Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
20141016_155458.jpg

Johnny på unik Arktiskryssning

Publicerad: 13:10 - 02 okt 2016

|

Jörgen Pettersson

Till följd av klimatförändringen är det i dag möjligt att göra en kryssning genom Nordvästpassagen med kryssningsjätten Crystal Serenity. Förutom 1.089 dyrt betalande gäster finns även ålänningen och fartygselektrikern Johnny Hagman ombord på resan som både hyllats och kritiserats.

Det som en gång var Rederi Ab Slite vars fartyg blev Star Cruises finns i dag i Malaysiabaserade Genting som är ett konglomerat och bland annat ett av världens mest expansiva kryssningsrederier. Där jobbar Gustaf Grönberg, från Jomala, som Fleet Captain och där finns bland andra eckeröbon Johnny Hagman. Den senare av dem befinner sig just nu ombord på Crystal Serenity som i dagarna genomför en kryssning från västra till östra USA genom den mytomspunna och brutala Nordvästpassagen.

Genting äger sedan något år tillbaka Crystal Cruises som genomför den drygt en månad långa kryssningen vars biljetter tog slut på bara tre veckor trots ett pris på mellan 20.000 och 120.000 dollar. Starten gick i Anchorage den 15 augusti och målet nås i New York den 16 september. Om allt går som det ska. Nordvästpassagen är nämligen inget man leker med, förberedelserna är rigorösa och har pågått i flera år.

Global uppvärmning

Kryssningen som Crystal Serenity genomfört är inte oomstridd. Den sker på bekostnad av den globala uppvärmningen och har mött tuff kritik från såväl miljöorganisationer som press. Det är inte helt oförargligt att ta en jättekryssare genom ett av världens känsligaste områden.

Crystal Cruises vd Edie Rodriguez säger dock till BBC att rederiet vidtagit alla upptänkliga åtgärder för att inte lämna några spår efter sig.

– Vi kör med lågsvavligt bränsle och vi har varit i kontakt med de lokala samhällena och inkluderat dem i projektet för att inte störa omgivningen. Vi har vidtagit massor av åtgärder för att skydda miljön, säger hon.

Det är inte bara miljön som måste skyddas. Passagen kan på riktigt vara farlig och därför åtföljs fartyget av två helikoptrar och det brittiska polarforskningsfartyget RRS Ernest Shackleton. Dessutom genomför amerikanska försvarsministeriet samtidigt en övning i att evakuera nödställda från arktiska förhållanden.

”Många nya vänner”

En av de nästan 700 besättningsmän ombord på Crystal Serenity är fartygselektrikern Johnny Hagman, 33, från Eckerö. Hans väg till Nordvästpassagen har gått via Viking Line, Birka Paradise, Birka Cargo, supplybåtar på Nordsjön och Crystal Symphony. Han stormtrivs ombord.

– De är otroligt roligt att jobba med så många olika nationaliter och olika människor. Man får många nya vänner från hela världen och man får se en hel del även om det mesta handlar om att jobba och hålla koll på allt, det är ganska långa dagar. Men ibland kan vi gå i land på kvällarna och äta middag och tänka på annat än arbete några timmar!

Ombord beskrivs hans tjänst som 1st Electrical Engineer och han sköter underhåll och felsökning på maskinrummets automationssystem, maskinerna och på Azipoden av märket Rolls-Royce. Dessutom hanterar han fartygets högspänningssystem.

Dagarna kan se ut precis hur som helst fast vanligen inleds dagen klockan åtta på morgonen.

– Då möts vi åtta som jobbar på elavdelningen och går igenom dagens jobb, säger Hagman.

Sedan följer nytt möte med maskinchefen som tillsammans med alla förstemaskinister går igenom arbetsmomenten mer i detalj. Sedan inleds arbetet, normalt med att först få ett tillstånd om det ska fixas på fartygets högspänningsutrustning. Det kan också handla om inspektera podarna, underhålla generatorer, felsöka i automationssystemet.

– Det kan vara sensorer som visar fel och måste kalibreras eller bytas. Dessutom är det mycket kontorsarbete; alla tester, mätresultat och inspektioner ska dokumenteras och sparas. Vi använder ett speciellt dataprogram som klassen kan använda då de kommer ombord för att granska historiken och att vi följer alla regler.

Mest jobb i hamnarna

När fartyget är till sjöss är det mindre jobb för elektriker Johnny Hagman, ”hans” grejer används ju då.

– I hamnarna är det mer fokus på Azipodarna, generatorer, bogpropellerarna och högspänningstavlan.

I samband med trånga passager och till och från hamn, då inget får gå snett, sitter Hagman tillsammans med maskinmästaren i kontrollrummet – för säkerhets skull.

Till de största utmaningarna med att arbeta ombord på Crystal Serenity hör att hålla kontakten med vännerna på Åland och på andra ställen. Arbetsturerna är tre månader långa och ledigheterna likaså. Halva året tillbringar han alltså på jobb.

– Det kan kännas lite trist ibland men jag är ju å andra sidan hemma ganska mycket också.

Just nu finns inga fler ålänningar ombord men väl två finländare.

– Fast jag vet att det tidigare varit flera här från Åland, säger Johnny Hagman som på det här viset blev första ålänningen, antagligen, någonsin att korsa Nordvästpassagen – i kölvattnet på legenden Roald Amundsen.

 

Sidoartikel:

 

Polarforskare seglade först

Det var den norske polarforskaren Roald Amundsen som först av alla korsade Nordvästpassagen med den drygt tjugo meter långa slupen Gjøa och sex mans besättning. Året var 1906 och bragden var enastående. En nya väg hade öppnats men skulle ändå inte bli särskilt vanlig. Hittills har bara omkring 240 resor gjorts genom Nordvästpassagen, de flesta av dem efter år 2007 då man för första gången i den kända historien konstaterade att passagen var isfri under sommaren.

Crystal Serenity är inte det första kryssningsfaryget att korsa Nordvästpassagen men väl det största med sina tretton våningar, 250 meter och 68.870 BRT ((nästan 30 meter längre än Viking Grace). Lindblad Explorer var först år 1984 och 2012 gjorde The World med 481 passagerare samma tur.

Storleken kan vara ett problem i Nordvästpassagen där farleder saknas. Man kör i en slags labyrint av möjliga rutter, bara tio procent av vattnen har sjömätts. Okända klippor, djup och isberg utgör farorna. Som mest befinner sig fartyget 1.000 sjömil och minst elva timmars färd från närmaste US Coast Guard. Det fick till exempel 100 meter långa Clipper Adventure känna av år 2010 då hon grundstötte under färd. Det tog en kanadensisk isbrytare 40 timmar att evakuera de 120 passagerarna.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net