Kommission granskar blackouten

Norge tillsätter en haverikommission som ska bringa klarhet i vad som gjorde att maskinerna ombord på M/S Viking Sky stannade och förblev okontaktbara under 30 minuters total blackout på lördagseftermiddagen. Teorierna är just nu många och den allmänna uppfattningen bland branschfolk är att det borde vara omöjligt. Ändå hände det strax efter 14.00 norsk tid att det 227 meter långa och 47.800 ton tunga fartyget blev utan ström och manöverförmåga. Sjökaptenen Geir S. Eilertsen kommenterar skeendet i Dagbladet:

– Den mest kritiska tidpunkten var när man hade kastat bägge ankar och väntade att de skulle fästa medan fartyget drev mot kusten. När man förlorar maskinerna gäller det att agera väldigt snabbt och det verkar besättningen på Viking Sky ha gjort. Det var stora krafter i rörelse och det är inte alltid man vet om ankaren ska fästa i bottnen.

Lotsåldermannen Emil Heggelund följde händelserna från sin stuga vid kusten där han såg fartyget kämpa mot stormen. I Bergens Tidende berättar han om en högdramatisk halvtimme:

– De kastade ankar tre fyra minuter efter blackouten men sedan dröjde det nästan trettio minuter innan de fick fäste i botten. Under den tiden var fartyget helt utan kontroll och vi stod på land och väntade på ljudet av en fullständig grundstötning.

Heggelund har tjugo års erfarenhet av offshore och beskriver området utanför Hustadvika som fullt av rev och grynnor och bara fem meter djupt.

– Hade de fortsatt driva in mot land hade inget räddningsfartyg kunnat nå dem, säger han och gissar att Viking Sky var bara ”100 meter från en grundstötning”.

Både polis och myndigheten Sjøfartsdirektoratet går i dag ombord på fartyget.

– Vi har ägnat helgen åt räddningsarbete och all vår energi har gått till det. Vad vi gör sedan tar vi ställning till under måndagen, säger polismästare Ingar Olav Bøen i Møre och Romsdal polisdistrikt.

1.373 personer fanns ombord när Viking Sky. Runt 470 passagerare lyftes ombord på helikoptrar i en stor räddningsaktion.

Åländske sjökaptenen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare ombord på fartyget och därmed central i det fortsatta utredningsarbetet. Av lätt insedda skäl är han onåbar för massmedier, dels finns massor att göra ombord och utredningar måste komma i första rummet. I går fick besättningen ombord på fartyget beröm från den norska regeringen. Gustafsson är en erfaren befälhavare som bland annat varit till Mariehamn som vice kapten ombord på M/S Crystal Symphony våren år 2016. I masten vajade då den åländska flaggan som han låtit hissa.

– De hade tänkt använda den finländska men då sade jag stopp, så kan vi inte ha det, sade Gustafsson som var nummer två ombord efter befälhavaren Ralf Zander från Tyskland till Ålands Sjöfart.

Crystal Symphony kom då från Klaipeda på väg till Helsingfors och senare St Petersburg. Bengt Gustafsson, som han för enkelhets skull kallar sig ombord, har omfattande erfarenhet av kryssningstrafik och är väl medveten om att inget får gå snett.

– Folk har betalat mycket för att vara med och måste få valuta för sina pengar. Det är vår uppgift att se till att det sker, sade han.

Gustafsson har en gedigen utbildning bakom sig. Först blerv han jurist i Uppsala och senare sjökapten i Göteborg. Efter examen jobbade han inom den internationella oljeindustrin för att därefter söka sig till kryssningsvärlden.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Man är sällan i samma hamn två dagar i följd och man får träffa väldigt många olika spännande människor.

Att Bengt Gustafsson skulle bli sjökapten stod på flera sätt klart från tidig ålder då han tillbringade tolv somrar på EckeröLinjens fartyg mellan Grisslehamn och Berghamn som lagerbiträde, servitör och mycket mer.

– Där lärde jag mig på riktigt vad det handlar om att ha kundkontakter, log han då Ålands Sjöfart träffade honom ombord.

Som befäl började Bengt-Owe Gustafsson år 1998 på rederiet Disney Cruise Line där han stannade till 2002. Därefter blev det offshorebranschen och Bergshav Management i ett år innan han fortsatte som miljöansvarig på Holland America Lines fartyg. Efter ett år där blev det dags för Aeron Marine som skeparre ombord en 70 meters lyxjakt i fyra år.

Färden gick sedan till Fred Olsen Cruise Line som befälhavare och överstyrman i fyra och ett halvt år innen det blev ett nytt inhopp i offshorevärlden för Petroleum Geo-Services och sedan Crystal Cruises i ett år. I oktober år 2017 började han på Viking Cruises där han jobbat som staff captain och sedan befälhavare på M/S Viking Sky. 
 

Dramat på M/S Viking Sky

15-årskalas för tankerpool

Stena Sonangol-poolen, som startade år 2005, består i dag av ett tjugotal ”högkvalitativa och bränslesnåla fartyg” av Suezmax-modell. Poo
Läs mer »

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »