Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
ms-roald-amundsen-svalbard-hgr-138208-_foto_oscar_farrera_jpg.jpg

Hurtigruten brast i rutiner

Publicerad: 16:09 - 17 sep 2020

|

Jörgen Pettersson

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets styrelse en utredning som genomförts av advokat Jan Fougner från advokatbyrån Wiersholm och klassningssällskapet DNV GL. Den är nu färdig och rapporten påtalar brister i rutinerna som ledde till att ett sjuttiotal människor insjuknade. Hela rapporten som uppvisar transparens och ett uppriktigt försök att dra lärdomar av det inträffade finns att ladda ner längre ner på sidan. Denna text baseras på ett pressmeddelande som distribuerats i dag, samtidigt som utredningen gavs offentlighet. Covid-19 utbrottet inträffade på två resor från Tromsø till Svalbard, 17-24 samt 24-31 juli.

– Utredarna har arbetat självständigt och oberoende och har fått tillgång till all information och personal som vi har begärt i både Hurtigruten Cruise AS och moderbolaget Hurtigruten Group AS. Personer som nämns i rapporten har kunnat läsa igenom text som handlar om deras roll och har haft möjlighet att förklara sig. Rapporten är skriven i en form som tar hand om nödvändiga integritetshänsyn, säger Jan Fougner, som presenterade utredningsrapporten på uppdrag av Wiersholm och DNV GL, som har hjälpt Wiersholm i arbetet.

Rapporten baseras på elektroniskt lagrad dokumentation och fysiska dokument samt samtal med anställda i Hurtigruten-gruppen och externa personer som är kopplade till Hurtigruten eller resorna. Offentliga myndigheter har rådfrågats och ställts frågor i samband med insamlingen av information.

– Utbrottet av MS Roald Amundsen berodde inte på en enda incident eller en persons handlingar. Situationen uppstod till följd av en rad händelser och handlingar. Rapporten innehåller flera rekommendationer för att förhindra att en sådan situation uppstår igen, säger Fougner.

Rapporten säger bland annat att det är utredarnas slutsats att ”flera faktorer har påverkat händelseförloppet. Incidenterna har inte orsakats av en slump. Hurtigruten genomförde ett antal åtgärder i samband med utbrottet av covid-19 och det är utredarnas uppfattning att tillräckliga åtgärder genomfördes för att följa upp passagerarna på resorna. När utbrottet ändå blev ett faktum finns det ett antal specifika förhållanden som kan ligga till grund för specifika inlärningspunkter.”

Rapporten pekar på misstag som gjordes i samband med förberedelserna för resorna, anställning av besättning, åtgärder längs vägen och hantering av utbrott.

Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i rapporten:

  • Hurtigruten Cruise AS:s riskhanteringsprocess har varit otillräcklig.
  • Hurtigruten genomförde inte tillräckliga riskreducerande åtgärder för att testa utländska besättningar i Norge före anställning. Reglerna för karantänregler tillämpades felaktigt.
  • Misstanke om infektion under resorna följdes inte upp och covid-19-test utfördes inte i tid.
  • När Hurtigruten fick positiva testresultat den 31 juli tog det tid innan krishanteringssystemet implementerades.

Sammanfattning av rekommendationerna i rapporten:

  • Hurtigruten bör utvärdera om kulturen i organisationen stöder riskhantering.
  • Hurtigruten bör skapa en ram för omfattande riskhantering i organisationen.
  • Hurtigruten bör se över sitt säkerhetshanteringssystem för att säkerställa att relevanta risker hanteras på ett tillfredsställande sätt.
  • Hurtigruten bör förtydliga organisationens ansvar.

– Undersökningen har avslöjat brister i rutiner som har fått allvarliga konsekvenser för anställda och passagerare. Vi beklagar detta mycket. Medan utredningsarbetet pågår har Hurtigruten Group AS och Hurtigruten Cruise AS de senaste veckorna genomfört ett antal viktiga åtgärder för att hantera situationen och se till att en liknande situation inte händer igen, säger Trygve Hegnar, ordförande för Hurtigruten Group AS.

Att drabbas av covid-19 ombord på ett fartyg i dessa tider är såklart illa och får återverkningar på lång sikt, vilket styrelsen understryker.

– Styrelsen är övertygad om att utredningen ger svar på många viktiga frågor relaterade till händelseförloppet och pekar samtidigt på ytterligare åtgärder för att stärka riskarbetet i hela gruppen. Styrelsen kommer naturligtvis att ägna stor uppmärksamhet åt det fortsatta arbetet inom dessa områden framöver. Vi har förtroende för att vd Daniel Skjeldam och hans team kommer att arbeta grundligt och systematiskt för att förbättra riskhanteringen, säkerställa efterlevnad av rutiner och rutiner och arbeta med anställda och fackföreningar för att återställa förtroendet för Hurtigruten, säger Hegnar.

Hurtigrutens VD Daniel Skjeldam är även han rakt på sak och ber om ursäkt för företagets hantering av ärendet.

– Infektionsutbrottet på MS Roald Amundsen var en allvarlig incident. Vad rapporten beskriver är inte tillräckligt bra. Det här är inte hur Hurtigruten ska vara. Jag vill be om ursäkt för att ha misslyckats. Vi var tvungna att hantera karantänen för utländska besättningar annorlunda. Vi borde ha följt upp misstanken om infektion och genomfört åtgärder tidigare. Vi borde ha informerats tidigare. Som koncernchef tar jag ansvar för vad som hände. Vi har redan inlett ett antal åtgärder och rapporten kommer att bli ett viktigt verktyg, säger vd Daniel Skjeldam från Hurtigruten.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar
illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net