Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
Lundqvist

Miljonregn över rederiägare

Publicerad: 08:07 - 15 jul 2022

|

Jörgen Pettersson
Trots en marknad som under lång tid präglats av ”depression” lyckas åländska tankerspecialisten Lundqvist Rederierna inte bara överleva utan dessutom växa och betala över 7,5 miljoner euro i dividend till sina 714 ägare.

När det handlar om rederiverksamhet i allmänhet och särskilt tankersektorn är långsiktighet och finansiell stabilitet inte bara önskvärt utan en nödvändighet. Det är mot den bakgrunden man ska se de ekonomiska framgångarna som Lundqvist Rederierna radat upp och fortsätter leverera.

Rederikoncernen består av två huvuddelar; Ångfartygs Ab Alfa som grundades 1927 och Rederi Ab Hildegaard grundat 1935. De två rederierna är båda registrerade i Mariehamn och har i sin tur ett antal hel- och delägda dotterbolag på Bahamas där de just nu nio moderna aframax-fartygen är registrerade, ett tionde levereras den 31 augusti i år.

Lundqvist Rederierna är Ålands äldsta rederi som kontrollerats av en och samma släkt sedan 1800-talet och vars vd sedan 1995 är Ben Lundqvist, själva största ägare i de två moderbolagen. Rederikoncernen investerade i sitt första renodlade tankfartyg 1959 i form av M/T Havskaar och har sedan dess utvecklats till ett renodlat tankerrederi vars kunder i dag står att finna bland flera av världens största oljebolag och traders. Hur marknaden sett ut under de avslutade räkenskapsåret beskriver vd Ben Lundqvist så här i årsberättelsen:

”Fraktmarknaden för aframaxtanker har under hela verksamhetsåret varit i djup depression med rater som i stort sett täckt endast rörliga kostnader men inte räckt till för planerade avskrivningar. Vid verksamhetsårets utgång och i samband med utbrottet av kriget i Ukraina steg fraktmarknaden markant och extremt höga rater betalades för transporter ut från ryska Svarta Havet och från hamnarna Primorsk och Ust-Luga i Finska viken, men även aframax raterna för Medelhavsresor och Nordsjöresor upplevde ett uppsving.”

Rederigruppen använder sig av ett brutet räkenskapsår som slutar den 31 mars och kallar till bolagsstämma den 27 juli för att lägga det nyligen avklarade året till handlingarna och fatta beslut om de föreslagna dividenderna – 350 euro per aktie för storasyster Alfa med 507 aktieägare och 800 euro för mindre Hildegaard och dess 207 ägare.

Dividenden som föreslås är högre än den egentliga vinsten men ändå inget som oroar. Rederierna är i praktiken obelånade och reserverna fortsättningsvis oerhört starka trots det nyligen genomförda och ambitiösa nybyggnadsprogrammet. Dessutom är världsmarknadspriserna på oljetransporter på väg att stärkas vilket ger fog för framtidstro; i vart fall så länge som världens oljeberoende inte dramatiskt skulle minska.

Inför stämman föreslås återval av båda styrelser.

Styrelsen i Rederi Ab Hildegaard

  • Ordförande Dick Lundqvist samt medlemmarna Pia Rothberg-Olofsson, Kenneth Eriksson och Stefan Lundqvist med ersättarna Fred Wegelius, Jan Remmer, Gunilla Lundqvist och Mari Rosenqvist.

Styrelsen i Ångfartygs Ab Alfa

  • Ordförande Kenneth Neovius samt medlemmarna Casper Lundqvist, Stefan Lundqvist och Fred Wegelius med ersättarna Pia Rothberg-Olofsson, Bjarne Olofsson, Gunilla Lundqvist och Kenneth Eriksson.

Nytt för i år är att Lundqvist Rederierna upphör med att skicka ut verksamhetsberättelserna per post till sina aktieägare, materialet finns istället att läsa på rederiets hemsida https://www.lundqvist.ax/investors/

Boksluten finns också att ladda ner längre ner på sidan.

I en kommentar till de färska boksluten säger vd och sjöfartsrådet Ben Lundqvist att han är nöjd med resultatet med beaktande av ”det rådande läget på tankermarknaden”.

– Efter det beklagliga krigsutbrottet i slutet av februari har tankmarknaden förbättrats och trots orimliga bunkerkostnader och trots att vi varit tvungna att helt omlägga vår trafik med utlämnande av lastning i ryska hamnar gör bolagen betydligt bättre resultat än under motsvarande perioder de två senaste åren, skriver Lundqvist.

Läget i världen är fortsättningsvis spänt och osäkert men olja utgör fortsättningsvis en nödvändig del av hela vår tillvaro varför det inte saknas ljusglimtar.

– I allmänhet råder en positiv syn på den framtida fraktmarknaden för tankfartyg vilket återspeglas i prishöjningarna på både second hand och nybyggda fartyg.

Allt detta gör att Lundqvist Rederierna är väl rustade med sin nya flotta som förstärks ytterligare i augusti, ett led i den beställning som Lundqvists gjorde i Japan, strax efter att världen ställdes inför coronapandemin. Då valde de flesta att ta det lugnt och se vad som skulle hända men inte Ben Lundqvist som valde att i bildlig mening hissa seglen när det blåste upp till storm. Detta betalar sig nu, NB 1410 kontrakterades till ett pris som ligger långt under dagens nybyggnadspriser.

Detta gör att Ben Lundqvist sammantaget ser optimistiskt på famtiden:

”Koncernens tonnage är i dagsläget huvudsakligen av modernaste kvalitet och består uteslutande av tankfartyg av aframaxtyp. Med dagens tonnage jämte kommande nybygge, den fortsatt goda koncernekonomin, den effektiva driften och de skickliga besättningarna räknar vi med att fortsättningsvis kunna behålla världens största oljebolag och oljetrader som transportkunder.”

Här finns båda årsredovisningarna att ladda ner:

Angfartygs-Ab-Alfa-Arsredovisning-2022

Rederiab-Hildegaard-Arsredovisning-2022

Film från Sumitomo Heavy Industries som byggt de senaste av Lundqvist Rederiernas aframaxfartyg.
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net