logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
Optimisim

Nu ser redare ljust på framtiden

Publicerad: 14:01 - 19 jan 2022

|

Jörgen Pettersson
Efter två svaga och långt ifrån friska år visar den samlade sjöfarten framtidstro igen; i dagens färska Rederibarometer väntas en ”kraftig, snabb och positiv” utveckling av konjunkturerna.

Rederibarometern 2021, som finns att ladda ner längre ner på sidan, visar på en kraftig, snabb och positiv utveckling av konjunkturerna, transportefterfrågan och priserna inom sjöfarten. Detta betyder att det kraftiga fall som pandemin medförde är på god väg att hejdas.

Även framtidsförväntningarna är positiva, skriver Turun Yliopisto i en kommentar, men påminner om att utmaningarna ingalunda är slut. Bränslepriset och svårigheten att rekrytera sjöpersonal framstår allt tydligare som framtida utmaningar.

Den årliga Rederibarometern produceras av Shortsea Promotion Centre Finland, som verkar i anslutning till Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitets Brahea-centrum.

Rederibarometerns enkät om frakttransport genomfördes i oktober–november 2021, alltså innan det fanns information om omikronvarianten. I vart fall då var stämningen god i branschen.

”Saldotalet för konjunkturerna i sjöfartsbranschen steg under perioden 2021 till 86 poäng, vilket är det högsta någonsin under den tid då barometern har genomförts. Å andra sidan var också raset under den föregående perioden både snabbt och kraftigt. En uppgång för denna period förutspåddes redan i barometern 2020 men den förväntades bli betydligt måttligare. Enligt 86 procent av svarspersonerna har transportefterfrågan återhämtat sig. I konjunkturerna förutspås den positiva utvecklingen fortsätta och 49 procent av svarspersonerna förutspår större efterfrågan för den kommande perioden”, skriver Turun Yliopisto.

– Det är glädjande att företagen ser positiva tendenser men till exempel passagerarrederierna har tappat hälften av sina resenärer och fortsatta reserestriktioner är mycket utmanande, noterar Linnéa Johansson, avdelningschef vid Ålands landskapsregering.

Som alltid utgör bränslepriset en utmaning som inte riktigt går att påverka. När nya kolneutrala bränslen kommer ut på marknaden stiger dessutom och sannolikt bränsle- eller energipriset ytterligare. Bränslepriset utgör ett tillväxthinder, svarar 55 procent av rederierna.

Den positiva utvecklingen syns också i rederiernas omsättning och kapacitetsutnyttjandegrad men den andra sidan av myntet är besättningskostnaderna som fortfarande är höga. Enligt rederierna är också den begränsade kapaciteten och tillgången till kunnig sjöpersonal samt de stigande arbetskraftskostnaderna faktorer som begränsar tillväxten i den nya situationen. Covid-19-pandemin orsakar fortfarande obalans och stockningar inom sjöfartssektorn globalt.

– Traficom följer aktivt coronapandemins effekter på sjöfarten och rapporterar om situationen inom statsförvaltningen. Regeringen har gett Traficom i uppgift att bevilja rederierna coronastöd för att säkerställa tillräckliga sjöfartsförbindelser för samhället, säger direktör Pipsa Eklund vid Transport- och kommunikationsverket.

Härnäst kommer rederierna att ställas inför nya utmaningar i anslutning till sjöfartens kolneutralitetsmål.

– Rederierna har förbundit sig till ambitiösa utsläppsminskningsmål, och rederibranschen har till och med föreslagit en rejäl åtstramning av IMO:s mål för att den globala sjöfarten ska bli koldioxidneutral före 2050. Som barometerns resultat visar kommer det att krävas stora ekonomiska satsningar och ny teknik för att nå målet. Tillgången på förnybara bränslen har avgörande betydelse, konstaterar Tiina Tuurnala som är vd för Rederierna i Finland r.f.

I temafrågan för 2021 tillfrågades rederierna vilka metoder de ämnar använda för att minska utsläppen av växthusgaser. Rederierna uppgav att metoderna framför allt innefattar optimering av rutter och transporter, vilket i sig emellertid inte kommer att räcka. Enligt 70 procent av svarspersonerna var priset på nya kolsnåla bränslen eller energi samt tillgången på dem en flaskhals.

Med den andra temafrågeserien kartläggs rederiernas uppfattningar om företagsansvar och miljövänlighet som ett konkurrenselement. Kartläggningen avser en femårsperiod. Av svarspersonerna anser 57 procent att befraktarna beaktar en ansvarstagande leveranskedja och intresserar sig för rederiernas ansvarstagande, vilket är en något större andel än i tidigare enkäter.

Barometern kartlägger årligen uppfattningen om sjötransporternas och rederibranschens utveckling hos rederiernas högsta ledning. Undersökningen genomfördes som en webbenkät i oktober-november 2021. Enkäten skickades till de finländska rederierna samt till utländska rederier som är viktiga för Finlands sjötrafik. Rederibarometern har producerats av Shortsea Promotion Centre Finland, som verkar i anslutning till Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitets Brahea-centrum. Barometern genomförs på uppdrag av Transport- och kommunikationsverket Traficom, Rederierna i Finland rf samt Ålands landskapsregering.

Här finns hela Rederibarometern 2021 att ladda ner och läsa: B216_Varustamobarometri_Rederibarometern_2020

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Viking Venus till Mariehamn

17 maj

Bränslet bromsar Eckerö

17 maj

Nytt fartyg på väg mot Östersjön

13 maj

Marilie blir juicefartyg

10 maj

Sibboredare dubblar tonnage

06 maj

Ny ledning för Finnlines

06 maj

Mercy Ships stärker hela Afrika

04 maj

Star Pisces såld för skrotning

30 apr

Jättelast har lämnat Åland

29 apr
Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Eckerö

Bränslet bromsar Eckerö

Rederi Ab Eckerö, koncernchef Björn Blomqvist samt 725 anställda redovisar i dag en översikt efter årets första tre månader; omsättningen stiger kraftigt men förlusten minskar långsamt, förklaringen är extremt höga bunkerpriser.

SOL

Nytt fartyg på väg mot Östersjön

I dag har Wallenius SOL tagit leverans av nybygget M/S Botnia Enabler som är en del av den nya och större infrastrukturen i Östersjön och som ska gå i trafik mellan Bottenviken, Tyskland och Storbritannien.

Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Eckerö

Bränslet bromsar Eckerö

Rederi Ab Eckerö, koncernchef Björn Blomqvist samt 725 anställda redovisar i dag en översikt efter årets första tre månader; omsättningen stiger kraftigt men förlusten minskar långsamt, förklaringen är extremt höga bunkerpriser.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.500 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net