logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
[uam_ad id="34272"]
logo2x_0
mobilemenu2
erika_lindholm.jpg

Nu går Erikas färd till Helsingfors

Publicerad: 16:12 - 11 dec 2017

|

Jörgen Pettersson

Åländska försäkringsjuristen lämnar Norge och Arendal i vår för att istället tillträda en tjänst som P&I Claims Executive vid Gards kontor i Helsingfors. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 april. Erika började vid Gard som Corporate Trainee år 2014 men kommer närmast från jobbet som Lawyer in Defence Team. I en intervju för Ålands Sjöfart 3/2017 berättade hon om sin resa:

Optimistseglaren blev sjöfartsjurist med jobb i hela världen

Sedan sjöfartsjuristen Erika Lindholm var åtta år gammal har hon varit aktiv seglare. Bland annat det har hon haft nytta av i sin karriär som just nu tagit henne till Gards huvudkontor i norska Arendal.

Där jobbar hon med komplicerade försäkringsärenden; ibland mot Indien, en annan dag i Norge och om det behövs i London.

Erika Lindholm är i dag 28 år gammal och jobbar sedan tre år tillbaka på sjöförsäkringsjätten Gards huvudkontor i norska Arendal. Hon började som Corporate Trainee för att sedan bli Claims Executive på avdelningen Casualty, Environment and Property. För ett år sedan gick hon vidare till att arbeta som jurist på bolagets Defence-avdelning där hon är just nu.

Det är tio år sedan hon gick ut Ålands lyceum med en fast övertygelse att söka sin lycka utomlands.

Men först styrdes färden till Helsingfors där hon aldrig blev antagen till juristlinjen vid universitetet. Istället blev det öppna kurser under ett halvt års tid vilket skulle visa sig vara det rätta.

Under tiden i Helsingfors lyckades hon skaffa en praktikplats vid ALDE-kontoret i Bryssel vid något som kallas Liberal Praktik och stannade där ett halvt år.

– De söker regelbundet nya praktikanter. Hoppa på det. Man får till och med lön! tipsar Erika Lindholm.

Efter tiden i ”EU-bubblan” som hon uttrycker det gick färden till universitetet i Maastricht för att studera International and Comparative Law som i stora drag handlar om EU-rätt. Studierna varade i tre år inklusive en sejour med Erasmus-studier i Hamburg där hon vid sidan av studierna jobbade extra på försäkringsbolaget Skuld. Efter Hamburg återvände Lindholm till Maastricht för att skriva kandidatuppsatsen som handlade om Rotterdam-reglerna och skiljemannarättsförfarande.

Vin och tapas var dörren

Hur spännande EU-rätten än var hade Erika Lindholm siktet ställt mot sjöfarten, inte minst tack vare bakgrunden inom seglingen där det finns gott om shippingfolk.

– Segling och transporträtt har rätt många gemensamma nämnare och liknande regler. Det kändes rätt självklart att söka sig vidare inom den branschen och jag tycker jag gjorde rätt, det är nästan som att jobba med sin hobby, säger hon.

Efter examen bar det av till Helsingfors på nytt för att påbörja avläggandet av EES-behörighetsprovet som man kan göra efter att ha studerat juridik i ett annat EU-land. Det stannade inte där. Av bara farten tog hon därefter en Master i Oslo i Maritime Law som sedan ledde till tjänsten på Gard.

– Jag hade inte bestämt vart jag var på väg efter studierna men gick på en vin och tapas-kväll som Gard anordnade, fick nys om deras Corporate Trainee-program, gillade stämningen på kontoret, sökte och fick en av platserna!

Skarpt läge första veckan

I augusti år 2014 gick hon för första gången in genom den pampiga entrén till Gards huvudkontor i Arendal, Norge. Det var mycket att lära sig och sätta sig in i. Nya rutiner, nya arbetskamrater och olika utmaningar varje dag. Försäkringsvärlden kan te sig ganska teoretisk, sett från sidan, men när olyckan verkligen är framme är det i högsta grad verkligt. Det minns Erika Lindholm då hon efter ett år på Gard hamnade från teoretisk träning till skarpt läge. Det som skulle varit ett internt seminarium där personal från två Claims-avdelningar samlades i en ”hytte” blev plötsligt allvar.

– När vi satt där och delade erfarenheter från tidigare haverier för att lära oss av varandra började folk plötsligt försvinna ut ur rummet. Det hade inträffat en olycka som vi måste hantera på riktigt. En kriscentral upprättades i rummet och jag satt till klockan ett på natten och antecknade och skrev rapporter och hjälpte till. Det var en fantastisk känsla att veta att man kan göras skillnad och faktiskt hjälpa folk och företag som drabbats av olycka, säger Erika Lindholm.

En stor del av det dagliga arbetet går ut på just det, att försöka förutse och förhindra det otänkbara.

– Man vill såklart inte att olyckor ska inträffa men när de gör det gäller det att vara beredd.

Efter trainee-tiden gick Lindholm vidare och i maj år 2015 blev tjänsten ordinarie varefter hon hör till avdelningen ”Casualty, Environment and Property”. Fast just nu och ett år framöver är hon utlånad till den sektion inom Gard som hanterar Defence Cover, en försäkring för redares och befraktares juridiska och andra kostnader som uppstått då man förbereder eller försvarar ett krav.

Skicka mejl och fråga!

Gard är ett bolag med verksamhet över hela världen. Totalt har gruppen 460 anställda varav ett par hundra vid huvudkontoret. I Arendal finns specialistkravavdelningar och även ett krisrum som bemannas vid stora haverier och kan bistå lokalkontoren vid behov. Erika Lindholm sitter oftast i Arendal men jobbar ibland från Oslo och någon gång från kontoret i Helsingfors.

Vad skulle du vilja säga till dem som i dag går i till exempel lyceet och gärna vill jobba utomlands?

– Tag vara på tiden! Försök tänk dig vad du vill göra om tio tjugo år och sök sedan upp en person som jobbar med det du vill göra. Skicka ett mejl och fråga om tips och råd!

Är du själv i dag där du för tio år sedan ville vara?

– Ja, jag lever i den bästa av världar. Jobbet är intressant och väldigt stimulerande!

Och om tio år från i dag. Vilken är din karriärplan?

– Hmmm… Det är svårt. Men när jag är gråhårig och sextio år ska jag vara en väldigt skicklig Maritime Arbitrator!

Sök många sommarjobb!

Erika Lindholm är i dag mycket tacksam över studietiden vid Ålands lyceum och nämner särskilt läraren Anders Casén som ”fick mig att blicka utåt”.

– Jag har också lärt mig att man ska skaffa sig en hel korg med olika erfarenheter. Här är sommarjobb väldigt värdefullt och inte bara de man lyckas få utan också de man söker. Jag har sökt sommarjobb hos alla som sysslar med sjörätt och märker efter några år då man träffar dem på nytt att de minns mig. Ibland på Sjöfartens dag, ibland någon annanstans. Alla erfarenheter är värdefulla, säger hon och drar en parallell till livet som kappseglare:

– När man startar en regatta drar alla iväg samtidigt men förutsättningarna är inte helt lika. Någon har nyare båt, mer erfarenhet, bättre segel eller nåt annat. Men alla har en plan som sedan ständigt måste justeras, så fungerar det i yrkeslivet också. Jag har lärt mig att man alltid ska ha en bättre plan A än plan B! säger hon.

Tavla på GE-fartyg

Det dagliga arbetet kan bli precis vad som helst för Erika Lindholm. Ibland kan det vara fråga om att hantera en fartygskollision i Indien, en annan dag går åt till att analysera certepartier och fundera ut vem som har det juridiska ansvaret efter att en situation uppstått.

– Det är ett spänstigt jobb både juridiskt och praktiskt.

Arendal där hon bor är en stad med 40.000 invånare och (minst) två ålänningar. Förutom hon själv arbetar skeppsbyggnadsingenjören Sebastian Ekström i staden.

– Här springer man på varandra lite hela tiden. Jag träffade honom för bara någon vecka sedan!

Staden bär också många likheter med Mariehamn då sjöfarten följt med i sekler och skapat ett brett näringsliv. På Gard-kontoret finns till exempel en tavla som föreställer den tremastade stålbarken Lingard som även funnits i åländske segelfartygskungen Gustaf Eriksons ägo.

Vid sidan av jobbet på Gard seglar Erika Lindholm offshore-racing och ägnar en kväll i veckan åt att lära optimistungdomar segla. Dessutom är hon ordförande i en organisation som heter YoungShip Sørlandet vilken ägnar sig åt att ordna evenemang för den yngre generationen shippingfolk, för att skapa nätverk och lära sig mer om branschen.

– Det är ett bra sätt att lära känna andra människor, utanför det egna kontoret.

Till sist. Sjöfarten är fortfarande en rätt manlig värld. Hur märker du det?

– Egentligen inte alls. Så länge man gör ett bra jobb spelar det faktiskt ingen roll vilket kön man råkar ha. Jag har aldrig sett det som ett problem att vara kvinna i den här världen!

 

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
HM_The_Queen_and_Prince_Philip

Folke minns en nyfiken prins

På lördags begravs prins Philip som nyligen avled i en ålder av 99 år. Tillsammans med sin hustru drottning Elisabeth var prinsen till Åland 1976 och förorsakade den största folksamlingen sedan bondetåget 1938 då frågan bland annat gällde demilitariseringen. Dåvarande talmannen Folke Woivalin minns mycket väl kungaparets besök och särskilt prinsens funderingar kring den åländska ”skoluniformen”.

Open

Så vill resebranschen öppna Finland

Det är en svårt sargad resebransch som tvingats hålla stängt sedan drygt ett år tillbaka. Nu står vaccinationerna för dörren och framtidstron måste upprätthållas. Rederierna i Finland gör ett brett utspel med målet att öppna hela Schengen-området för närturism.

Baltic Bright

Baltic Bright in i Holmens trafik

Godby Shippings nyförvärv M/S Baltic Bright går in i ett tvåårigt avtal med Holmen Paper som handlar om huvudsakligen papperstransporter från Sverige till kontinenten.

HM_The_Queen_and_Prince_Philip

Folke minns en nyfiken prins

På lördags begravs prins Philip som nyligen avled i en ålder av 99 år. Tillsammans med sin hustru drottning Elisabeth var prinsen till Åland 1976 och förorsakade den största folksamlingen sedan bondetåget 1938 då frågan bland annat gällde demilitariseringen. Dåvarande talmannen Folke Woivalin minns mycket väl kungaparets besök och särskilt prinsens funderingar kring den åländska ”skoluniformen”.

HM_The_Queen_and_Prince_Philip

Folke minns en nyfiken prins

På lördags begravs prins Philip som nyligen avled i en ålder av 99 år. Tillsammans med sin hustru drottning Elisabeth var prinsen till Åland 1976 och förorsakade den största folksamlingen sedan bondetåget 1938 då frågan bland annat gällde demilitariseringen. Dåvarande talmannen Folke Woivalin minns mycket väl kungaparets besök och särskilt prinsens funderingar kring den åländska ”skoluniformen”.

Open

Så vill resebranschen öppna Finland

Det är en svårt sargad resebransch som tvingats hålla stängt sedan drygt ett år tillbaka. Nu står vaccinationerna för dörren och framtidstron måste upprätthållas. Rederierna i Finland gör ett brett utspel med målet att öppna hela Schengen-området för närturism.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 14.000 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net