Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng denna sökruta.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
Mobilemenu2
skarmavbild_2017-08-08_kl._13.31.29.png

Några tips i affärer med Kina

Publicerad: 10:08 - 08 aug 2017

|

Jörgen Pettersson

Som bekant har Viking Line beställt ett (med option på ytterligare ett) fartyg från Kina. Det kan man läsa mer om här. I senaste numret av Ålands Sjöfart tipsar därför sinologen Jenny Rådland om några saker man ska tänka på i umgänget med den kinesiska kulturen. Rådland har studerat både om och i Kina och förklarar vad som är viktigt att hålla i minnet.

Några insikter ter sig tydligare än andra efter en pratstund med sinologen Jenny Rådland. Som att historien ständigt är närvarande i Kina. Som att nätverk definierar dig själv och att krigskonst är något man måste fatta. Dessutom är kollektivet det allenarådande. Alltid. En sak står väldigt klar när det gäller skillnaderna mellan Norden och Kina. Den är enorm när det gäller den kulturella bakgrunden.

– Och det kan man inte bortse från. Såklart ska man även vara sig själv men vill man på riktigt nå framgång i Kina gäller det att lära sig kulturen, tipsar Jenny Rådland.

Övergripande är den största skillnaden mellan det kinesiska och nordisk/europeiska tankesättet synen på individen och kollektivet.

Hierarkin viktig

Jenny Rådland har gjort ett examensarbete kring ”Kinesiska strategier – kulturskillnader vid förhandlingsbordet” för Högskolan på Åland. Om detta berättar hon gärna nu när så många åländska rederier står i beråd att ta steget mot jättelandet i öster. För att göra det hela mer begripligt har Jenny listat sju nyckelbegrepp som mer än annat definierar det kinesiska tankesättet. Hierarkin är till exempel oerhört viktig i Kina. Medan vi i Norden är väldigt jämlika tänker man annorlunda i Kina.

– Där är det accepterat att alla inte är lika. Det finns rika och det finns fattiga och det är helt okej, säger Jenny Rådland.

Att då som chef försöka bli kompis med sina underlydande blir bara fel, ledarskapet måste uttryckas med hela handen. Ta till exempel ett delegationsbesök från Kina. Det är då sannolikt att en sekreterare har skött det praktiska och i nordisk kontext gäller att tacka hen.

– Det är fel i Kina.Tackar man den underlydande gör man så alla förlorar ansiktet. Man måste ta hänsyn till hierarkin, den har funnits i 2.500 år.

Lika illa är det för en chef att gå ut på verkstadsgolvet och snicksnacka med arbetarna. Det gör att folk förlorar ansiktet.

Liksom ansiktet

Ansiktet är på riktigt i Kina och särskilt om man riskerar förlora det; alltså göra bort sig. Detta hör hemma med såväl hierarkin som guanxin (se längre ner) och är något man måste förhålla sig till.

– Om man till exempel i misstag säger eller gör något som folk kan ta illa vid sig av och därmed tappa ansiktet är det så gott som omöjligt att reparera med ett förlåt. Det som hänt har hänt. Står ett avtal på spel är det troligen förlorat. Enda sättet att hantera ett förlorat ansikte är att så snabbt som möjligt ta sig bort från situationen, rent fysiskt vilket betyder att eventuella förhandlingar är skrotade, säger Jenny Rådland.

Kina är ett väldigt varierande land och även om över nittio procent av 1,4 miljarder invånare hör till de så kallade Hankineserna finns stora olikheter.

– I väst finns berg och där är det fattigt. I öst finns kust där välståndet är betydligt högre. Kina består också av över femtio olika minoriteter som alla har sina särdrag, säger Rådland.

Fast även om det i teorin finns olika minoritetsspråk måste alla kineser lära sig mandarin. Det betyder att var du än landar i Kina kan du med hjälp av mandarin göra dig förstådd.

Nätverket styr allt

Guanxi handlar om nätverket och relationerna och går tillbaka till konfucianismen. Historiskt sett har det inte funnits så många lagar i Kina, det är först på senare år som WTO (World Trade Organization) har tryckt på för att affärerna ska löpa smidigare. Därför är ditt nätverk det sammanhang som visar vem du är.

I Norden handlar det mycket om individualism, vad vill jag ha.

– I Kina är det kollektivet som bestämmer. Gruppen kommer alltid först och därför är det viktigt att veta vem som ryms in i nätverket.

Planering tangerar också nätverk och allt annat.

– Kinesen är extremt förberedd när det gäller möten men kan ge sken av att inte vara det. Det är en slags krigskonst och kan syfta till att göra motparten lite osäker. Medan västerlänningarna kommer till mötet för att skriva avtal är kineserna där för att lära känna dig bättre. Vem är du egentligen?

Granne med planering bor tålamod. Sådant finns det gott om i Kina.

– Medan vi tänker linjärt med klocka, kalender, tydliga tider och så vidare tänker kineserna tvärtom; i cirklar. Tid är gratis, det tjänar ingenting till att stressa.

Prat och skratt är viktigt

Renao betyder prat och skratt i syfte att lära känna varandra. Det ska vara klackarna i taket i samband med middagar, många skålar och hög stämning. Här finns ytterligare en skillnad mellan vår västerländska syn och den kinesiska. Vi äter middag tillsammans för att fira att avtalet är klart. I Kina vill man äta middag innan, av samma skäl som nämnts, för att lära känna varandra.

– Vid det tillfället pratar man absolut inte affärer eller politik utan mer privata saker. Fast inte alltför privat. Sätt fokus på att prata om dig själv. Stöd gärna med bilder på husdjur och hem i din mobil.

Detta hjälper kinesen att förstå ditt nätverk, hur det ser ut och vilken nytta du (och hen) kan dra av det.

– Lite tillspetsat handlar det om att ”du får tillgång till vårt nätverk och vi till ditt”. Vad betyder det?

Komplimanger fungerar, men inte personliga utan snarare fraser som ”vilken intressant historia ni har” eller oj, vad vackra skrivtecken”.

– Genom sådana uttryck stärker man sin motparts ansikte vilket alltid är värdefullt i den fortsatta gemenskapen.

Krigskonsten alltid nära

Krigskonsten är det sjunde och sista nyckelbegreppet som Jenny Rådland lyfter fram. det kan också vara det viktigaste. Fast absolut inte för att kineserna är ett krigiskt folk. Tvärtom.

– All krigskonst sådan general Sun Zi beskrev den har ett tydligt mål. Att undvika krig. När alla schackdrag är gjorda behöver man inte längre strida, förklarar Jenny Rådland.

Sun Zi var samtida med Konfucius och lyckades formulera läror som alltjämt i dag är mer än bara gamla verk. De är en konkret manual för hur vi lever i dag, i vart fall i Kina.

– Krigslist kan användas i precis alla situationer i livet och därför är den så viktig i den kinesiska kulturen, säger Jenny Rådland.

Här finns en uppsjö av modeller men en är tydligare än andra.

– Tappa aldrig någonsin humöret. Bli inte irriterad. Den enda som förlorar på det är du själv.

Fotnot: Sun Zis bok om militärstrategi utgör fortfarande i dag, 2.500 år senare, en av ledarskapsteoriernas viktigaste källor.

/Jörgen Pettersson

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Birka Gotland blir hennes namn

05 dec

Grön landström för röda fartyg

05 dec

Minst kör först i Sverige

02 dec

Blomqvist leder Rederierna i Finland

01 dec

Farväl Icon of the Seas och lycka till!

29 nov

ABB-kraft till spanskt specialfartyg

28 nov

Paf fortsätter roa på Tallink

27 nov

Miljonjubel på M/S Eckerö

25 nov

Finländska propellrar till Kanada

24 nov
Img 2182

Birka Gotland blir hennes namn

Idag är det klart, fartyget M/S Birka Stovkhom döps om till M/S Birka Gotland i den nya trafiken för Gotlandsbolaget och Viking Line; på bilden med befälhavaren Pontus Jönsson.

Grön1

Grön landström för röda fartyg

Viking Line minskar sina årliga utsläpp av växthusgaser med 780 ton genom att bara använda grön el från förnybara energikällor.

Obj

Minst kör först i Sverige

Liksom i Finland startar isbrytarsäsongen tidigare än vanligt även i Sverige; igår lämnade Sjöfartsverkets minsta isbrytare Ale hamnen i Luleå för uppdrag i Bottenviken.

Img 2182

Birka Gotland blir hennes namn

Idag är det klart, fartyget M/S Birka Stovkhom döps om till M/S Birka Gotland i den nya trafiken för Gotlandsbolaget och Viking Line; på bilden med befälhavaren Pontus Jönsson.

Img 2182

Birka Gotland blir hennes namn

Idag är det klart, fartyget M/S Birka Stovkhom döps om till M/S Birka Gotland i den nya trafiken för Gotlandsbolaget och Viking Line; på bilden med befälhavaren Pontus Jönsson.

Grön1

Grön landström för röda fartyg

Viking Line minskar sina årliga utsläpp av växthusgaser med 780 ton genom att bara använda grön el från förnybara energikällor.

/världen runt

Världen är fylld av möjligheter, Åland har energi och sjöfart, det är alltså full fart framåt som gäller. Den åländska självstyrelsen har över tid skapat enorm utveckling för ett samhälle som annars borde präglas av insuläritet. Öar är sköra företeelser; vackra som få men utlämnade till goda transporter.

Tack vare sjöfarten, taxfreeundantaget och alla fartyg har den åländska befolkningen vuxit med starka femtio procent under de senaste femtio åren. Det är få samhällen som visar liknande tillväxt. Om detta kan du läsa mer i senaste ledaren av Jörgen Pettersson, som vanligt präglad av framtidstro och optimism.

Det goda humöret präglar, som vanligt, det senaste numret av Ålands Sjöfart också. Vi möter till exempel Rederiaktiebolaget Eckerös koncernchef Björn Blomqvist som för första gången sedan han började för nitton år sedan känner att bitarna sitter rätt. Läs hela intervjun här!

Två mindre redare men med minst lika mycket framtidstro är bröderna Ove och Erik Kemmelmeier som köpte restaurangfartyget Sunnan II under den sämsta av tider, några månader innan pandemin slog till. Nu ser de fram mot nästa kryssning, varje dag!

Vi möter också Åboredaren Antti Partanen som byggde om torrlastaren Marilie till ett unikt juicefartyg som gör miljön en jättetjänst varje dag. Intervjun är gjord av Pär-Henrik Sjöström som från och med detta nummer blir en fastare medarbetare i Ålands Sjöfart, han lämnade tidigare i år svenska Sjöfartstidningen där han jobbat som chefredaktör och vd under många år. Här kan du läsa mer om Sjöström.

Allt detta och mycket mer i Ålands Sjöfart, en tidning som ur det lokala håller koll på det globala. Hela tidningen, från första till sista sida finns på den här lnken.

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

Logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net