Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
img_8830.jpg

Johanna är Vikings röst mot omvärlden

Publicerad: 17:02 - 12 feb 2017

|

Jörgen Pettersson

Viking Lines övriga direktörer kommer och går men Johanna Boijer-Svahnström består. Hon kom in i rederiet år 1990 när ”laman” slog till i Finland och har inte ångrat en minut. I dag är hon informationsdirektör och har bland annat som uppgift att förklara varför Viking Line gått in för att beställa ett nybygge från Kina.

På grund av dubbelbokningar är alla konferensrum upptagna denna måndag den 21 november. Därför sker intervjun inne i det för dagen lediga vd-rummet. Där är Johanna Boijer-Svahnström lika hemmastadd som på alla andra ställen i koncernen. Hon känner i stort sett alla och hör till inventarierna och stabiliteten.

Men vi börjar de där kritiska åren på 1990-talet då hela Finland vacklade och ingen visste vad som var att vänta. Johanna Boijer som hon då hette var nybliven ekonomie magister från Åbo med en avhandling om Finnair på sitt cv. I skolan läste hon internationell marknadsföring och ekonomi, förutom det hade hon även ett universitetsår i USA där hon pluggat kommunikation. Hon sökte och fick jobbet som PR- och informationssekreterare vid Viking Line i Åbo och stod där för att tillsammans med de övriga i teamet sälja in nybyggda Kalypso på Åbolinjen.

– Det var en oerhört lärorik tid. Marknadsföringsbolaget Viking Line hade då tio fartyg  att sälja och gick för högtryck. Trots den ekonomiska krisen fortsatte folk att resa.

Ogillar volymtapp

På den vägen är det och sedan dess har Johanna Boijer-Svahnström gått från klarhet till klarhet och är i dag informationsdirektör och i stort sett enda kvinnan i rederikoncernens allra högsta ledning. Allt har inte gått på den berömda räkmackan, utmaningarna har varit många. Rederi Ab Slites konkurs år 1993 skapade en helt ny vardag för Viking Line och Estoniakatastrofen är 1994 stöpte om branschen i grunden. Och som gammal medlem av sälj- och marknadsföringsorganisationen (från Åbotiden) följer hon spänt passagerarsiffrorna från dag till dag.

– De ränderna går aldrig ur. Jag hör till dem som tar volymtapp väldigt hårt, säger Boijer-Svahnström.

Viking Line har i dag kring 3.000 anställda och har sedan starten kört omkring på 207 miljoner passagerare! Många i personalen är så kallade trotjänare med väldigt många arbetsår bakom sig. det tillskriver Johanna Boijer-Svahnström den speciella ”Vikinganda” som rederiet lyfter fram.

– Den är väldigt speciell, omhändertagande, humoristisk, västvänlig och mycket mer som inte riktigt går att förklara men som finns där. Jag gillar verkligen att jobba med våra anställda såväl ombord som iland och uppskattar oerhört den kompetens som finns i organisationen.

Du och syster med alla

Johanna Boijer-Svahnströms vardag består i kontinuerliga kontakter med journalister i främst Finland och Sverige. Hon är du och syster med många.

– Jag har fått många vänner bland dem och vi respekterar varandras yrkesroller. Jag trivs att umgås med dem, särskilt ekonomireportrarna som alla är både allmänbildade och roliga!

Samma dag som intervjun äger rum har SVT varit till Åland för att bland annat göra ett reportage om Viking Lines historia och några andra Ålandsförknippade knäck. När sådant sker har ofta Boijer-Svahnström sitt finger med i spelet på ett eller annat sätt.

Medialandskapet har förändrats dramatiskt under de år som Johanna Boijer-Svahnström jobbat med information. Internet har ställt i stort sett allt på ända, den digitala snabbheten är inte lika enkel att förhålla sig till som en deadline för en tryckpress. Bloggar, Facebook, Twitter och Instagram är här för att stanna och ännu mer annorlunda blir det.

– Jag tror vi kommer att få se ännu större förändringar när det gäller media och kommunikation fem år framåt från nu, säger Boijer-Svahnström.

Olika utmaningar

Genom åren har utmaningarna varit många och av vitt skilda arter. När till exempel Amorella gick på grund i Föglö skärgård år 2013 blev de goda råden snabbt dyra. Med nästan 2.000 passagerare med varsin mobiltelefon i fickan gäller det att hantera kommunikationen klokt. Annars kan spinnet sluta i vad som helst.

– Då gick vi blixtsnabbt ut på webben och redogjorde för vad vi visste och sedan uppdaterade vi efterhand. Det är viktigt att reagera snabbt. Vi var ute  20 minuter efter att larmet gått.

Till sin hjälp har Johanna och hennes informationsgrupp dels mängder av erfarenhet men också färdiga mallar för vad som ska sägas och göras.

– Fast allt kan man inte förutse, det gäller också att ha känsla för hur och vad som ska kommuniceras. Jag skulle aldrig klara mig ensam och har otroligt kompetenta kolleger i min informationsgrupp. Det är jag tacksam för., säger Boijer-Svahnström

En annan kris som från början tedde sig väldigt odramatisk var när isläget skenade vintern år 2010. Till följd av packisar stannade all trafik upp och fartyg drev ihop och kaoset var plötsligt fullständigt.

– Då gäller det att snabbt ta reda på vad som händer och sedan berätta det så sansat som möjligt.

Men även om det är möjligt från bolagets sida är det mycket svårare att få alla massmedia att ta det till sig, det hör inte alltid till det enklaste då media ibland är mer intresserade av braskande rubriker än kalla fakta.

– Och plötsligt hamnar man att försöka minimera skadan snarare än försöka få ut den korrekta informationen.

Nybyggen är roligast

När det handlar om det roligaste med jobbet tvekar inte Johanna Boijer-Svahnström. Det är såklart att ta emot och ta hand om nybyggen. Senast det hände var med Viking Grace som blev ett megaprojekt, mest tack vare den helt revolutionerande satsningen på LNG-drift.

– Under byggnadstiden skickade vi ut minst ett pressmeddelande per månad och när hon döptes hade vi 70.000 åskådare på webben, säger hon.

Ålands Sjöfart har när den här intervjun görs spekulerat i att Viking Line ånyo står redo att beställa ett eller flera nya fartyg. Om det säger Johanna Boijer-Svahnström ingenting men ett och ett halvt dygn senare står hon på Gabriella i Helsingfors och regisserar presskonferensen där nybyggnadsplanerna i Kina offentliggörs.

Reaktionerna blev omväxlande. Många jublade över den framtidstro som rederiet gav prov på medan ännu fler kritiserade beslutet att bygga i Kina. Detta blir nu något Boijer-Svahnström måste hantera.

Vad säger du till dem som är kritiska, det är ju både allmänhet och politiker i Finland?

– Det förekommer en del kritik, men överlag har vi nog fått mera positiv respons. De finländska varven var tyvärr inte ett alternativ denna gång. Åbovarvet har en orderstock som sträcker sig flera år framåt och vårt nybygge är för brett för varvet i Helsingfors. Raumo kunde ha varit ett alternativ, men såväl priset som andra osäkerhetsfaktorer gjorde att det inte blev aktuellt. Vi gjorde en konkurrensutsättning mellan ett tjugotal varv i världen och varvet Xiamen Shipbuilding Industry vann. Projektet är ett samarbetsprojekt med många finländska underleverantörer och sysselsätter en hel del finländare. Varvet kommer att ha till sin hjälp finsk kompetens i form av bland annat Deltamarin. Kina ligger långt framme inom teknologin idag och Xiamen har lång erfarenhet av fartygsbyggnation för västerländska beställare med bland annat flera fartyg till Norge. Fartyget kommer att bli ännu mer energieffektivt än Viking Grace. Trots att hon är större (63.000 BRT mot 58 000 BRT) förbrukar hon nästan 15 procent mindre bränsle. Vi har flera intressanta energiprojekt på gång på detta spännande nybygge.

I offentligheten har folk gjort kopplingar mellan stöd som finländska rederier lyfter och fartygsbeställningen och menar att man därför bara borde beställa inhemskt.

– Att man drar paralleller till restitutionen, eller statsstöd som en del vill kalla det, är befängt. Viking Line får inga stöd från finska eller svenska staten, men vi får tillbaka arbets- och sociala avgifter för ombordpersonal i enlighet med EU State Aid Guidelines och de nettolönesystem som bl.a. Finland, Sverige och Danmark använder för att kunna upprätthålla trafik med nordiska flaggor. Det bokförs som statsstöd i Finland, men är inget egentligt stöd. Restitutionen bokförs på andra sätt i Danmark och Sverige. Denna bakgrund förstår inte många och nu inför kommunalvalet i Finland är det lätt att vinna billiga poäng genom att ifrågasätta vårt bygge i Kina och dra paralleller till restitutionen.

Alltid i beredskap

Att jobba som informationsdirektör på Viking Line är inget nio till fem-kneg, långt därifrån. För det första handlar det om resor minst varje vecka och för det andra står omgivningen aldrig stilla.

– Så är det och det kan man inte påverka. Vi inom informationsgruppen måste alltid vara tillgängliga för att svara på frågor eller ge vår syn på saken, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Det handlar ibland om klagomål på än det ena och än det andra, triviala småsaker och avgörande problem. När det gäller det sistnämnda är våldet ombord det som påverkar Johanna mest.

– Det har visserligen minskat hos oss och mot bakgrund av alla miljoner passagerare vi har ombord händer det ganska lite men det är ändå hemskt när det sker. Folk i Norden dricker helt enkelt för mycket och därför har vi på vissa avgångar höjt åldersgränserna och begränsat taxfreeförsäljningen. Det är dock mer ett samhällsproblem än något som bara rederierna borde lastas för.

Internationella uppdrag

Vid sidan av det dagliga uppdraget som direktör för det som kallas samhällskontakter finns Johanna Boijer-Svahnström i dag på olika maktpositioner i den internationella sjöfarten. Några exempel är styrelseuppdrag i Rederierna i Finland, Ålands Sjöfart rf, The European Communications Working Group (ECSA), Svensk Sjöfarts kommunikationsutskott och vice ordförande för styrelsen i Ålands näringsliv.

– Det är väldigt intressant och lärorikt att följa sjöfartspolitiken på ett övergripande plan. Utmaningarna är många och kommer snabbt. Först var det svaveldirektivet och nu väntar ballastkonventionen, där tekniken ännu inte riktigt finns, koldioxid- och kväveutsläpp och andra pålagor som inte alltid är så enkla att förhålla sig till.

Johanna Boijer-Svahnström är i dag sekreterare för Viking Line-koncernens ledningsgrupp som tills vidare endast består av män. Trivs du på jobbet?

–Ja! Det är intressant och utmanande och varje dag innehåller något nytt.

Du har i olika sammanhang legat högt på olika listor över hur informationschefer uppfattas och du tar dig fram på svenska, finska, engelska, tyska och franska. Det måste ha kommit andra anbud till dig genom åren?

– Ja, det är några finländska börsbolag som via headhunters hört av sig men jag har tackat nej. Jag gillar Viking Line och har min familj på Åland!

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep

Tvärstopp för Romantikarederi

03 sep
Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

Stena

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

Stena och Wärtsilä bygger världens första metanoldrivna roro-fartyg för trafik på Irländska sjön.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net