Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage_9_10.jpg

Nödrop för att rädda sjöfarten

Publicerad: 06:04 - 03 apr 2020

|

Jörgen Pettersson

Coronakrisen som lamslagit stora delar av världen, i går hade hälften av hela världens befolkning rekommenderats hålla sig inomhus, har lämnat enorma avtryck bland rederier och sjöfolk. Detta tar Svensk Sjöfart och Seko Sjöfolk gemensamt tag i och efterlyser omedelbara och kraftiga åtgärder för att skapa förutsättningar för sjöfarten framöver. Så här skriver parterna i ett pressmeddelande i dag:

Sjöfarten transporterar cirka 90 procent av alla varor till och från Sverige och drygt 30 miljoner passagerare varje år. Men till följd av covid-19 har antalet resande minskat drastiskt och rederier som transporterar både passagerare och gods har blivit tvingade att varsla stora delar av personalen. Fackföreningarna Seko Sjöfolk och Sjöbefälsföreningen har tillsammans med branschorganisationen Svensk Sjöfart identifierat åtgärder som kan bidra till återhämtningen både för samhället i stort och för sjöfartsnäringen och skickat dessa i en skrivelse till Regeringen.

– Sjöfarten transporterar samhällsviktiga varor och är av stor vikt för Sveriges försörjning av viktiga varor samt för svensk industri, dessutom står branschen indirekt för cirka 100 000 arbetstillfällen. För att motverka den utveckling vi nu ser till följd av coronaviruset föreslår vi att regeringen tar ytterligare beslut med aktiva åtgärder i rådande krissituation och även för kommande, för branschen, avgörande långsiktiga åtgärder. Det behövs förutsägbara och långsiktigt konsekventa villkor för den svenska sjöfarten och här spelar till exempel återinförandet av nettomodellen en avgörande roll liksom ett förenklat och harmoniserat regelverk, där grunden för sjöinkomst, sjöfartsstöd och tonnagebeskattning får samma bedömningsgrunder, säger Kenny Reinhold, ordförande Seko Sjöfolk.

– För att motverka den utveckling vi nu ser till följd av coronaviruset föreslår vi att regeringen bland annat tar beslut som gäller både under den nuvarande krisen och beslut om långsiktiga åtgärder. Exempelvis föreslår vi att farledsavgifterna sänks så att fraktkostnaderna för svensk industri kan minska och konkurrenskraften öka. Vid en djupare ekonomisk kris med en minskad efterfrågan ökar pressen generellt på näringslivet och i dagsläget är konkurrensvillkoren för rederier i Sverige är i flera delar sämre än andra länder. Dessutom hindrar skatteförutsättningar den svenska sjöfarten att bidra till Sveriges varu- och bränsleförsörjning på ett effektivt sätt. Exempelvis innebär begränsningen om att ett fartyg maximalt får segla 25 procent av sin tid på svenska hamnar. Även om svenska rederier vill bidra till Sveriges varu- och bränsleförsörjning lägger nuvarande regelverk krokben för en ökning. Staten behöver dessutom överväga åtgärder för att säkerställa viss samhällskritisk trafik till och från Sverige, säger Rikard Engström, VD Svensk Sjöfart.

– Vi måste dessutom se till att vi kan ta oss igenom krisen och att Sverige kommer ut stärkt på andra sidan. Stimulanser till ekonomin behövs och bland annat bör regeringen se över förutsättningarna för investeringar och utvecklingsbehov, inte minst inom miljöområdet. Detta särskilt som flera större svenska industriföretag har verksamhet riktat mot sjöfartssektorn och åtgärden därför har en potential att bidra till jobb i industrin, samtidigt som det kan ge både den svenska sjöfarten och den svenska industrin en konkurrensfördel för framtiden. På motsvarande sätt innebär den svenska stämpelskatten att fartyg inte registreras i Sverige. Sverige går därmed miste om svenska arbetstillfällen ombord. Blå Tillväxt har i denna del tidigare föreslagit att stämpelskatten ersätts med en stämpelavgift som motsvarar myndigheternas kostnader. En sådan åtgärd skulle bidra till att öka attraktiviteten för den svenska flaggan, att fler fartyg anges för svensk tonnageskatt, bidra till svenska arbetstillfällen samt säkerställa tillgången på transportkapacitet för svenska behov, säger Mikael Huss, VD Sjöbefälsföreningen.

Nertill kan man läsa hela skrivelsen från parterna i Blå tillväxt och deras förslag på hur sjöfarten långsiktigt ska bidra till en mer gynnsam samhällsutveckling.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net