Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
mvh1.jpg

Mannen vid ratten fyller 80 år

Publicerad: 21:07 - 30 jul 2016

|

Jörgen Pettersson

I dag fyller Mariehamns allra första minnesmärke åttio år. Den 31 juli år 1936 restes Mannen vid ratten som ett minne av de ålänningar som funnit sin grav i havet. Statyn skapades av friherren och skulptören Emil Cedercreutz i Kjuloholm. Ett museum till hans minne finns alltjämt i Harjavalta, Finland. Statyn var ursprungligen avsedd att resas i Raumo men ortsborna gillade inte karaktären som var en sjöbuse vid namn Tasala-Vilkk. Istället låg den först tjugo år i lager innan lantbruksrådet Eliel Sundström i Ala-Lemo köpte konstverket och donerade det till Mariehamn för att hans egen far och andra döda sjömän aldrig skulle glömmas. I dag står statyn intill Ålands sjöfartsmuseum, vackert placerad intill minnesväggen med inskriptioner.

Skälet till donationen var alltså enkelt men historiskt synnerligen dramatiskt. Eliels pappa hette John Edvard Sundström och föddes i den dåvarande centralorten Skarpans den 27 november år 1843. Då och där pågick bygget av Bomarsunds fästning, det ryska rikets västligaste utpost, som allra mest intensivt. Johan Edvard Sundström fick det inte lätt. Som sjuåring blev han och hans två syskon föräldralösa och kom ”på kommun” som det hette. Deras styvmor blev en inflyttad ensamstående mor som såg till att unge Sundström kunde börja i elementärskolan i Skarpans, tillsammans med bland andra jämnårige och betydligt mer välbärgade Nikolai Sittkoffs – en händelse som skulle komma att forma det Sundströmska livet i mycket hög grad.

Efter några år i skolan började tolvårige Johan Edvard som lilldräng hos Norrgårds i Finby och efter det gick han till sjöss, en mycket vanlig karriär i dessa tider av tilltagande handel och nyfikenhet på omvärlden. Första anhalten blev kofferdiskepparexamen i Helsingfors och dispens att gå över Atlanten. Första långresan gör han år 1872 vilket gör honom till den andra ålänningen att korsa Atlanten. Johan Ekblom var först, sju år tidigare.

Sundström blev en duglig befälhavare och tillbringade hela 35 år till sjöss. Då hade Bomarsund sprängts i småbitar och det Åland vi känner i dag börjat ta form. Mariehamn var fortfarande litet men sedan år 1861 huvudstad i öriket. Året var 1893 och Johan Edvard Sundström hade antagligen byggt upp ett litet sparkapital under sina sjöår och valde nu att gå i land. För pengarna köpte han och svågern August Svibergsson i Åbo all affärsrörelse av framgångsrike Nicolai Sittkoff, samme man som står staty utanför lköpcentret Sittkoffs i Mariehamn. Butikerna låg på den här tiden i Mariehamn och i Eckerö och sedan började det snurra allt snabbare.

Sundström blev en betydande affärsman med andelar i fartyg, handelsrörelse, ett mejeri i hemorten Sund, lantbruk och mycket mer. Han var aktiv i styrelsen för badhuset som präglade stadsbilden, han försökte starta vintertrafik till Mariehamn med ångaren Sofia, han satt i folkhögskolans styrelse, ÅSS (antagligen tillsammans med Julius Sundblom och Carl Björkman) och så vidare. På kort tid blev han en av den unga stadens allra mest inflytelserika makthavare. Men sedan gick det på tok och dåliga affärer förstörde alla pengar. Sundström hade till exempel borgat för badhuset som genomled dåliga tider och år 1903, efter tio intensiva år, blev det konkurs och elände. Johan Edvard Sundström fann ingen annan råd än att gå till sjöss igen och nu slutade det riktigt olyckligt. Han åtog sig att som befälhavare ge sig av till Georgia i USA där Lumparlandsägda barken Thomas Perry låg i kvarstad och skulle seglas hem. Sundström gav på nytt prov på initiativförmåga och uppfinningsrikedom och lyckades få kvarstaden hävd vilket knappast var en enkel exercis. Fast den 14 november 1905 tog flytet slut igen. Barken förliste i storm på Atlanten och tog fem man med sig i djupet, en av dem var vår Johan Edvard. Övriga besättningsmedlemmar kunde tack vare extrema strapatser räddas till ett annat förbipasserande fartyg.

Om detta handlar Mannen vid ratten och allt sedan dess har åländska sjömän samlats för att uppvakta sina framlidna kamrater varje Allhelgonadag. Intill statyn finns en stenvägg med inspriptioner på olycksbröder till Johan Edvard Sundström; alla med sin egen dramatiska historia att berätta. Sundströms eget namn finns dock inte på muren, det symboliseras av själva statyn. Sundström lämnade efter sig hustrun Erika Charlotta och sammanlagt nio barn varav vilka sju nådde vuxen ålder.

En av de som också berättat historien om Sundströms uppgång och fall är Bertil Lindqvist som i Sjöhistorisk årsskrift för Åland (Ålands Nautical Club) 4. 1991/1992 skrev följande rader:

Det finns något av grekiska antikens drama över Sundströms liv. Fattigdom, upphöjelse och slutet, med måne över ett stormpiskat hav, där de sista vrakresterna slungas bort av de vredgade vågorna.
 

Källor:

Sundskarar hemma och borta av Borghill Lindholm. Här finns för övrigt ett längre minnesord över Borghill som lämnade det jordiska år 2014, 96 år gammal.

Ålandsposten frimärken 1/2012.

Jörgen Pettersson

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep
aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net