Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
nordpolen_13.jpg

Med isbrytare till Nordpolen

Publicerad: 07:08 - 25 aug 2011

|

Jörgen Pettersson

När det är sommarvärme på Åland beger sig Bengt Granberg på resa till Nordpolen med världens största atomisbrytare, så här gick det till.

Den 28 juli på kvällen stannar världens största atomisbrytare ”Fifty years of victory” på den geografiska Nordpolen. Med bland passagerarna finns ålänningen Bengt Granberg.

Är du första ålänning på Nordpolen nu?
– Det vet jag faktiskt inte. Kanske.

Hur kommer man på att göra en sådan här resa?
– Ja, det vet jag egentligen inte. Det bara passade att fara nu. Jag har en dragning norrut då det blir sommar. Jag har tidigare varit till Spetsbergen men ville försöka ta mig ännu längre norrut. Sen är det spänningen i resan i sig som lockar.

Bengt passade på då möjligheten att resa till Nordpolen med världens största isbrytare yppade sig. Den 23 juli startade han från Åland till Helsingfors och sen vidare med flyg till Murmansk varifrån färden med isbrytaren startade.

Sex dagar senare stoppade isbrytaren vid den geografiska Nordpolen och alla fick gå ner på isen för att fira framkomsten.
– Det var den 28 juli på kvällen som vi kom fram. Vi blev där i ett dygn ungefär. Det är inte lätt att berätta om hur det kändes man måste uppleva det, säger Bengt.

Franz Josephs Land

På vägen mot Nordpolen passerade isbrytaren flera olika öar i Franz Josephs Land. Ögruppen bjuder på välbevarade minnen från tidiga polarupptäckares nordpolsexpeditioner. Bland annat finns ett minnesmärke över de som dött och begravts på sina upptäcktsfärder till Nordpolen.
– Vi var i land på några av öarna. Man kom iland med helikopter från isbrytaren. Märkliga klotrunda stenar fanns på en del av öarna. De liknade mest stora kanonkulor och de varierade mycket i storlek, säger Bengt.

På vissa av öarna finns, nu sommartid, en liten vegetation på max fem centimeter. Men det är bara en liten tid av sommaren som man kan se den vegetationen.
– Det var runt noll grader hela tiden och i vattnet var det minus ett, minus två grader, säger Bengt.

På de här breddgraderna går solen upp en gång per år, vid vårdagjämning, och ner en gång per år vid höstdagjämning.
– Så på resan var solen uppe hela tiden, säger Bengt.

Han tyckte att det var mycket intressant att få se öar som han aldrig hört talas om tidigare. Att det dessutom fanns så pass lite bebyggelse var också konstigt. Det fanns dock ett par stationer med bebyggelse.
– Den ena var en nedlagd forskningsstation. Men i vattnet nedanför fanns en segelbåt och jag fick veta att det var några som fanns på plats för att rusta på husen så man fick dem beboeliga, säger Bengt.

Även en bemannad meteorologisk station kunde man se från isbrytaren då man passerade.
– Den var bemannad med två till fyra personer året runt. Men efter det fanns bara is och tystnad fram till den 90 breddgraden. Det kändes konstigt att det var så pass tyst. Det var bara isbrytarens eget ljud man hörde, säger Bengt.

En hel del djur

Trots att man var så pass långt norrut fanns det en hel del djur.
– Fåglar av olika slag, valar, sälar, valrossar och isbjörn. En isbjörn kom så nära, när vi var i land på en ö, att vakterna vi hade med oss måste skjuta varningsskott för att den inte skulle komma närmare, säger Bengt som hann få en bild på björnen innan den lunkade vidare.

Andra souvenirer från resan än bilder var det inte tal om att få med sig hem.
– Nej, man skulle inte ta något med sig från Nordpolen och inte heller lämna något där. Kanske skulle jag kunnat ta med en sten men det rekommenderades inte, säger han.

Men minnena och den fantastiska upplevelsen är souvenirer nog för Bengt.
– Syftet med resan var att få uppleva något som man inte varit med om tidigare. Hur det skulle bli visste jag inte på förhand och i efterhand är det svårt att förklara. Det måste upplevas, säger Bengt som är väldigt nöjd med sin resa.

Sugen på nåt liknande? Här är länken till äventyret!

50 Years of Victory

Det senaste fartyget i isbrytarflottan är den största, mest sofistikerade och kraftfullaste isbrytaren som någonsin byggts. Det tog 20 år att bygga 50 Years of Victory, och fartyget är den första Arktika-klassade isbrytaren med skedböjd bog. Det nya digitala automatiska kontrollsystemet ger ökad effektivitet. Fartyget, designat med fem meter brett bälte av rostfri stål, bryter igenom is upp till 2,5 meter tjock. Fartyget drivs av två kärnkrafts reaktorer som producerar 75,000 hästkrafter. I öppet vatten kan farten uppgå till 21.4 knop.

50 Years of Victory tillhandahåller rymliga allmänna utrymmen med salong, lounge, bar och bibliotek. Salongen används både som föreläsningsrum under dagen och under kvällen för att umgås. För avslappning finns en inomhus pool och två bastu. I träningslokalen finns det fönster så att man inte missar en sekund av naturen utanför. Det finns även tillgång till att få massage samt en mindre affär ombord. Fartyget har fem hyttkategorier, alla med privata faciliteter. Det finns 4 olika typer av sviter: Arktika svit, Victory svit, standard svit och mini-svit. Samtliga sviterna har antingen badkar eller dusch och är olika storleksmässigt. Alla standard hytter har en golvstående säng samt en bäddsoffa.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep

Tvärstopp för Romantikarederi

03 sep
Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

Stena

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

Stena och Wärtsilä bygger världens första metanoldrivna roro-fartyg för trafik på Irländska sjön.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net