• Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.
    Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.
  • Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.

Ministerberöm till besättning

Mardrömmen för alla som jobbar till sjöss är att drabbas av manöveroduglighet. Detta hände åländske sjökaptenen Bengt-Owe Gustafsson och hans besättning i går kväll inför ögonen på en hel värld. Kryssningsfartyget Viking Skys framdrivning slutade fungera och hade inte besättningen lyckats få ankaret att fästa i stormen riskerade fartyget totalhaveri vid den klippiga norska kusten. 

Som befälhavare får Gustafsson som är hemma från Hammarland beröm av sina passagerare. Trots extrema förhållanden och stor osäkerhet var informationen till alla ombordvarande riklig och regelbunden.

Även norska beredskapsministern Ingvil Smines Tybring-Gedde sällar sig till hyllningskören när fartyget angjort i Molde:

– Jag är här för att på regeringens uppdrag säga tusen tack till alla inblandade som visat mod och rådighet och professionalism under hela räddningsoperationen. Jag är imponerad av hur besättningen och passagerarna hanterat situationen, säger hon till Verdens Gang. 

Tybring-Gedde tillägger också att arbetet med att reda upp inte får stanna nu och fokusera på passagerarna. Även besättningen måste ges all form av hjälp och stöd för att bearbeta allt man varit med om under den osannolika natten.

Enligt uppgifter från norska kustbevakningen pekar ingenting på att kaptenen gjort någon felbedömning när han tog beslutet att fortsätta resan under gårdagens oväder, enligt Dagens Nyheter. Kaptenens beslut att korsa Hustadvika i stormen var i linje med alla instruktioner.

– Det var inget som tyder på att ett fartyg som Viking Sky inte skulle ha gått den här vägen på det sätt som det gjorde, säger kommunikationsdirektör Solveig Moe Frøland vid norska kustbevakningen, till BT.

Det går nog inte att föreställa sig läget ombord på M/S Viking Sky under gårdagskvällen, om man inte var på plats vill säga. Att fartygets maskiner stannar på det där sättet måste läggas på kontot fullständigt osannolikt. Viking Sky är i stort sett splitternytt, byggt 2017. Fartyget drivs fram dieselelektriskt med två stora och två mindre MAN-motorer som alstrar energi till propellrarna som levererats av Rolls-Royce. Viking Sky hör alltså till världens modernaste fartyg i storlek med Viking Grace fast något mindre.

Trots allt detta hamnade fartyget i sjönöd på lördagen utanför norska kusten. Maskinerna stannade av hittills oklara skäl och fartyger drev redlöst mot en klippig kust. I sista stund lyckades fartygets befäl få ankaret att ta, kaske bara några hundra meter från katastrofen. Sedermera fick maskinisterna igång i vart fall en maskin och göra det möjligt att långsamt stäva ut på säkrare vatten.

På söndagseftermiddagen anlände fartyget till Mllde i Norge och möttes av världspressen och många fler, bland dem rederiet Viking Cruises ägare, den norska miljardären Torstein Hagen. På den här länken kan man läsa om SVT:s rapportering. Ombord fanns fortfarande 1.000 personer kvar efter evakueringsarbetet.

Enligt Dagens Nyheter var det efter att 479 av de 1.373 passagerarna lyfts upp i helikoptrar som räddningsaktionen avbröts:

”Man hade då hållit på hela natten med att i skytteltrafik evakuera ”Viking Sky”. Sedan morgonen hade man förberett en bogsering av fartyget med två bogserbåtar, men enligt uppgifter från den norska sjöräddningscentralen gick ”Viking Sky” för egen maskin mot Molde, och man hade satt helikopterräddningarna på paus. ”Viking Sky” var bara 100 meter från att gå på grund, enligt Aftenposten. Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund, säger Einar Knutsen på den norska räddningscentralen HRS till TT

 – Det är ganska grov sjö där ute med höga vågor, så det kan ta lång tid för skeppet att komma in mot land, sade Per Fjeld på norska räddningstjänsten till NRK på söndagsmorgonen. Det var vid 14.00-tiden på lördagen som kryssningsfartyget skickade ut ett nödanrop efter att man i hårt väder fått motorproblem och drivit in på grunt vatten.”

På Youtube från fartyget Viking Sky
Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »