är bryggan där lotsen Taipale ska ta över fartyget och manövrera henne till kaj genom hamninloppet som kan vara knixigt; inte minst på grund av en intensiv trafik.

– Farleden är kanske inte så svår men logistiken och samspelet mellan olika fartyg är utmanande, särskilt i rusningstid, säger Taipale.

Den infaller mellan ungefär två och tre varje dag då färjorna som går på Mariehamn och Åbo ska in till Mariehamn. Ska man samtidigt lotsa ut eller in ett segelfartyg gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Det är såklart nödvändigt att segla om man verkligen vill leva. Ombord på lyxkryssaren Sea Cloud II finns allt du kan tänka dig när det gäller livskvalitet i form av upplevelser, intryck, klokskap och äventyr. För en timme eller så lämnar befälhavaren Kathryn Whittaker över ansvaret för fartyget Sea Cloud II till lotsen Olli Taipale som gått ombord strax utanför Kobba klintar, vid infarten till Mariehamn. Fast kapten Whittaker förlorar inte koncentrationen ens för en sekund. Har man ansvaret för ett av världens lyxigaste segelfartyg är arbetstiden 24/7.

Uppe på bryggan väntar befälhavaren Kathlyn Whittaker iklädd oklanderlig vit uniform med fyra streck på axeln. Hon är hemma från Kanada och har seglat befälhavare en ganska kort tid. I själva verket är angöringen i Mariehamn hennes andra vilket på inget vis märks.  Med fast hand tar hon in Sea Cloud II till Birkakajen där bussar och mottagningskommitté väntar.

– Om det var nervöst, kanske lite… Fast jag har ju gjort detta ett tag och vet hur det går till, säger hon.

Uppdraget som kapten ombord på Sea Cloud II liknar inte riktigt ”vanliga” befälhavarjobb. Ombord finns cirka etthundra gäster som rör sig i stort sett fritt runt hela fartyget. Bryggan är, med undantag för hamnmanövrar, öppen vilket betyder ständiga frågor och samtal. Sea Cloud II är dessutom ett i alla avseenden riktigt segelfartyg där maskindrift bara sker när alternativen inte finns.

– Så fort vi får chansen hissar vi segel, säger Kathlyn Whittaker.

Det sker av flera skäl. Det uppenbara är att spara såväl maskiner som bränsle. Vinden är gratis och ibland både pålitlig och snäll. Dessutom är segeldrift på många sätt själva vägen till själen.

– Oslagbart på alla sätt och en upplevelse man bär med sig länge, säger Whittaker.

En av gästerna som finns ombord när Ålands Sjöfart hälsar på beskriver med något fuktigt i blicken känslan av att tidigt på morgonen, i bara badrocken, gå ut på däck för att möta de första solstrålarna.

– Det är varmt, fullkomligt tyst och ändå rör vi oss framåt. Går man fram till relingen eller ännu hellre fram i fören, är det bara havets ljud som hörs när vi klyver vattnet. Det kan låta klyschigt men jag tror jag aldrig känt sådan frid som just då.

Detta genomsyrar hela fartyget Sea Cloud II, från brygga till maskin, via restauranger, städpersonal, maskinister och så vidare. Allt känns fridfullt, familjärt och genuint. Dessutom erbjuds det goda samtalet och de intressanta insikterna vid de gemensamma samlingarna i baren varje kväll.

Ombord finns minst en föreläsare vars uppgift är att undervisa och underhålla och se till alla passagerare inte bara njuter och vilar. Det krävs ett piggt intellekt för en sund kropp och därför handlar föreläsningarna om allt från historiska händelser till konsthistoria, litteratur, musik eller något annat – i stort sett vad som helst. I vår satsar åländska Axtours tillsammans med Ålands Sjöfart på en exklusiv kryssning med shippingtema.

Att Sea Cloud II tagit för vana att besöka Mariehamn varje sommar kan Åland tacka Christer ”Kecke” Mörn för. Han är rederidirektören som förutseende och kreativt var med och utvecklade rederiet Sea Cloud Cruises och även var dess chef i många år då bland annat Sea Cloud II projekterades och byggdes. I dag är han mer en ”caring uncle”, en sådan som med varsam hand och goda råd gör det enklare i livet, i det här fallet för rederiet som han assisterar med att hitta rätt sorts grupper från den skandinaviska marknaden.

Den här dagen i Mariehamn passar Kecke också på att tillsammans med gäster hälsa på i fartyget under liggetiden i Mariehamn. Synen som väntar besökarna gör ingen besviken. Ombord på Sea Cloud II är ALLT toppklass. Medan kapten Whittaker och lotsen Taipale med gemensamma krafter kör fartyget från Marhällan till kaj går jag en tur runt fartyget. Det andas kvalitet och tillgänglighet. Biblioteket med utsikt förut är en plats där det känns lättare att läsa, baren är öppen och inbjudande, restaurangplatserna ombonade och all personal lättpratad. Vill man hellre tillbringa tid på däck finns gott om platser för både sittande och mer liggande vila.

Det är lätt att hemfalla åt sjöfartsromantik när man står på teakdäcket ombord på Sea Cloud II och ser ut över masterna som inte är prydnadsföremål utan riktiga verktyg. Inne i den åländska skärgården är omgivningen vacker men framfarten ganska odramatisk. Tanken svindlar på att skåda ut över ett oändligt hav med hissade segel och vattnet fräsande kring fartyget.

Hur det är vet sjökapten Kathryn Whittaker bättre än de flesta. Trots att hon vid det här laget är van vid att ta sig fram på naturens villkor ledsnar hon aldrig på känslan av att vara ett med naturen. Och som befälhavare över både maskin och segel är valet enkelt då möjligheten uppstår.

– Segel alla gånger. Känslan att ta sig fram helt utan maskiner slår det mesta här i världen, säger hon.

Åländska researrangören Axtours erbjuder ett unikt tillfälle att följa med Sea Cloud II på ett äventyr från Cadiz i södra Spanien via Malaga, Mallorca och Barcelona. Resan startar den 23 april i vår med flyg från Arlanda till Jerez. Fartyget lägger ut från Cadiz följande eftermiddag och sedan väntar en storstilad välkomstmiddag och avfärd. Första stoppet sker i Malaga efter att vi först hört seglen hissas och maskinerna tystna. I Malaga erbjuds inspirerande vandringar och besök och ombord arrangeras insatta föredrag ombord med tydlig sjöfartsvinkel. 

Innan hemresan från Barcelona den 1 maj har vi fyllt tiden med spännande dialoger, tankeväckande monologer, överdådiga middagar och upplevelser att tänka tillbaka på. Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson deltar i resan och berättar om sjöfarten från förr tills i dag och i morgon och mycket mer – han lovar även en djupdykning i den fascinerande historien om Bomarsund som på många sätt utgjorde en vattendelare i världshistorien och är grunden för det Åland som i dag är ett nordiskt mönstersamhälle. För dig som gjort det mesta och vill se mer, detta är ett unikt läge – läs mer om resan på www.axtours.ax!
 

Sea Cloud II in action
Sea Cloud II i Karibien
Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »

Viking julkryssar till Mariehamn

En riktig jul inleds på Åland!
Läs mer »