Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
viking_glory_1_0

Nu flyter Viking Glory på egen köl

Publicerad: 14:01 - 26 jan 2021

|

Jörgen Pettersson
Fartyget Viking Glory flyter nu på egen köl och ska i höst inleda den 30 dagar långa resan från Kina till Stockholm.
I november ska Viking Glory lämna Xiamen i Kina och under befäl av Ulf Lindroos köra till Sverige där hon planeras trafikera trettio år framåt från Stockholm via Åland till Åbo, som parhäst med Viking Grace. Resan från Xiamen beräknas ta ungefär en månad i anspråk. I morse gjorde Viking Glory sin första ”resa”, inte så lång och inte för egen maskin men ändå en stor händelse i varje fartygs historia. Dagens händelse streamades från Åbo där blivande kryssningschefen Jonathan Isaksson agerade värd och höll i en frågestund med några projektets huvudpersoner.
– Jag är väldigt glad, allt gick mycket bra. I går kväll hade vi en liten ceremoni innan luckorna till torrdockan öppnades. I dag på morgonen flöt fartyget och bogserades bort från dockan. Det är fantastiskt att se henne flyta, säger projektchefen Kari Granberg.
Viking Glory är nu förtöjd vid en utrustningskaj där hon ska färdigställas inför sommarens provturer. Bygget av Viking Glory har inte saknat utmaningar, för att uttrycka det försiktigt. Hela 2020 blev extremt svårt till följd av pandemin. Det har varit nästan omöjligt att resa till och från Xiamen och leveranser har försenats och karantänsreglerna har varit tuffa.
– Men som det ser ut just nu är vi i fas med det mesta, lugnar Kari Granberg.
Vd Jan Hanses inleder tillställningen som sänds från Visiting Center Joki i Åbo.
– Visst flöt hon ut fint! Och visst ligger hon väldigt vackert i vattnet. Jag är mycket glad över utvecklingen. Viking Glory är hållbar och nordisk till sin uppbyggnad. Hon är miljösmart med minimala utsläpp och energiförbrukning. Ju mindre bunker vi bränner, desto mindre koldioxid släpper vi ut. Vi har byggt fartyget med hjälp av nordisk teknologi och nordiska leverantörer. Fartyget är också försett med stora fönsterytor för att göra upplevelsen i skärgården ännu starkare. Hon kompletterar Viking Grace och gör vår trafik modern i åtminstone trettio år framåt.
Viking Glory utrustas med dubbla azipod-propellrar från ABB som drivs av motorer från Wärtsilä. Azipod är nytt för Viking Line men också något som ska snabba upp hamntiderna och göra fartyget mer lättmanövrerat vilket är viktigt, Glory är både längre och bredare än förebilden Viking Grace. Sedan ett och ett halvt år är Michaela Lindström anställd som projektchef för lanseringen av Viking Glory. Hon bubblar över allt det nya som ska erbjudas passagerarna, något är redan känt medan annat än så länge är hemligt. I samband med dagens sjösättning bjöds också på en smygtitt på både inredning och däcksutrymmen; allt kan ses på klippet nertill på sidan. Michaela Lindström, vad skiljer Glory åt från andra?
– Hon blir för det första Östersjöns modernaste fartyg med helt unika reseupplevelser och något som inte tidigare setts på dessa farvatten. Den här filmen är bara en liten del. Passagerarkomfort har haft högsta prioritet i konstruktionen av Glory. Vi har Östersjöns skönaste hytter och fantastisk mat på parkettplats mot Östersjön och skärgården.
Eleonora Hansi, informationschef, Sverige, ser också fram mot det nya fartyget som på kvällarna ska avgå från Stockholm:
– Vi är exalterade över att hon äntligen är i sitt rätta element. Hon är otroligt vacker inuti, planerad av designbyrån Koncept i Stockholm. Viking Glory är ett resultat av många års arbete inom miljöområdet. Vi siktar på att Glory ska bli tio procent energieffektivare än Grace vilket är väldigt mycket.
Michaela Lindström lyfter två saker som särskilt utmärker Viking Glory:
– Hon drivs av liksom Grace av LNG som kommer ombord i nerkyld form, minus 160 grader. Den kylan ska användas för att kyla ner andra områden på fartygen, till exempel kylrum för livsmedel och grönsaker. Detta är energibesparande och världsunikt, ingen har gjort det förut. Sedan pratar bokningssystemet direkt med bokningen också vilket gör att tomma hytter försätts i automatiskt energisparläge.
Jan Hanses är mycket nöjd med valet av namn, Viking Glory passar mycket bra med Viking Grace för att sköta den viktiga trafiken mellan Stockholm och Åbo. När den första resan ska ske är ännu lite för tidigt att säga.
– Vi räknar med leverans i slutet av 2021, antagligen i november. Sedan tar det en månad att köra hit henne så första resan borde kunna ske i slutet av januari eller början av februari 2022.
Intresset från allmänheten är enligt projektchefen Lindström mycket stort:
– När jag började för ett och ett halvt år sedan trodde jag intresset var stort men jag är ändå överraskad. Det är ett projekt som intresserar väldigt många och något väldigt många ser fram mot.
Viking Glory är byggd och planerad för finländsk flagg men detta går fortfarande att ändra, säger Jan Hanses:
– Det blir antingen svensk eller finländsk flagg, säger Hanses.
Ulf Lindroos blir senior befälhavare ombord och har testat azipods i simulatorer och ser såklart fram mot att köra fartyget den långa vägen till Östersjön:
– Glory är lite längre och lite bredare än Grace och har ett annorlunda propellersystem och helt annorlunda inredning. Bränslet är likadant som för Grace och hon ska enligt planerna bunkra i Stockholm med hjälp av ett specialfartyg.
Ett nytt fartyg är en stor sak för vilket rederi som helst. Men vad tycker berörda att är allra mest spännande?
– Hmm, svårt, men för min del är det en helt ny restaurang som jag inte kan säga så mycket mer om just nu. Och så tycker jag hela energieffektiviteten är fantastisk, säger Jan Hanses och tillägger:
– Sedan måste det nämnas samarbetet mellan vår egen erfarenhet och kunskap som vi delat med kinesiska skeppsbyggare. Vårt team har gjort ett otroligt bra jobb under denna väldigt svåra tid.
Befälhavare Ulf Lindroos tycker fartyget är ett lyft inte bara för Viking Line utan för precis hela regionen och trafikområdet. När kan man börja boka biljetter?
– Enligt planerna i slutet av denna sommar.
Michaela Lindström lyfter utrymmen särskilt anpassade för yrkeschaufförer och den allmänna designen.
– Och så tycker jag inredningen och alla unika platser ombord är mest spännande.
Viking Glory utrustas för automatisk förtöjning vilket ska användas i alla hamnarna. Hittills är det testat av Viking Grace men när fartyget är byggt ska hamnarna stå redo. Målgrupperna är många och särskilt hela Finland och hela Sverige, förhoppningen är hög för att det uppdämda resebehovet ska smälla till när pandemin är under kontroll.
– Dessutom är den kinesiska marknaden viktig för oss. Före pandemin hade vi över 100.000 kinesiska gäster varje år på våra fartyg. De vill vi ha tillbaka och fler därtill, säger Jan Hanses.
Fakta om Viking Glory
  • Levereras i slutet av 2021
  • Beräknad trafikstart i början av 2022 på linjen Åbo–Åland–Stockholm
  • Passagerarkapacitet 2 800 resenärer
  • Hytter 922
  • Besättning ca 200 personer
  • Längd 222,6 meter,
  • Bruttodräktighet 63 813 ton
  • Fraktkapacitet 1 500 meter
  • Isklass 1 A Super
  • Drivmedel LNG, flytande naturgas
  • Byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd i Kina
  • Samarbetspartners: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Almaco, Koncept, Climeon, Evac, Projektia, Pointman, Deltamarin med flera
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net