Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage_2_0.jpg

Kim från Sund fann jobbet i Kina

Publicerad: 06:03 - 15 mar 2019

|

Jörgen Pettersson

Som ung städade Kim Andersson, 52, på Chipsfabriken i Sund för att finansiera studierna. Han siktade dock högt och jobbar och bor i dag i megastaden Shanghai, Kina, med 24+ miljoner andra och har egen chaufför som tar honom runt i jättestaden.

– Om det känns konstigt? Ibland kanske, särskilt när jag sitter i stugan i Eckerö och lyssnar på tystnaden, säger Andersson.

Efter högstadiet i Godby och sommarjobben på Chips fortsatte Kim Anderssons till tekniska läroverket i Mariehamn och en chiefexamen. Därefter väntade arbete ombord på ATC:s tankfartyg och M/S Viking Sally, för att nämna några. På cv:t finns även Athena och Kalypso för Rederi Ab Slite och sex år på Gustaf Eriksons kylfartyg Savonian och Lapponian Reefer samt en säsong på Nordic Trucker Line som Gustaf Myrsten startade efter Slitekonkursen. Det var ett försök att starta trafik mellan Oxelösund och St Petersburg men som lades ner efter svårigheter i första hand med hamnen i Ryssland.

Särskilt kylfartygstiden var en milstolpe för den unge Andersson. Där lades grunden till en självständig människa och duglig sjöman. Fartygen gick överallt i världen och hanterade i stort sett alla kylda laster man kan tänka sig.

– Ombord på de fartygen och tillsammans med riktiga sjömän fick jag många lärdomar för livet. Det vore nog bra för väldigt många att pröva på även i dag, säger han.

Vägen som skulle leda ända till Kina började ombord på Dag Engström AB, ett litet svenskt rederi beläget i Lysekil. Där jobbade Kim Andersson på M/S Sapphire och fick i uppdrag att övervaka bygget av ett fartyg i Kina som skulle levereras i mars 2001 men blev klart ett år senare. Under den tiden hade Kim etablerat kontakt med klassningssällskapet DNV (i dag DNV GL) och efter det har år lagts på år och i dag jobbar han som Group Leader för DNV GL:s nybyggnadsgrupp i Shanghai med ansvar för sjutton anställda inspektörer. Dessutom är involverad som teknisk support i Viking Lines fartygsbygge och tillbringar varannan vecka i Xiamen, två timmars flygresa från Shanghai.

– Det är nog mest för att jag är ålänning och så klart för att jag känner Kina och hur varven arbetar. Det är väldigt skoj att det händer, inte så vanligt att ålänningar bygger fartyg i Kina, säger Andersson.

Tanken var att stanna tre månader i Kina då han flyttade dit i januari 2001. Hittills har det blivit 18 år och så småningom är det tänkt att flyttlasset går på nytt. Under åren i utlandet har Andersson aldrig släppt kontakten med hembygden och han följer hyggligt noga med vad som händer. Besöken till Åland måste av praktiska skäl ändå inskränka sig till ungefär en gång per år  och då till sommarstugan i Eckerö.

– Åland är alltid hemma för mig.

Kim Andersson bor tillsammans med sin hustru Lily och döttrarna Marina, 16, och Angelina, 12, i en lägenhet i Shanghai, i en så kallad Gated Community där det finns 460 hus och bor lika många som i hela Sund, ungefär ettusen personer.

Familjelivet och vardagen är långt från den uppväxt som Kim Andersson hade i Sundby.

– Man måste vara lite mer försiktig och komma ihåg att vi bor i en storstad där allt möjligt kan hända.

Trots alla år i Kina har Kim inte lärt sig språket mandarin vilket däremot döttrarna som går i en internationell skola behärskar till fulländning vid sidan av engelska. Under avdelningen vardagssysslor som sköts annorlunda än hemma på Åland ryms en sopsortering som inte liknar den vi är vana vid.

– Här sätter man alla sopor i samma kasse och för dem till en uppsamlingsplats där någon annan sorterar dem.

Detta kan låta ohållbart men är det inte. Shanghai kryllar av bilar och bussar som drivs av elektricitet i allt högre grad och tillväxten är stor. Liksom andra storstäder är man också i Shanghai mitt uppe i miljöhänsyn och hållbar utveckling. Shanghai hör till världens allra största städer och utgör ett viktigt finanscentrum och inhyser världens största containerhamn. För att göra staden attraktiv behövs också ett gediget miljötänk. Under den tid som Kim Andersson bott i Shanghai har livet och vardagen förändrats enormt.

– När jag kom fanns det i stort sett bara risfält på Pudongsidan. I dag är det en av världens viktigaste ekonomier.

Efter pratstunden via WeChat (en app med vilket det mesta sker i Kina och som funkar oklanderligt även från Åland) är Kim Andersson på väg till en simanläggning tillsammans med barnen. Dit kör han själv och det är han väldigt stolt över.

– Shanghai-trafiken liknar ingenting annat. Det är intensivt, trångt och myllrande och stökigt. Alla tutar på alla och ingen stannar vid övergångsställen.

Kontrasten mot att köra mellan Sund och Eckerö på Åland är alltså ofantlig och skillnaden mellan att köra här och där som natt och dag. I vardagen är detta inget han behöver fundera på. Företaget står med bil och chaufför. Bortsett från jobbet i Xiamen med Viking Lines nybygge behöver Kim Andersson sällan resa i tjänsten. Hans arbetsveckor är fyrtio timmar långa och helgerna är lediga. Arbetsdagarna tillbringar han oftast på något av de två statligt ägda nybyggnadsvarv som finns i Shanghai. Vägen till Kina började i Kim Anderssons fall i Mariehamn där utbildningen gjorde skillnad. Fast en examen hjälper inte om den inte förvaltas.

– Våga satsa och var inte blyg, människor är i stort sett likadana över hela världen. Stanna inte hemma, res utomlands och jobba, lär av andra kulturer. Kom ihåg att det finns så oerhört mycket mer här i världen än den egna hembygden, lyder Anderssons råd till ungdomar som funderar på framtiden.

Vardagen för Kim Andersson som gruppchef för DNV GL går i korthet ut på att inspektera fartyg som byggs vid något av varven i Shanghai. Några av ”hans” projekt är att betrakta som giganter. Till exempel M/S Yuan He Hai, ett 400.000 DWT bulkfartyg som hör till världens största och som är 372 meter långt.

Sättet att bygga fartyg har också förändrats radikalt under Kim Anderssons år i Kina. Dels är tekniken utvecklad och dels gör miljökraven att fartygen i dag måste byggas lättare än förr. I praktiken handlar det om att stålvikten måste ner vilket gör att plåtarna som utgör ett fartyg måste vara tunnare. Detta ställer i sin tur höga krav på både material och svetsfogar vilket följs upp med extrem noggrannhet.

– Vi följer hela processen och granskar själva hantverket, alla förberedelser och ser till att arbetet görs i enlighet med alla specifikationer, förklarar Kim Andersson.

Kina som skeppsbyggnadsnation är ibland ifrågasatt av företrädesvis europeiska kolleger/konkurrenter. Tidigare har förseningar varit närmast självklara men är i dag allt mer sällsynta.

Så där övergripande, bygger man bra båtar i Kina i dag?

– Ja, det vill jag hävda. När det gäller till exempel Xiamen och Viking Line är hela projektet viktigt och mycket uppmärksammat. Det är ett pionjärbygge som måste bli lyckat, säger han.
I dag är det ett faktum att många nordiska rederier bygger fartyg i Kina; till exempel Rederi Ab Gotland, Stena, DFDS och många andra. Fast till skillnad mot dem är Viking Lines nybygge ändå annorlunda då det inte bara handlar om ropax utan även ska attrahera kräsna kryssningsgäster som vill övernatta lyxigt.

I dag är också allt fler fartyg uttalat miljömedvetna med LNG-framdrift, extremt utvecklade skrovformer, ny teknik och massor av elektronik och automation.
 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net