Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
img_9202_1.jpg

Ny fart på gammalt varv

Publicerad: 17:03 - 11 mar 2017

|

Jörgen Pettersson

Anders Larsson är maskinisten och gotlänningen som skrattar och reparerar med samma varma själ. Han är populär bland åländska redare och har sett till att Landskrona och Oresund DryDocks under några intensiva veckor i januari förvandlas till lilla Åland.

När Ålands Sjöfart kikar in i kontorsrummet med Cinderellas för som närmaste granne råder bråda tider. Kön är lång in till vice vd Anders Larssons rum. Det är rederiernas representanter, underleverantörer, beställare och leverantörer i en aldrig sinande ström. Frågorna är tusen men mynnar ofta ut i en; blir vi klara i tid? Pressen på varvets två dockningsstationer är hög och egentligen finns inte tid för förseningar. Ett extra dygn ur trafik vill ingen skriva hem om.

Ändå är missöden något som bor granne med god planering. Allt går inte att bestämma i förväg. Det är väder och vind och leveranser och rent jävelskap som kan ställa till det. På grund av flera samverkande orsaker blir till exempel just m/s Eckerö en vecka sen tillbaka i trafik; något som kan hanteras i mitten av januari men inte så mycket senare.

Anders Larsson hyllar de åländska rederierna med vilka han understryker att relationerna är goda och samarbetet löper bra.

De åländska rederierna svarar med att Oresund DryDocks ligger bra till rent logistiskt. Det är oerhört många delar som krävs för att dockningar ska fungera och om det så handlar om kabelskor måste det gå att ordna fram även sådana grejer som tillfälligt tagit slut.

Historisk varvsplats

På Oresund Dry Docks är man nästan etthundra anställda men det säger bara en del. På området Varvsudden trängs många gånger fler i samband med dockningar. Det är underleverantörer i alla former och storlekar.

I dag ägs Oresund DryDocks av fyra delägare med vd Jonas Hansson som majoritetsägare. En av de övriga är lokalbo och de andra från andra håll i Sverige. Varvet är anrikt. Ända sedan år 1915 har olika former av varvsindustri bedrivits på Varvsudden. Fram till år 1982 var varvet stort och hade över 3.500 anställda. Då kom krisen och nybyggnation av kompletta fartyg lades ner. Varvet levde vidare genom reparationsverksamheten samtidigt som man fortsatte bygga skrov till andra nybyggnadsvarv

År 2002 gick varvet i konkurs och reparationsdelen togs över av de nuvarande ägarna, medan skrovdelen så småningom togs över av Bergen Group som lät bygga skrov för Fosen under några intensiva år på 2000-talet. År 2009 lade Bergen ner skrovverksamheten och Oresund Drydocks tog över även nybyggnadsdelen från Bergen Group.

I dag är Oresund DryDocks Sveriges enda fullskaliga kvarvarande varvsanläggning och man har reparerat fartyg i över 100 år. Men Varvsudden är stor och därför söker man ständigt andra ben att vila på.

– Vi har 18 olika företag på området och en gymnasieskola med lärlingsprogram, säger Anders Larsson.

Bland företagen på området märks särskilt tyska Enercon som tillverkar vindkraftverk och ser till att Landskrona blivit Sveriges största importör av stål. Man tar i land 40.000 ton varje år och skeppar tillbaka, i förädlad form, 35.000. Varvsuddens gymnasium är också ett intressant försök där man utbildar industrilärlingar som vid sidan av de teoretiska studierna även får möjlighet att arbeta i industrimiljö på riktigt.

Aktiva vintrar

Under vintrarna är aktiviteten febril i Oresund DryDocks. Så är det inte alltid och därför jobbar ledningen strategiskt i jakten på nya projekt och andra möjligheter. Ska man börja med nybyggen igen? Ska man bjuda på olika former av militära fartyg för till exempel Kockums? Vad betyder boomen inom kryssningsindustrin?

– Det är många frågor vi funderar på samtidigt som den dagliga verksamheten måste snurra, säger Anders Larsson.

De åländska och finländska rederierna beskriver han som ”välorganiserade och -planerande” vilket hjälper till när dockningarna sker.

Vid sidan av mer normala reparationer och underhåll ser man på varvet i år även fram mot den uppmärksammade konverteringen av Öresundsfärjorna Auroa och Tycho Brahe vilka ska förses med batteridrift. Där är till exempel åländska Alandia Engineering och Marcus Högblom på ABB Marine centralt inblandade.

Bakgrund på Star Cruises

Anders Larsson hyllas av alla man träffar av de åländska rederierna. Kanske för att han är gotlänning, öbor begriper öbor, eller kanske för att han seglat i verkligheten. Först elva år på Gotlandsbolaget och sedan en sejour på såväl Athena och Kalypso under tiden de gick för Star Cruises under namnen Aquarius och Pisces.

Larsson har också byggt fartyg i Kina för Gotlandsbolagets räkning och chefade ett tag över dess tekniska avdelning innan han började på Oresund DryDocks år 2009. Särskilt tiden i Kina minns han med stolthet.

– Vi började bygga två passagerarfärjor men fick till en så god relation att det slutade med design av tjugotvå tankers i olika serier där Gotlandsbolaget själva tog sex av dessa! Och nu bygger Gotlandsbolaget nya Ro-Pax på samma varv igen.

Relationer har betydelse i shippingen och därför hör Anders Larsson också till de regelbundna besökarna till Sjöfartens dag.

– En fin tillställning som jag absolut inte vill missa. Hög kvalitet på föredrag och presentationer och massor med branschfolk!

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net