• M/S Ronja ex Arkturus.
  M/S Ronja ex Arkturus.
 • M/S Ronja.
  M/S Ronja.
 • M/S Ramona.
  M/S Ramona.
 • M/S Riona.
  M/S Riona.
 • Förbifart Stockholm.
  Förbifart Stockholm.
 • Förbifart Stockholm.
  Förbifart Stockholm.
 • M/S Ronja ex Arkturus.
 • M/S Ronja.
 • M/S Ramona.
 • M/S Riona.
 • Förbifart Stockholm.
 • Förbifart Stockholm.

Nytt fartyg till Mariehamn

Den Ålandsregistrerade fartygsflottan växer. Ronja Marin Ab i Pargas har tillsammans med Ivar Lundh Sjöprojekt AB (ILSP) köpt torrlastaren Arkturus och döpt om henne till M/S Ronja och registrerat henne i Mariehamn. Sedan tidigare har Ronja Marin även M/S Riona och M/S Ramona på vilka det står Mariehamn i aktern. Samtliga fartyg är djupt inblandade i Förbifart Stockholm-projektet.

– Vår del av förbifartsprojektet är bara en liten kugge i ett stort maskineri men visst är det på sitt sätt kul att få vara med och göra nånting sånt här, blir kanske inte så många projekt i motsvarande storlek som man har möjlighet att vara med på, säger Anders Isaksson till Ålands Sjöfart och förklarar tanken med köpet av Ronja där ILSP är majoritetsägare:

– Hon ska i första skedet gå i time charter för ILSP på Förbifart Stockholm-projektet men tanken är att hon vid behov även ska användas i andra projekt. Hon är ett specialbygge med hög manöverförmåga (2 st schottelpropellrar + bog) och utrustad med kran för lastning och lossning. Lastrummet är förberett för hantering av storsten och kranen har såväl femfingergrip som gripskopa.

Ronja är dessutom isförstärkt för färd i lättare isförhållanden och har därtill ett så kallat spudleg, alltså ett ben som kan sänkas ner till botten och hålla fartyget på plats då man jobbar vid till exempel vågbrytarprojekt. Nominellt är fartygets DWT 2.377 ton men med nuvarande utrustning är lastförmågan ungefär 2.000 ton på grund av all extra påbyggnad.

Ronja lastade, enligt Sjöfartstidningen, för första gången vid Lovön norra i måndags och gick därefter till Löten på Munsö för att lossa. Det är för övrigt vid Lovön som de flytande pontonkajer finns som åländska Byggab konstruerat och levererat. Hela projektet Förbifart Stockholm är gigantiskt på alla vis och mynnar ut i en ny E4-sträcka som bland annat löper i en 18 kilometer lång tunnel under Mälaren där Lovön ligger. För att lyckas med tunnelprojektet är det enorma mängder sten som ska bort.

– Man talar om 70.000 ton i veckan som ska skeppas ut från Lovön norra och Lovön södra när det kommer upp i full fart, säger Anders Isaksson till Sjöfartstidningen och tillägger:

– Vi är med som entreprenör på uppdrag av Ivar Lundh Sjöprojekt. Efter provskeppningar med Ramona i slutet av september körde vi upp i normal drift i början av oktober. Riona gick in i körningarna i mitten av november men var sedan borta en vecka i början av december för en av våra egna resor. Vi har alltså alla våra fartyg där för närvarande, säger Anders Isaksson.

Riona lämnar chartern för Förbifart Stockholm i april/maj och kommer då tillbaka till Ronja Marins egen trafik.

– Riona kommer tillbaka till den invanda traden till och från Åland men det är ju vissa av bryggorna inom skärgården som är för små för henne. Men det brukar ju vara så att då ekonomin fungerar och det finns ett behov så nog kommer det nån och erbjuder nån form av tjänster, inte blir det nåt tomrum där, säger Anders Isaksson.

/Jörgen Pettersson

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »